Keller László: Nem dolgozom kémekkel

Vágólapra másolva!
Keller László, az egyik legaktívabb ellenzéki képviselő volt a Társalgó vendége szeptember 7-én. A szocialista politikust elsősorban az általa felvetett kifogásokról kérdezték, de sok szó esett az MSZP terveiről is.
Vágólapra másolva!

Nem gondolja, hogy szélmalomharcot vív? (Guest87937)

Keller László: Az eddigi megnyilvánulásaim legtöbb esetben beigazolódtak, nem érzem, hogy szélmalomharcot folytatnék. Azt azonban érzékelem, hogy ez nem az a siker, amire egyébként általában vágyik az ember.

Miután Ön az, aki a legjobban igyekszik felhívni a figyelmet a politikai élet visszásságaira, és az Ön nevét hallják a leggyakrabban, nem fél attól, hogy egy idő után nem figyelnek majd fel Önre? (Emeser)

Keller László: Reális veszély, amit felvet, az ellenzéki politikus nincs abban a helyzetben, hogy a számára legkedvezőbb megoldást válassza. Sokszor érzem én is úgy, hogy kellemesebb lenne a jövő nagy kérdéseiről csendben gondolkodnom, és ez valószínű hasznosabb is lenne, de az adott helyzetben ezt nem tehetem meg. Az ember aszerint kell hogy cselekedjen, ahogy azt a választói elvárják, márpedig az utóbbi időben elég sokan és sok témában megkeresnek, és nem térhetek ki ezek elől.

Az utóbbi időben több botrányt jelentett be. Honnan szerzi információit? Kémei működnek Dunaújvárosban vagy a sztrádaépítkezéseken? (Tompany)

Keller László: Nem dolgozom kémekkel, viszont jó szándékú emberek segítik a munkámat. Olyan emberek, akik a jelenlegi kurzus stílusával, értékrendjével nem tudnak azonosulni, és éppen ezért mindent megtesznek annak érdekében, hogy segítsék annak a politikusnak a munkáját, aki reményeink szerint képes megjeleníteni az ő gondolatukat is.

Ön a belügyminiszter körüli gazdasági érdekeltségek akciózásairól mélyen hallgat. Mi ennek a magyarázata, fél? (Guest17498)

Keller László: Az információhiány a magyarázat, és nem a félelem.

Nem gondolja, hogy saját házán belül kellene söpörnie, hogy hiteles legyen? (Agit)

Keller László: A képviselői irodaházban elér telefonon, ha konkrét észrevétele van. Valóban fontosnak tartom, hogy közülünk csak azok legyenek a politikai előtérben, akik a választók legteljesebb bizalmát élvezik.

Miért nem szüntették meg a kötelező sorkatonai szolgálatot, intézték el az ingyen nyelvvizsgát stb., amikor kormányon voltak? Most jutott eszükbe, hogy ezek fontosak lehetnek? (Tompany)

Keller László: Az ország fejlődése most jutott el arra a pontra, amikor ezekről a kérdésekről megalapozottan lehet beszélni, és megvan annak gazdasági alapja, amit megfogalmaztunk.

Milyen szerepet szánnak Doszpot Péternek az MSZP-ben? (flikker)

Keller László: Nem tartom magam illetékesnek a válaszadásban... Én a tiszta közélet megteremtéséért létrehozott munkacsoportot vezetem, és bízom abban, hogy minden képviselőjelöltünk az általunk megfogalmazott elvárásoknak a legteljesebb mértékben meg fog felelni.

Mit szól ahhoz, hogy Tasnádi és ügyvédjei szerint a jelenlegi belügyminiszter meg akarta öletni Tasnádi Pétert? (Flikker)

Keller László: Ma nyújtottam be a miniszterelnökhöz egy írásbeli választ igénylő kérdést, amely úgy szól, hogy "Ön szerint nem rontják-e a belügyi szervek, a rendőrség tekintélyét és a pártatlan eljárásukba vetett bizalmat a Pintér Sándor belügyminiszter körüli botrányok? Szeretném megtudni a miniszterelnök úrtól, hogy nem találná-e jobb megoldásnak, hogy az ügy megnyugtató lezárásáig nem Pintér Sándor látná el a belügyminiszteri feladatokat."

