Budapesten minden összejött Bánkutinak

Vágólapra másolva!
Friss Európa-bajnok birkózónk, Bánkuti Zsolt volt a Társalgó vendége pénteken, akit az Eb történései mellett sportága hátteréről és a legközelebbi céljairól kérdeztek a chatelők. Bánkuti idén részt vesz a New York-i világbajnokságon, nagy célja pedig kijutni az athéni olimpiára.
Vágólapra másolva!

[origo]: Az Eb előtt mondjuk egy héttel mire számítottál? (husrago)

[Bánkuti]: Megmondom őszintén mindenhol azt nyilatkoztam az Eb előtt, hogy a tavalyi eredményemet szeretném túlszárnyalni (tavaly Eb 6. hely volt), én kifele nem igazán fogadkoztam, mert azt később esetleg számonkérik rajtam, de belül valahol azért éreztem, hogy teljesen mindegy milyen színűt, de egy érmet szeretnék nyerni.

[origo]: Mit szoltak a szüleid, barátaid az éremhez? (grrre)

[Bánkuti]: Hihetetlen, borzasztó nagy volt az öröm, családon belül és a barátaim között is...

[origo]: A győzelem óta minen este bulizol? (msq)

[Bánkuti]: Nem, szó sincs róla, különböző meghívásoknak teszek eleget, nagyon sok újságíróval találkozom, beszélgetek velük, tényleges ünneplés vasárnap este volt a döntő után, és szerdán a klubomban volt egy összejövetel és ott ünnepeltük meg a csodálatos eredményt, amit a Csepel versenyzői elértek az Eb-n.

[origo]: Ha nem Budapesten lett volna az Eb, nyertél volna? (husrago)

[Bánkuti]: Az igazság az, hogy a győzelemnek nagyon sok kritériuma van; én úgy érzem hogy itt Bp-en nekem minden tényező összejött. De az biztos, hogy sokat számított a hazai pálya, a közönség segítsége, és a versenybírók is nem azt modnom, hogy nekünk ítéltek meg helyzeteket, hanem objektíven ítélték meg azokat, ami a mi sportágunkban döntő fontosságú szempont. Arra, hogyha nem itthon lett volna az Eb, hanem más országban, erre azt tudom mondani, hogy olyan jó formába sikerült engem hozni erre az Eb-re, hogy szerintem külföldön is nyerni tudtam volna.

[origo]: Ne vedd provokációnak, de volt olyan a csapatból, aki féltékeny/irígy volt rád a győzelmed után? (Guest00587)

[Bánkuti]: Nem hiszem, hiszen ez a szabadfogású csapat igazán csapatnak mondható társaság, nagyon sok jót, nagyon sok rosszat megéltünk már együtt, és én úgy érzem, hogy mindenki egyformán örült az Árpi sikerének, az Ottó sikerének, a Faros sikerének és nem legutolsó sorban az én sikeremnek is... hiszen ez az eredmény is egy csapatmunka eredménye.

[origo]: Kik a legjobb barátaid a birkózók közül? (msq)

[Bánkuti]: Ide sorolható a mostani Eb-n bronzérmet szerzett Ritter Árpád, és a szintén most Eb 4. Aubéli Ottó, akik egyébként a klubtársaim is.

[origo]: Téged még nem kerestek meg cégek, hogy reklámozz valamit, mint pl. Kokót? (husrago)

[Bánkuti]: Nem, nem történt semmiféle ilyen tárgyalás, megbeszélés. Én azért még nem sorolom magam abba a kategoriába ahol az említett Ko-Ko is szerepel. Nagyon szeretnék arra a szintre eljutni, de még ahhoz sok nemzetközi versenyt kell nyernem.

[origo]: Mi a következő verseny, amire készülsz nagyon? (grrre)

[Bánkuti]: Szeptember végén lesz New Yorkban - ha minden igaz a Madison Square Gardenben rendezik - a világbajnokság, és most ez az aktuális verseny, amire nagyon készülünk.

