Vágólapra másolva!
Ahogy az várható volt, a belgiumi gumihólyagosodási botrány hatására a Pirelli az Olasz Nagydíjtól kezdve óvatosabb lesz.

Miután a Belga Nagydíjon a Red Bull túl nagyra állította a kerékdőlést, amitől az első gumik belső pereme veszélyesen felhólyagosodott Sebastian Vettel és Mark Webber autóján, a Pirelli a várakozásoknak megfelelően úgy döntött, a következő versenytől kezdve az eddiginél kisebb dőlésszöget javasol a csapatoknak.

Mivel a biztonságos érték a pálya jellemzőitől is függ, az olasz cég a Hungaroringen 4,5, Spában viszont legfeljebb 4,0 fokos szöget indítványozott. A Red Bull azonban nem tartotta be a Pirelli tanácsát, és 4,36 fokos negatív kerékdőlést választott, ez vezetett a problémákhoz. Monzában - ahol a hólyagosodás gyakran jelentkezik a hosszú egyenesek miatt - a gumiszállító nem fogja a véletlenre bízni, és csak 3,75 fokos maximumot határoz meg.

A Belga Nagydíj után a Pirelli megorrolt a Red Bullra, amiért az istálló vezetői a gumikkal kapcsolatos problémákra hivatkozva próbáltak felmentést kérni a parc fermé szabályok alól. A sportprogram főnöke, Paul Hembery azonban most kijelentette, hogy nem neheztelnek a csapatra.

"Alighanem sok versenyen előfordul, hogy a csapatok feszegetik a határokat, ez hozzátartozik a normális gyakorlathoz, de ha valamilyen rendellenességet észlelnek, általában változtatnak a beállításokon. Belgiumban senki nem látta előre a következményeket, mert a szabadedzéseken végig esett az eső, tehát sok körülmény összejátszására volt szükség" - mondta Hembery az Autosportnak.

"Ez nem segített sem a Red Bull Racingnek, sem nekünk, de nem állunk vitában velük, és ők sem állnak vitában velünk."

Hembery hozzátette, hogy nemcsak a Red Bullnak okozott fejtörést a gumik hólyagosodása, bár mivel ők harcoltak az élen, ők kerültek a rivaldafénybe. Az ügy nyomán felmerült az is, hogy a Pirelli által javasolt maximális kerékdőlés kötelező érvényűvé váljon.

"Én egyelőre nem láttam erre vonatkozó utasítást, de a lehetőségek között valóban szerepel, mert ez is az olyan területek egyike, ahol biztosan tudni akarjuk, mi történik, ismerni akarjuk a konkrét adatokat" - mondta Hembery. "Ez alapvető fontosságú."