Pintér ügyében nem keresték meg információkkal? Elképzelhető, hogy Pintér bármit tett/tehetett, megvédi a bársonyszéke? (Flikker)

Keller László: Ha követte az elmúlt években a parlamenti megszólalásaimat, akkora válasz is egyértelmű: többször tettem fel kérdést a miniszterelnök úrnak, ő eddig nem akart változtatni.

Az MSZP-ben kijelölték ügyeletes botrányfelelősnek, vagy maga vállalta ezt a szerepet? (Tompany)

Keller László: A botrányokat soha nem az ellenzék okozza, hanem a kormányzat tevékenysége. Engem az adófizetők azért fizetnek, hogy mint képviselő, figyeljek oda a kormányzat tevékenységére, ellenőrizzem azt és mutassam be. Ezt a munkát végzem, és nem botránykeltést.

A jó szándékú informátorok Önhöz fordultak személyesen, vagy az MSZP-hez, és a párton keresztül kerültek Önhöz az ügyek? (Tompany)

Keller László: Is-is. Van, amikor közvetlenül megkeresnek, van, amikor a párton belül keresnek meg valakit, és aztán kerülő úton jut hozzám az információ. de saját magam is igyekszem a rendelkezésemre álló parlamenti dokumentumokból, a sajtón keresztül tájékozódni és ezek alapján kialakítani a saját véleményemet.

Vannak olyan visszás kormányzati ügyek, melyekről tudomása van, de csak később, a kampány fokozódása idején kívánja nyilvánosságra hozni? (Tompany)

Keller László: A nálam lévő ügyeket folyamatosan dolgozom fel, sajnos nem értem még a végére. De nem a kampánynak alárendelten végzem a munkámat. A miniszterelnök felelősségét vizsgáló bizottságot is azért szorgalmaztam, hogy minél előbb felálljon, hogy a vizsgálat ne csússzon be közvetlenül a kampány időszakába.

Ön szerint nem idézi a diktatúra szellemét egy olyan párt, amelyik 2001-ben az Internacionálét énekli Budapesten? (Tompany)

Keller László: Az, hogy valaki diktatórikus vagy sem, nem az dönti el, hogy mit énekel, hanem mit cselekszik. E tekintetben nyugodt lehet az MSZP-t illetően.

Nem az ének, hanem a tettek számítanak, írta az Internacionáléval kapcsolatban. Ez alapján viszont a MIÉP-nek is elnézhető egy kis zsidózás, hiszen azok csak szavak... (tompany)

Keller László: Nem hiszem, hogy az Internacionálé szövege bárkit is sérthetne, bántana.

Megfenyegették már valaha? (Krumplipeti)

Keller László: Volt rá példa, de nem tulajdonítok neki nagy jelentőséget.

Ki fenyegette meg? (Krumplipeti)

Keller László: Majd kideríti az arra hivatott intézmény.

Tehát tett feljelentést a fenyegetés ügyében? (Krumplipeti)

Keller László: A dokumentumot eljuttattam az illetékes helyre.

Milyen a személyes kapcsolata a politikai ellenfeleivel? Egyáltalán áll velük a munkán kívül valamiféle kapcsolatban? (Vinetus)

Keller László: Általában jó a kapcsolatom kormánypárti politikusokkal, mint ahogy az számos esetben kívülről is érzékelhető. Semmiféle személyes bosszú vagy gyűlölet nincs velük szemben, pusztán a különböző ügyek miatt kerülünk szembe egymással. Egyébként néha egy öltözőben öltözünk át sportszerelésbe, és egész normális a viszonyunk.

Szó volt korábban arról, hogy folyamatosan dolgozza fel az Önhöz érkezett ügyeket. Körülbelül mennyi van még az asztalfiókban? (Vinetus)

Keller László: Egyre több.

Ha megnyerik a választásokat, Ön szerint ki lehet az, aki a jövőbeni ellenzékből átveheti az Ön mostani "szerepét"? (emeser)

Keller László: Én nagyon bízom abban, hogy 2002-ben megalakuló szocialista vezetésű kormány olyan erkölcsi alapokon fog állni, hogy az én szerepköröm kiüresedik.