[origo]: Milyen eredményt vársz a világbajnokságon? (verbal_kint)

[Bánkuti]: Megintcsak nem fogadkozok és nem mondok számokat, de én az Eb előtt is azt mondtam, hogy egy igazán jó birkózást várok magamtól, ami én úgy érzem hogy sokmindenre lehet elég, és be is bizonyítottam hogy így van. A vb előtt is ezt kívánom magamtól, hogy ami bennem van, azt ki tudjam hozni magamból, ami lehet, hogy éremre lesz elég, lehet hogy csak a hat közé kerülésre lesz elég, ezt majd meglátjuk.

[origo]: De azért győzelemre készülsz New Yorkban is, nem? (husrago)

[Bánkuti]: Így van, én amikor felmegyek a szőnyegre, mindenféleképpen azzal a tudattal lépek fel, hogy győzni szeretnék, és ezt nem fogom másképp tenni a vb-n sem.

[origo]: És Magyarországon mikor láthatunk legközelebb? (husrago)

[Bánkuti]: Szabadfogású verseny Mo.-on sajnos én úgy tudom nem lesz, de a kötöttfogűsú magyar bajnokságon elképzelhető hogy el fogok indulni, mert azt valljuk, hogy a verseny a legjobb edzés. Ez valamikor nyáron lesz, ha jól tudom.

[origo]: Ne haragudj, nem ismerem nagyon az előéletedet: értél már el valamilyen komolyabb eredményt nemzetközi szinten, vagy ez volt a nagy kiugrás? (verbal_kint)

[Bánkuti]: Korábban serdülő vb-okon voltam második szabad fogásban, kötött fogásban hatodik, ifjusági Eb-n votlam ötödik., és a tavalyi Eb-n szereztem hatodik helyet.

[origo]: Már gyerekkorod óta bírkózó akartál lenni? (grrre)

[Bánkuti]: Ezen nem is volt időm gondolkodni, mert hat éves korom óta birkózom, más sportágat nem igazán próbáltam ki így versenyszerűen... Ezért lehet azt mondani, hogy igen. :)

[origo]: Hat évesen miért a bírkózást választottad? Verekedős gyerek voltál, vagy csak erősödni szerettél volna? (Guest51800)

[Bánkuti]: Ez úgy kezdődött, hogy ahol laktunk Csepelen, az általános iskolában volt kihelyezve bírkózó edzés, ahova a testvérem kezdett el járni, s én mindig édesanyámmal az edzés végére mentünk a testvérem elé, míg egyik nap egy kicsit előbb értünk oda a tornaterembe, és azt mondta a nevelőedzőm, Nagy József az édesanyámnak, hogy hadd álljak be egy kicsit bukfencelni, hátha lesz belőle valami... És így azóta is ottragadtam.

[origo]: És a testvéreddel mi lett, bírkózik még? (husrago)

[Bánkuti]: Nem sajnos, ő már abbahagyta.

[origo]: Nem nehéz átállni szabadfogásról kötöttfogásra? Melyik stílus a nehezebb? (verbal_kint)

[Bánkuti]: A két fogásnem között mindig is folyt egy egészséges rivalizáció. Mindig élcelődünk azzal, hogy a birkózás az szabadfogás, és utána a jön a kötöttfogás, de énszerintem átállni szabadról kötöttre rendkívül nehéz feladat, ugyanis a kötöttfogásban a láb használata egyáltalán nem megengedett, ami a szabadfogásban a fő támadási felület. Mindig is szabadfogást bírkóztam, egy-egy hazai versenyen ugyan elindultam közöttfogásban, utánpótlás korban voltam kötöttben magyar bajnok is, de egy pillanatig sem gondolkoztam azon, hogy én esetleg fogásnemet váltsak.

[origo]: Milyen magas vagy és hány kiló? (olgae)

[Bánkuti]: 170 centi magas vagyok, versenysúlyom 58 kiló, de most jelenleg 64-56 kiló között vagyok.

