Kiszámíthatatlan időmérőt ígér a rendkívül fordulatos harmadik szabadedzés Mexikóban

Forma-1, Mexikóvárosi Nagydíj 2022, péntek, Max Verstappen
Red Bull Racing's Dutch driver Max Verstappen races during the first practice session for the Formula One Mexico Grand Prix at the Hermanos Rodriguez racetrack in Mexico City on October 28, 2022. (Photo by RODRIGO ARANGUA / AFP)
Vágólapra másolva!
A három élcsapat pilótái végeztek az első hat helyen a Mexikói Nagydíj kvalifikációja előtt, de a várakozásokkal ellentétben a Mercedesek tempója volt a legbiztatóbb, a Ferrarik pedig csak a Red Bullokkal tudták tartani a lépést.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül30 bejegyzés

Noha szombatra a meteorológusok adtak némi esélyt az esőre, mégis a péntekihez hasonló időjárási körülmények között – 20 fokos levegőben és 38 fokos aszfalton – kezdődött a Mexikóvárosi Nagydíj harmadik szabadedzése. A gyakorlás az egy héttel korábbihoz hasonlóan nagy jelentőségű volt a csapatok számára, hiszen a második edzésen lényegében nem tudtak készülni a hétvége folytatására a Pirelli 2023-as prototípus gumijait tesztelése miatt. Ennek megfelelően hamar a pályára gurult néhány pilóta: az Alfa Romeók és az Aston Martinok a közepes keverékű gumikon nyitották a sort, majd Lewis Hamilton és a két Ferrari érkezett meg először a lágy abroncsokon.

Rögtön a legelején bebizonyosodott, hogy szoros eredményekre számíthat a közönség, hiszen Leclerc és Hamilton első gyors körei között mindössze 18 ezred volt a különbség, majd Carlos Sainz és Sergio Pérez vette át tőlük az első két helyet. Az első igazán erősnek tűnő idő a második edzést megnyerő George Russell 1:19,405-ös eredménye volt, az első jelentős hiba pedig Mick Schumacheré, aki a megforgó Haasát még idejében megállította a gumifal előtt.

Max Verstappen húsz perc után, Fernando Alonsót leszámítva utolsóként hajtott a pályára, és rögtön az élre ugrott egy 1:19,296-os idővel annak ellenére, hogy az első szektorát "szörnyűnek" nevezte. Míg a Ferrari garázsában állítottak az autók beállításán, a holland félidőhöz érve majdnem két tizedmásodperccel tovább javította az idejét Pérez szélárnyékának is köszönhetően.
A pénteki kihagyás miatt a szokásosnál tovább gyakorolták a csapatok a versenyszimulációkat, így húsz perccel a vége előtt a két Mercedes teljesített először időmérős köröket, amivel fél másodpercnél is nagyobb előnnyel kerültek az élre Russell-Hamilton sorrendben.

Az utolsó tíz-tizenöt percben már mindenki megpróbált a kvalifikációra készülni, ám a nehezen felmelegedő gumik miatt a többségnek két felvezető körre is szüksége volt, így több feltartást is hozott a hajrá. Az utolsó négy perc kezdetekor Russell, Hamilton, Verstappen, Leclerc, Pérez, Sainz, Norris, Bottas, Cunoda és Albon volt az első tíz sorrendje, ez pedig már a leintés után sem változott, így a Mercedesek várhatják a legoptimistábban az időmérőt.

Percről percre tudósításunk az eredménytáblázat alatt olvasható.