Milyen eszközökkel tud utánanézni egy-egy Önhöz beérkezett ügynek? Előfordult már, hogy téves információkat kapott, és ezek nyilvánosságra hozásával kellemetlen helyzetbe került? (Chipmunk)

Keller László: Igyekszem a legalaposabb utánanézni az ügyeknek, sajnos ebben minden parlamentáris lehetőséget nem tudok igénybe venni, hiszen pert kellett azért indítani, hogy a közérdekű adatokat tartalmazó dokumentumokba személyesen is betekinthessek, és a parlamenti vizsgálóbizottságok létrehozását sem támogatja a kormányzó többség. Igyekszem megfontoltan kilépni a nyilvánosság elé, és eddig még úgy érzem, nem hibáztam. Igaz, sokszor hosszú idő telik el addig, ameddig beigazolódik egy-egy felvetésemnek az igazsága.

Az M3-as újonnan épített szakaszán személyesen látta a kifogásolt minőségű útszakaszt? (Tompany)

Keller László: Igen, többször is.

Képviselő Úr, mi a véleménye a Tetthely című sorozatról? (Antismoke)

Keller László: Nem nézem, nincs időm nézni.

Nem arra a Tetthelyre gondoltam, hanem a kormányzat ballépését feltárni szándékozó sorozatra. (Antismoke)

Keller László: Szimpatikus számomra a szabad demokraták akciózása.

Az MSZP miért nem próbálkozik olyasmivel, mint az SZDSZ Tetthely-sorozata? Nem gondolja, hogy így hatékonyabban fel lehetne hívni a figyelmet a visszaélésekre? (Chipmunk)

Keller László: Az eddigi megnyilvánulásokból számomra úgy tűnik, hogy a mi módszerünk is eredményes, hiszen az emberek odafigyelnek arra, amit mondunk. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem kell új módszereket, eszközöket keresni arra, hogy a leghatékonyabban eljuttassuk mondanivalónkat az emberekhez. Minden jó ötletet szívesen fogadunk, de másolni nem szerencsés mások ötletét.

Ön látta már Orbán Viktor szerepléseiről az Ezüsthajó által készített videofelvételeket? Ön szerint van értelme ilyen felvételek készítésének? (Chipmunk)

Keller László: Nem láttam felvételeket, nincs túl sok időm a videózásra. Az Országimázs Központban egyébként sem vagyok szívesen látott vendég. Szerintem a közszolgálati televízió kellő mértékben megörökíti a miniszterelnök úr szerepléseit, útjait, és a legjobb tudomásom szerint a köztelevízió szakszerű módon archiválja ezeket a felvételeket. Nem hiszem, hogy ezen túlmenően szükséges kampányfilmeket készíteni róla. Ez egyébként őrá is visszaüt.

Nem gondolja, hogy az egész népszavazás-kezdeményezés elbaltázott ötlet volt? Nekem úgy tűnik, hogy az MSZP ebből már nem jöhet ki győztesen. (Guest76439)

Keller László: Nem az MSZP-nek kell győztesen kijönni, hanem azoknak, akikre a kérdéseink irányulnak, a fiataloknak, az idősebbeknek, azoknak, akik ma nehezen tudják anyagi okok miatt megszerezni a nyelvvizsgát, azoknak, akik a kormánypropaganda ellenére nagyon nehéz körülmények között élnek.

A progresszív kormányzati munkát már bemutathatták volna, de a mezőgazdaság 1990-től tartó hanyatlása ellen nem tettek semmit. (Antismoke)

Keller László: Nyilván a mezőgazdaság súlyos problémáját nem fogjuk tudni ebben a rendelkezésünkre álló rövid időben megbeszélni, való igaz, hogy ’94-es kormányváltás után akkor, amikor egyébként már mélyponton volt az agrárgazdaság, mi sem találtuk meg a megfelelő megoldást. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy ’97 őszén sikerült az érintettek bevonásával egy kibontakozási programot megfogalmazni, ezt törvénybe foglalni s az első lépéseket megtenni. Ennek eredményét még valóban nem érzékelhették a mezőgazdaságból élők, viszont volt egy követhető világos pálya, amelyen a jelenlegi kormány nem ment végig, és amit kijelölt utat, az újra a lejtőn lefelé vitt.