[origo]: Mennyit edzel egy héten? (grrre)

[Bánkuti]: Felkészülési időszaktól függő, mert az alapozó időszakban, amikor nem bírkózunk, csak a fizikális felkészülés kap központi szerepet, akkor naponta háromszor edzünk két-két és fél órát kb., a versenyidőszakban, amikor már bírkózunk, akkor is kétszer-háromszor egy nap, de akkor egy-másfél órás edzések vannak.

[origo]: Hogy zajlik az a legendás súlycsükkentés? Milyen módszerekkel kínoznak? (husrago)

[Bánkuti]: Amikor először 63 kilóról lefogytam 58-ra, azt az ellenségemnek sem kívánom. Különleges módszer nincsen erre, hála Istennek a súlyom nem ment vissza a korábbi szintre, amikor is kb. 70 kiló is voltam. Innentől kezdve valamelyest könnyebben ment a fogyás, mivel már többször lefogytam, valamiféle rutint szereztem ebben a dologban... De a dolog lényege, hogy keveset kell enni és sokat kell mozogni. :)

[origo]: Miért nem volt jó a Te eredeti súlycsoportod? Azt olvastam valahol, hogy a szövetség kényszerített "lejjebb"?! (Guest00587)

[Bánkuti]: Kényszeríteni nem kényszerített senki, dr. Hegedűs Csaba, a szövetség elnökéenk a fejében fogalmazódott meg az 58 kilós mivoltom ténye, és ellentmondást nem tűrően közölték velem ezt a hírt. Először borzasztóan elkeserített ez a dolog, hiszen a 63 kilóban itthon nem tudtak megverni, az igaz, hogy a nemzetközi eredmények nem úgy jöttek, ahogy azt elvárták tőlem...

[origo]: És mi lett volna, ha nem mész alacsonyabb súlycsoportba? Eltilottak volna? (husrago)

[Bánkuti]: Ezen az eshetőségen nem is gondolkodtam. Csak az járt a fejemben, hogy én mindneféleképpen bírkózni akarok, és ha ennek az a módja, hogy egy súlycsoporttal lejjebb induljak, akkor én megteszem. Az, hogy 63 kilóban hogyan alakult volna a karrierem, azt nem tudom, de azt igen, hogy ez a súlycsoportváltás pozitívan hatott rám.

[origo]: Mennyire lehet itthon a bírkózásból megélni? Van polgári foglalkozásod? (Guest51800)

[Bánkuti]: Elsősorban profi bírkózó vagyok, de emellett elvégeztem a Testnevelési Főiskola szakedzői szakát, és idén jelentkeztem a Janus Pannonius Egyetem tanári szakára, ahova nagyon remélem, sikerül a felvételi. Megélhetésre visszatérve meggazdagodni nem lehet ebből a bírkózásból, de egy tisztességes fizetést el lehet érni.

[origo]: Mennyiben különbözik egy nyugati és egy magyar bírkózó felkészülése? A bírkózóknál van külfödre történő átigazolás? (Guest51800)

[Bánkuti]: A felkészülésben igazából nagy különbség nincsen, egyedül az edzőpartnerek kérdésében állnak jobban a nyugati, illetve a keleti országok, ami nagyon sokat számít, ezért vagyunk kénytelenek nagyon sokat külföldi edzőtáborokban tölteni, ahol borzasztóan jó ellenfelekkel tudunk felkészülni egy-egy világversenyre. Olyan átigazolásokra, mint pl. a futballban, nálunk nem igazán van példa, egyedül a külföldi csapatbajnokságokon szerepel egy-egy magyar bírkózó, de az kb. egy három-négyhónapos időszakot jelent.

