Likőrös liftezéstől a legjobb filmzenéig

Vágólapra másolva!
Hosszú idő után újra fellép Magyarországon Yonderboi, aki az ARC óriásplakát-kiállítás augusztus 28-i megnyitójára tervezett koncert előzményei mellett készülő lemezéről, a likőrös-liftezős korszakáról, valamint a lányrajongókkal való kapcsolatáról és saját underground-fogalmáról is beszélt a Társalgóban.
Vágólapra másolva!

Hogy telik egy napod mostanában? Van időd magadra, vagy teljesen az új lemeznek élsz? (kiszcsitza)

- Kb. két éve folyamatosan a lemez készül, még hogyha ez nem is annyira látszik kívülről. A két dolgot megpróbálom egyszerre csinálni, hiszen nálam a magamra fordított idő egyenlő a zenére fordított idővel. Az album megjelenése 2004 elejére várható - a holtponton már túl van.

Nehéz volt feldolgoznod a nemzetközi sikert? Mekkora a nyomás rajtad az új albummal kapcsolatban? (csibegeza)

- A nyomás korábban volt saját magammal szemben, hogy egy általam 100%-osan továbblépésként értékelhető zenét dolgozzak ki. Egyéb külső nyomás nem igazán hat rám.

Kint voltál a Budapest Parádén? (Tide-tix)

- Nem voltam, egész nap ki se mentem a lakásból. Egyébként még egyszer sem voltam a parádén.

Miért nem lép fel a Szigeten évek óta? (promod)

- Részükről szándék idén is, tavaly is volt, de én sajnos nem álltam olyan szinten, hogy erre igent mondhattam volna felelősségteljesen.

Igaz, hogy az óriásplakát-kiállítás nyitónapján te zenélsz? Mi a kapocs a két rendezvény között? (ceszti)

- Igaz, ingyenes koncert lesz, a felvonulási téren csütörtökön - túl sok kapocs nincs a két rendezvény között, talán hogy mindkettő elég ritkán van. Spontán megkeresés volt, és spontán megítélést nyert, júniusban nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar újra lesz koncert, négy új számot is játszunk az új lemezből.

A mai undergroundnak mondott előadók közül kik a kedvenceid? (kord-a)

- Prefuse 73, DJ Shadow, Ils és még sokan mások.

Kit tartasz nagyon jónak a magyar dj-k közül? (pumukli)

- Palotait mindenképp, emellett Pedro, Mango - most ennyi jut eszembe.

Dj-nek vallod magad? Underground dj-nek?? Határozd meg, lécci, mit jelent neked az undergound! (Nobo-)

- Nem vallom magam dj-nek, mert a nagy többség számára kialakult dj-képhez valóban nem sok közöm van. Számomra az underground nem túl sok mindent jelent, nem igazán látom a határait. Az underground számomra egy olyan művészeti vélemény az adott korról, ami hitelesen ábrázolja a kort és egy szokatlan szubjektív nézőpontból mutatja a világot, semmiképpen sem az, hogy minél kevesebb ember ismerje az alkotást. Ha valamit elkészítek, azért készítem, hogy minél több embernek legyen lehetősége meghallgatni, akit érdekelhet.

Szívesen szerepelnél egy koncerten együtt Bródy Jánossal vagy Koncz Zsuzsával vagy Presser Gáborral, Charlie-val? Szívesen látnád Tátrai Tibort gitározni egy számban Kovács Andor helyett? Egyáltalán, mi a véleményed a magyar könnyűzenei elitről? (pocura)

- Az elhangzott nevekkel, nem hiszem, hogy dolgoznék, de szívesen látnám a gitárosi poszton mondjuk Závodi "Zacskó" Jánost. Létezik magyar könnyűzenei elit?

Azt hallottam, hogy unalmas perceidben beszíva lifteztél valami lakótelepi házban, ez igaz? (WriCkout)

- Részben. Utolsó gimnáziumi éveimben gyakran látogattam a híres-neves kaposvári sávház folyosóit walkmannel a fejemen, kávé-likőr-kóla mixtúrával a gyomromban.

Amennyiben szívsz, a fű szerinted pozitív hatással van a zenédre? (L4-Cannibal)

- Nem, nem. :-)

A negyedik ARC - óriásplakát kiállítás augusztus 28-tól szeptember 21-ig látható Budapesten, a Felvonulási téren. A kiállítás mottója Mutass más arcot! Kerüld a sémákat! A szabadtéri tárlaton a pályázatra beérkezett 1344 plakát közül több mint nyolcvanat állítanak ki, illetve a helyi, alkalmi kertmoziban több mint 30 kisfilmet tűznek műsorra. A csütörtökön este hét órakor kezdődő kiállítás nyitóprogramjában a Djoliba, az Ando-Drom és Yonderboi lép fel, valamint Selyemút címmel kínai divatbemutató is lesz. A kiállításhoz társulva "Utcai arcosok - társadalmi célú reklamáció" címmel beszélgetéseket és filmvetítéseket is rendeznek.