Tehát Torgyánt hibáztatja? (Furtontamas)

Keller László: A kialakult helyzetért elsősorban a miniszterelnök a felelős, de természetesen a hatályos törvény szerint a minisztert is felelősség terheli mindazért, ami az irányítása alatt működő tárcánál történik. Vizsgálni nem a Torgyán felelősségét akartuk, hiszen az vizsgálat nélkül is egyértelmű.

Összességében mi a véleménye Torgyán Józsefnek a Szabadi-bizottság előtt történt megjelenéséről? (Csuba)

Keller László: Hű tükörképét mutatta annak, mennyire elképesztően működik a kormányzat. Ilyen szempontból hasznosnak ítélem a beszélgetést.

Ön szerint van-e összefüggés aközött, hogy kirabolták az Agrárinnovációs Kht.-t és nem sokkal ezután megjelentek a sajtóban a botrányos kisgazdaügyek? (Krumplipeti)

Keller László: Korábban is lehetett már észlelni azokat a visszásságokat, amelyek az FVM működését jellemezték. Csak szeretnék utalni az ÁSZ-jelentésre vagy arra, hogy már 2000 elején kérdezgettem Torgyán ex-miniszter urat arról, hogy kivel utazik együtt hivatalos miniszteri programjaira... Papírokkal még akkor sok minden nem volt dokumentálva, de azóta a megyei pártelnök előzetesben van, Simont most körözik, és remélem, hogy a felderítés nem áll meg Simonnál. Tehát nem látok összefüggést az eltűnt iratok és a mi megnyilvánulásaink között.

Ön szerint mivel magyarázható, hogy minden támadásuk ellenére az MSZP nem, vagy csak épp hogy vezet a Fidesz előtt? (Krumplipeti)

Keller László: Sokan látják a rothadt narancsot, de tudomásul veszik, hogy ez ilyen minőségű, és azt is tudomásul veszik, aki ilyet a kezükbe ad.

Egy még jobban fiatalodó MSZP nem jobban tudná felvenni a versenyt? (Tomcsy)

Keller László: Én úgy látom, hogy egyre több fiatal vállal aktív közéleti munkát az MSZP-n belül, de ezt a folyamatot nem lehet mesterségesen gerjeszteni.

Az SZDSZ-ről nem tud semmi gyanús ügyet? Vagy csak nem akar? (Krumplipeti)

Keller László: Nem tudok, de úgy tudom, hogy az SZDSZ ma még nincs kormányon.. :)

Ön meddig kíván politikai pályán maradni? Meddig lehet bírni a gyűrődést? (Chipmunk)

Keller László: Ez a választóktól függ. Egyébként a gyűrődés ellen igyekszem sportszerűen élni, és jó kondícióban tartani magam.

Mekkora esélyt lát őszintén a kormány leváltására? (Shocker)

Keller László: Én elfogadom a közvélemény-kutatók prognózisát, nem lefutott a mérkőzés, de bízom a győzelmünkben.

Ön egyetértett-e azzal, hogy Baja Ferenc lett az MSZP kampányfőnöke? (Krumplipeti)

Keller László: Az MSZP kampányfőnöke Medgyessy Péter, Baja Ferenc a kampányigazgató. Én őt kiváló szervezőnek ismertem meg, a pártot jól ismeri, és úgy vélem, hogy személye is elő fogja segíteni az MSZP sikerét.

Ön személy szerint támogatta, hogy Medgyessy legyen a párt miniszterelnök-jelöltje? (Krumplipeti)

Keller László: Igen, a kongresszuson én is igennel szavaztam.

Ön szerint jó az, hogy a pártelnök és a kormányfőjelölt nem ugyanaz a személy? (Krumplipeti)

Keller László: Ezt mindig az élet mutatja meg, szerintem most ez a konstrukció jól működik.