[origo]: Mennyire inspirálta a többi birkózót Bárdosi Sándor sikere az olimpián? (msq)

[Bánkuti]: Sanyit nézve az olimpián szerintem minden bírkózónak megdobogott a szíve, és valahol én úgy éreztem, hogy ha a Sanyinak sikerült az olimpián érmet szereznie, akkor esetleg... konkrétan nem arra gondoltam , hogy én Eb-bajnok leszek, de valahol elhatároztam magamban, hogy bebizonyítom magamnak, és azoknak az embereknek, akik bíztak bennem és támogattak, hogy engem még nem szabad leírni, és hála istennek ez gyönyörűen sikerült.

[origo]: Szerinted amúgy megvolt a tus? Ő érdemelte volna az aranyat? (mármint Bárdosi) (msq)

[Bánkuti]: Mindenféleképpen, többször végignéztem a mérkőzést és egyértelműen le lehetett ütni a tust. Csakis az szólt a török versenyző mellett, hogy őt Yerlikayának hívják, és ő ennek a súlycsoportnak az olimpiai, világ- és Európa-bajnoka.

[origo]: Mennyire gyakori a bírkózásban a szándékos bírói tévedés? Szoktak csalni? (husrago)

[Bánkuti]: Sajnos elég gyakori a mérkőzések ún. elvezetése, ami főleg külföldön szokott érni bennünket. Azt, hogy csalni szoktak-e a bírók, azt így nem jelenteném ki, hanem azt mondanám, hogy a nekünk járó igazságos pontokat az ellenfelek kapják.

[origo]: Egy versenyző mit tehet az ilyen bírói "elvezetések" ellen? (husrago)

[Bánkuti]: Egy versenyző akkor tud ez ellen igazából tenni, hogyha egyértelműen jobb a másiknál és semmiféle támadási felületet nem adunk a bírónak. Tehát minden ellenfelet annyira kell megverni, amennyire csak lehet. Nem a szó legszorosabb értelmében persze :)

Birkózás, másképp

[origo]: Mi volt az eddigi legnagyobb sérülésed a sportban? Veszélyes sport a bírkózás? (Guest51800)

[Bánkuti]: Én úgy gondolom, minden szőnyegre lépéskor kockáztatjuk a testi épségünket, mert akár egy rossz mozdulat, egy rossz dobás utáni esés komoly sérüléseket okozhat. Komolyabb sérülésem két alkalommal volt, még serdülő koromban a jobb vállam tört el egy versenyen, a másik pedig '99 őszén: a csapatbajnokságon sérült meg a jobb térdem, amit csak 2000 áprilisában operáltak meg, mint ahogy ez kiderült, porcos lett, és a keresztszalagom is elszakadt. Az utóbbi egyébként a mai napig el van szakadva...

[origo]: Mi a véleményed a női bírkózásról? (Guest51800)

[Bánkuti]: A női bírkózás nálunk nagyon gyerekcipőben jár még, de a megfelelő szakemberekkel ez t a szakágat is fel lehet virágoztatni. Egyébként a magánvéleményem erről az egész női bírkózásról az, hogy ez a sportág elsősorban nem a nőknek való. És ezzel nem szeretném a női társadalmat megsérteni...

[origo]: Indulnál utcai harcosok versenyén? (husrago)

[Bánkuti]: Volt rá példa, hogy bírkózó elindult, elég sokáig állta is a sarat, de a végén kikapott. Bennem fel sem merült, hogy esetleg egy ilyen versenyen elinduljak. Több oka is van ennek, hiszen az ott induló emberek nagy része 80-90 kiló körül van, nekem meg ugye 58 kiló a versenysúlyom...

[origo]: Mi a véleményed Farkas Péterről? Nem viszi túlzásba a lazaságot? (husrago)

[Bánkuti]: Peti az egy ilyen bohém srác, neki ez a stílusa. Igazából baráti kapcsolatban nem vagyok vele, ha találkozunk beszélgetünk. Azért nem tudok érdemben válaszolni, mert ez a fajta stílus, ez a fajta életmód, amit a Peti él és kialakított maga körül, számomra nagyon idegen dolog.

