Vágólapra másolva!
A világbajnok egyfelől örült, hogy megnyerte az első Indiai Nagydíjat, viszont azt sem felejtette el, hogy az utóbbi hetekben két nagy versenyző is meghalt a versenypályákon. Csapattársa, Webber a második helyről indult, de csak negyedikként intették le Indiában.

Sebastian Vettel végig felszabadultan vezetett Indiában, csak arra ügyelt, hogy a verseny első köreiben kiautózott pármásodperces előnye végig kitartson Jenson Buttonnal szemben.

"Ez egy nagyon jó verseny volt számunkra, élveztem. Kicsit csatáztunk Jensonnal a távolságot illetően, mindig négy másodperc körüli különbség volt közöttünk, de érdekes módon a bokszkiállásoknál továbbra is közeledett hozzám. Nagyon keményen nyomtam a bokszba befelé menet, de úgy tűnik, így is vesztettünk egy keveset itt, amit meg kell értenünk, hogy miért történhetett."

A történelem legfiatalabb F1-es kétszeres világbajnoka nem feledkezett el a közelmúltban elhunyt Dan Wheldonról és Marco Simoncelliről sem. "Vegyes érzések kavarognak bennem. Nagyon büszke vagyok, hogy a győztese lehettem az első Indiai Nagydíjnak, de másrészt elvesztettük két kollégánkat nemrég. Nem ismertem Dan Wheldont, de nyilvánvaló, hogy nagy név volt a motorsport világában. Marco Simoncellit idén ismertem meg, együtt érzek a családjával. Készen vagyunk arra, hogy vállaljunk valamennyi kockázatot, de nyilvánvalóan azért imádkozunk, hogy semmi se történjen; néha emlékeztetnek minket, hogy ez a legutolsó dolog, amit látni szeretnénk."

Vettelnek nagyon tetszett India, és ennek hangot is adott a futam utáni nyilatkozatában: "Ez egy nagyon impresszív ország, nagyon különbözik attól, amit Európában megismertünk, de nagyon inspiráló" - nyilatkozta a német pilóta. "Még akkor is, ha az embereknek nincs is sok pénzük, sokkal gazdagabbak sok más módon, és ebből mi is tanulhatunk" - tette hozzá.

Csapattársa, Mark Webber már az első körben elvesztette a második helyet Jenson Buttonnal szemben, az utolsó bokszkiállás után azonban Fernando Alonso is megelőzte, ami a dobogós hely elvesztésével járt számára. "Igazán a verseny közepén vesztettük el a dobogót. Ez egész évben jellemző volt: nincs meg a sebességünk az etapok végén, elfogynak a gumik, aztán elvesztjük a stratégiát, ami azt jelenti, hogy előbb kell kereket cserélnem, ami megnehezíti az életet" - nyilatkozta az ausztrál. "Jót csatáztam Fernandóval, de a McLarenek és a Ferrarik nagyon jók voltak az első szektorban, Jenson az első körben a hátsó egyenesben kapott el engem. Hozzá képest elég gyors voltam az első pár körben, de ezután, ahogy elkezdtem csatázni vele, elhasználódtak a gumijaim" - tette hozzá a csalódott Webber, akinek Buttonnal szemben már 19, Alonsóval szemben pedig hat pont a lemaradása a bajnokság második helyéért folytatott küzdelemben.

Forrás: Red Bull
Forrás: Red Bull

Christian Horner csapatfőnök kettős győzelemben reménykedett a jól sikerült időmérő után, de bele kellett törődnie, hogy ez most nem jött össze. "Sebastian makulátlan versenyt futott remek stratégiával és jó bokszkiállásokkal, minden összejött számára. Bár nagyon győzködtük, hogy nem kéne, mégis megfutotta a verseny leggyorsabb körét az utolsó körében. Mark számára ez egy frusztrálóbb délután volt. Jensonnak sikerült megelőznie az első körben, utána azon találta magát, hogy Fernandóval versenyzik. A második kiállás előtt kissé nagyobb gondban voltunk a gumikkal, mint ő, ezért ki kellett jönnünk, de a kemény gumik teljesítménye a kivezető körben nem volt elegendő ahhoz, hogy magunk mögött tartsuk. Bár minden tőle telhetőt megpróbált, nem tudta megelőzni Fernandót. Akárhogy is, az első és a negyedik hellyel továbbra is tartjuk a megbízhatósági rekordunkat" - mondta a futam után Horner.