Mit tervez az MSZP, csökkent-e adókat, ha nyer, és ha igen mennyire? (Vinetus)

Keller László: Igen, komplex javaslatunkat az ősz folyamán benyújtjuk a Házhoz. Költségvetési kihatása az adócsökkentésünknek megítélésem szerint 3-400 milliárd forintra becsülhető.

Az Országimázs Központot felszámolnák? (Shocker)

Keller László: Úgy látom, hogy ezzel nem várnak meg bennünket. Ha mégis igen, akkor természetesen a jelenlegi kormány gyakorlatát nem folytatjuk.

Ön aktívan részt fog venni az MSZP kampányában is? (Chipmunk)

Keller László: Igen, egyéni képviselőjelölt vagyok, és tagja a 10-ek társaságának, akik aktív részesei lesznek a kampánynak.

Tervez-e a párt jövőre a '98-as Horn-Orbán találkozóhoz hasonló egyetemi miniszterelnök-jelölt vitát, a múltkori "alulmaradás" után? (Ruszi)

Keller László: A 2002-es kampány nem azonos a ’98-assal, az MSZP részéről a szereplők is alaposan megváltoztak. A Fidesz nekem változatlanságot mutat, ma még nem lehet tudni, hogy a kampányelemeknek része lesz-e egy egyetemi vita.

A külföld előtt hogy jönne le, ha egy posztszocialista figura lenne a miniszterelnök? Nem hátralépés? Tényleg összekevernék Budapestet Bukaresttel... (agit)

Keller László: Remélem, hogy 2002 júliusában egy szocialista-szociáldemokrata értékrendet valló figura fog kormányt alakítani, és ezzel a figurával a fejlett országoknak hasonlóan jó lesz a kapcsolatuk, mint az volt 94-98 között az akkori miniszterelnökkel.

Horn Gyulának lehet szerepe egy esetleges MSZP-kormányban? (Tompany)

Keller László: A Magyar Szocialista Párt miniszterelnök-jelöltje Medgyessy Péter, nem az én feladatom szerepet osztani. Egyébként az a véleményem, hogy egy sikeres miniszterelnök később egy nem általa vezetett kormányban nem célszerű, hogy szerepet vállaljon.

Nem tart attól, hogy egy fejlődéspárti ember "nem mer" ugyanazokra szavazni, akik már egyszer nagyon hosszú lehetőséget kaptak, és azóta is azt próbáljuk kiheverni? (Flikker)

Keller László: Négy esztendő nem túl hosszú idő, s a jelenlegi kormány pénzügyminisztere az országgyűlésben azt a kijelentést tette, hogy az 1994-98 közötti kormány kiváló helyzetbe hozta a gazdaságot. Talán ez is minősíti azt a tevékenységet, amit kifejtettünk kormányzásunk idején, tehát mindenki nyugodt lehet: az MSZP progresszív kormányzati munkát fog produkálni 2002-től.

Nem a 4 évre gondoltam, hanem a '89 előtti évtizedekre... Sokan ott voltak már a "tűz közelében" akkor is a mostani MSZP-ből... (flikker)

Keller László: Az MSZP 89-ben alakult, sokan ott voltak már a tűz közelében az MSZP-ből, Fideszből, MDF-ből, kisgazdák közül is, ilyen érdekes ez az ország...

Mi a véleménye arról a csúf általánosításról, hogy minden politikus hazudik, és csak a saját hasznát keresi? (Tudorapo)

Keller László: Csúf általánosítás.

A családja mit szól hozzá, hogy így "beszippantotta" a politika? (Flikker)

Keller László: Egyre gyakrabban kapok kritikai észrevételt a családtól, bár a gyerekeim felnőttek, de egyre inkább fejezik ki hiányérzetüket a távollétem miatt. Összességében azért megértők, és az őáltaluk biztosított háttér nélkül nem is képzelhető el ilyen intenzitású képviselői munka.

Ön nyáron is csak a politikával foglalkozott? Vagy nyaralt is valamerre? (Flikker)

Keller László: 8 napot együtt voltam a családommal Horvátországban.

Nem fél attól, hogy kikezdik a családját, rokonait? (Guest17498)

Keller László: Nem.

[origo]