[origo]: Nem félsz attól, hogy ha csendesebb srác vagy, mint pl. Farkas Péter, akkor kevésbé jönnek a szponzorok, nem leszel annyira előtérben? (msq)

[Bánkuti]: Nem hiszem, hogy ez az emberi tényező befolyásolná a szponzorok támogatását, úgy gondolom, hogy sokkal jobban tudom magamat kifejezni az eredményeimmel.

[origo]: Hány évig akarod még folytatni a versenysportot? Meddig lehet egyáltalán? (verbal_kint)

[Bánkuti]: Igazából az athéni olimpiát tűztem ki célul, mert eddig sajnos olimpiára nem sikerült kijutnom. Nagyon remélem, hogy az athéni olimpiát már belülről tudom végigélni és végigversenyezni, nem a tévében nézem. Egyelőre ezek a távolabbi célok... Utána majd gondolkodom, hogy érdemes-e folytatni. A bírkózásban kb. a 30 év az, ami egy olyan életkor, ami után szerintem nem érdemes tovább csinálni, sem testileg, sem pszichikailag nem tud már az ember annyira felkészülni a versenyekre.

[origo]: Szívesen lennél edző? Mondjuk lehetnél egy menő focicsapat erőnléti edzője? (husrago)

[Bánkuti]: Ezen az edzősködés-kérdésen még nem gondolkodtam, de biztos, hogy focicsapathoz nem mennék. Ha esetleg úgy döntenék, hogy bírkózóedző szeretnék lenni, azt elsősorban külföldön szeretném megvalósítani.

[origo]: Hová vonulsz el pár napra kipihenni a fáradalmakat? (mo-n vagy külföldön) (Guest00587)

[Bánkuti]: Most az ünnepek alatt barátnőmmel és bátyámmal belföldön megyünk el egy kicsit kipihenni mind a felkészülés, mind az Eb idegi és fizikai megpróbáltatásait.

[origo]: Van példaképed a saját sportágadban, másik sportágbol valaki? (grrre)

[Bánkuti]: Igazából erre azt tudom mondani, hogy nincsen a saját sportágamban példaképem, van egy-két sportoló, akit nagyon tisztelek az eredményeik miatt, és nagyra tartok, nem igazán akarok neveket mondani, de lényeg az, hogy kimondottan példaképen nincsen.

Net, autó, lányok, étel, zene

[origo]: Mi a véleményed az internetről? Gyakran látogatod a világhálót? (Guest00587)

[Bánkuti]: Nagyon jó dolognak tartom az internetet, én igazából nem használom, de a későbbiek folyamán nagyon szeretném részletesen belevetni magam! :)

[origo]: Milyen autód van? (grrre)

[Bánkuti]: Most nincs autóm, a barátnőm kis Citroen AX-ével járok.

[origo]: Hogy viszonyulnak a lányok a bírkózók füléhez? Zavar, hogy a sport miatt megváltozott az alakja? (Guest51800)

[Bánkuti]: Nem hiszem, hogy zavarná őket, inkább érdeklődve kérdezik, hogy hogyan történt, mint történt, hogy ilyen lett...

[origo]: Mi a kedvenc ételed és mennyit tudsz belőle megenni? Általában sokat eszel? (Guest51800)

[Bánkuti]: Kívülállók azt mondják, hogy a termetemhez képest rendkívül sokat eszek, de azt elfelejtik hogy én ezeket a bevitt táplálékokat kb. két-három óra múlva el is égetem az edzésen, és sokminden ezáltal nem rakódik rám. Kedvenc ételem a milánói makaróni, legfőképpen ahogy édesanyám csinálja, és ezen kívül még a gesztenyepürét nagyon szeretem mivel eléggé édesszájú vagyok.

[origo]: Milyen zenét hallgat egy Európa-bajnok?:) (Guest00587)

[Bánkuti]: Igazából mindenevő vagyok, az Eric Claptontól kezdve az aktuális diszkóslágerekig mindent meghallgatok, egyedül a rockzenét nem, azt egy kicsit hanyagolom.