Vágólapra másolva!
A Török Nagydíj pénteki szabadedzésén az F1-es csapatok továbbfejlesztett kemény keverékű gumikat kapnak tesztelésre a Pirellitől.

Az olasz gumigyártó cég korábban azért gondolt a pár hete Törökországban már kipróbált szuperkemény gumi bevezetésére, mivel az isztambuli pálya több csúcspontos nyolcas kanyarja óriási terhelést jelent a gumiknak, de végül mégis az eddig megszokott kemény és lágy keverék használata mellett döntöttek.

Az idei szabályok viszont lehetővé teszik, hogy péntekenként a Pirelli kísérleti gumikat adjon az istállóknak, így a kemény keverék egy újabb fejlesztésű változatát tesztelhetik majd a pilóták Törökországban.

"Nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy tapasztalható lesz e valamilyen változás" - mondta John Booth, a Virgin Racing csapatfőnöke.

A Pirellinek azonban nem csak az Istanbul Park, de a rá két hét múlva kezdődő Spanyol Nagydíj is kihívást jelent. A Circuit de Catalunya pályaburkolata ugyanis sokkal jobban koptatja a gumikat, mint az eddigi helyszínek aszfaltcsíkjai, illetve a rajt utáni hosszú jobb első kanyar is komoly terhelést jelent. Éppen ezért ott is ezt az új keveréket akarják használni, de ezúttal már a versenyben is.

"Meglátjuk, milyen eredmények születnek a törökországi teszteken. Ha az új abroncs meghozza a várt eredményt, úgy Barcelonában már ezeket fogjuk használni. Ezeknek a gumiknak lassabb a kopása, viszont a felmelegedési idejük lassabb, és nem biztosítanak akkora tapadást" - fogalmazott Maurizio Boiocchi, a Pirelli kutatási és fejlesztési igazgatója.