Korábban is költöttek a tartalékból F1-re

Vágólapra másolva!
Az előre nem tervezhető, nem valószínűsíthető kiadásokra félretett általános költségvetési tartalékból a kormány korábban is költött a Forma-1-re - derül ki a zárszámadási törvényből. A Baumgartner F1-es indulását lehetővé tévő, hétfőn bejelentett 845 millió forintos kormánytámogatás mellett a sporttárca jövő évi büdzséje 1,9 milliárd forinttal támogatja a magyar olimpiai csapat felkészülését.
Vágólapra másolva!
Baumgartner állami segítséggel minardizik/sport/f-1/20031222baumgartner.html

Az általános tartalék az előre nem tervezhető, nem valószínűsíthető kiadásokra, illetve az előirányzott, de elháríthatatlan ok miatt elmaradó bevételek pótlására szolgál - áll a jövő évi költségvetési törvényben. A jogszabály szerint az általános tatalék összege kismértékben meghaladja az államháztartási törvényben meghatározott kiadási főösszeg 0,5 százalékát, így a jövő évi büdzsében valamivel több, mint 30 milliárd forint szerepel ilyen jogcímen. Ebből a kabinet 4 millió dollárral, hétfői jegybanki középárfolyamon számolva 844 760 000 forinttal támogatja Baumgartner Zsolt Forma-1-es indulását Gyurcsány Ferenc sportminiszter bejelentése szerint.

Összehasonlításul: a sporttárca saját költségvetési keretéből jövőre 1,9 milliárd forinttal támogatja a magyar sportolók olimpiai felkészülését; az összegből mintegy 500 millió forintot tesznek ki a részvétel közvetlen költségei.

Korábban is volt példa ara, hogy a törvény betűje szerint nem feltétlenül az autóversenyzés támogatására szolgáló általános tartalékból jutott a Forma-1-nek. A 2002-es költségvetés végrehajtásáról szóló, 2003 novemberében elfogadott zárszámadási törvény szerint tavaly 2,5 milliárd forintot, az akkori általános tartalék 3,1 százalékát fordították a magyar Forma-1-es futam támogatására. A tartalék legnagyobb részét, 8 milliárd forintot (9,7 százalékát) a családi gazdaságok támogatására költötték, és mintegy 7,5 milliárd forint jutott az árvízkárok elhárítására.