Vágólapra másolva!
Keddtől a barcelonai versenypályán utoljára tesztelnek a Forma-1-es pilóták a melbourne-i szezonrajt előtt. Az autók és a pilóták mellett az új gumik is vizsgáznak a szezon előtt.

Eredetileg már a hétvégén elrajtolt volna a Forma-1 mezőnye, ám a bahreini politikai események miatt a futamot valószínűleg csak a szezon végén rendezik meg. Emiatt vált szükségessé a szezon előtti tesztek átütemezése, így a héten futam helyet utoljára próbálhatják ki autóikat az F1-es istállók.

A legtöbb csapat kedden kezdi meg a felkészülést. A Red Bull, a Renault, a McLaren, a Sauber és a Torro Rosso autóit a versenypilóták vezetik az elkövetkező négy napban, míg a Lotus a nyitónapon az új autó mellett két tartalékpilótáját, Davide Valsecchit és Luiz Raziát is teszteli. A Force India is új tesztpilótával vág neki a hétnek: Nico Hulkenberg kedd reggel kap lehetőséget, majd átveszi a helyét Paul di Resta és Adrian Sutil.

A Ferrari már hétfőn megérkezett Barcelonába, de két napig inkább a marketinggel foglalkozik, mint az autóversenyzéssel. Szerdától két napig Felipe Massa tesztel, majd a következő két napra Fernando Alonso ül be a 150° Italiaba. A Mercedes, a Williams és a Hispania pilótái is csak szerdán kezdik meg a felkészülést, utóbbinak különösen fontos az elkövetkező hét, hiszen sokáig kérdéses volt, el tudja-e indítani új autóját, az F111-et. A Virgin csak Jerome d'Ambrosiot tudja bevetni a felkészülésen, mivel Timo Glock még lábadozik műtéte után.

A csapatok mellett a sokat bírált új Pirelli gumik is komoly figyelmet kapnak Barcelonában. Az olasz gyártó harmincöt szett gumit küld a tesztre csapatonként. Mivel továbbra sem szűnnek a kritikák az új gumik tartósságáról, Paul Hembery, a Pirelli motorsport-igazgatója reméli, melegebb időjárási körülmények között megcáfolhatóak lesznek a vádak.

"Az első barcelonai tesztünkkor csupán 6°C körül volt a hőmérséklet reggelenként. Reméljük, most melegebb lesz, ami lényegesen kedvezőbb a gumik számára, bár biztos nem lesz olyan az idő, mint amilyenre Melbourne-ben számítunk" - nyilatkozta Hembery az f1.com-nak. "Remélem, a pilóták igyekeznek versenyhelyzetet teremteni, mert az megerősítené vizsgálati eredményeinket, vagyis nagyjából két-három bokszkiállásra számítunk futamonként" - mondta.