Hiperkarma: A miénk nem fogyasztóbarát zene

Vágólapra másolva!
A Hiperkarma nevű zenekarnak nemrégiben jelent meg második lemeze, az Amondó. Bérczesi Róbert, a formáció énekese tizenhat évesen döntött úgy, komolyan veszi a zenélést. A Társalgó vendégeként elmondta: őt a saját hangja kapta el, zenéje nem fogyasztóbarát. A Bla Bla zenekarban kezdte, de rájött: ő valójában nem is egy "popember". 
Vágólapra másolva!

- Hi, abszolút nem ismerlek titeket, kik vagytok? (Szex15)
- A Hiperkarma 6 tagú zenekar, viszonylag egyszerűen játszható rock and roll számokkal. A 2000-es Szigeten volt az első fellépésünk, most vasárnap lesz a 3. születésnapi koncertünk, szintén a Szigeten. Július 5-én jelent meg a 2. lemezünk, az Amondó.

- Hello! Van köze a zenekarotok nevének a karmához, ezoterikához? Vagy csak úgy ezt találtátok ki? (Donarac)
- Igazából amikor a név megszületett, nem tudtam mit jelent, csak éreztem benne valami furcsát. Később utánaolvastam az értelmező szótárban, ahol ez szerepelt: "a karma az anyagi világban elkövetett cselekedeteket követő visszahatás", "a hiper latin szó, előtag, jelentése "eltúlzott" ezt jelenti a zenekar neve, ha összerakod.

- Mikor lesz végre valami a honlapotokon? (QnAdam)
- Az új honlap a Sziget után áll fel, 85 százalékban kész van.

- Nagyon tetszik koncertek alatt, hogy sokszor az egyik számotok felétől egy ismert számot beleraktok (például Stereo Mc's - Connected). Milyen más szám van még, amiket szerettek és ugyanígy bele akarjátok gyúrni a számokba? (sevendust)
- Ezek az áthallások csak véletlenül működnek, sajnos. Ezért direkt nem tudunk ilyet csinálni. A dalaink zenei alapjaira sokszor ráénekelhető bármilyen más dal is.

- Mi Zacsi neve? (karinnn)
- Zaják Péter

- Ugye Frenky, te is fogsz a szigeten énekelni valamit a végén? (sevendust)
- Frenk nincs itt, de szerintem biztos, hogy lesz kedve énekelni, a saját zenekarában ő énekel és gitározik egyébként :)

- Milyen zenét hallgattok mostanság? (sevendust)
- Új Chilli, goa és trance zenék, mindenféle jazz, hip-hop stb.

- Anno miért lett vége a Bla Bla zenekarnak? A kiadótok nagy jövőt jósolt nektek, aztán egyszer csak sehol nem voltatok... (zsirbufe)
- Naivan álltam a dolgokhoz, és elhittem, amit mondtak nekem, hogy én egy popember vagyok.

- Mikor döntötted el hogy komolyan fogod venni a zenélést? (szocskeeledelt_vennek)
- Gimnázium másodikban.

- Mennyire érdemes mélyebb jelentest keresni a számaitokban? (Idnab)
- Nem muszáj, szó szerint is érthetőek. Volt idő, amikor én magam is mélyebb jelentéseket kerestem, akár a saját szövegeimben is, de egy idő után úgy éreztem, hogy túl sok mindent veszek jelnek, és nem tudok odafigyelni a valódi, "szó szerinti" világra.

- Elképesztő, hogy abba a marha gyors szövegbe egyszer sem rontasz bele, hogy csinálod? (PalUtcaiLany)
- Sokat gyakorlom, sokszor múlik a dolog névelőkön, illetve ragok helyezgetésén, igazából azt figyelem, hogy a magán- és mássalhangzók milyen módon lüktetnek. És csak utólag gondolkodom el rajta, hogy mit jelenthet. A koncerteken elég nagy fizikai igénybevételt jelent nekem ezeket a dalokat előadni, de én ezt élvezem, és szívesen csinálom.

- Szereted a Lagzi Lajcsit? (Tyler14)
- Nem ismerem személyesen, a tévén keresztül az a véleményem, hogy a Dáridó sokkal jobban állt neki, mint az új műsora, a Szuperbuli.