Megrázó képsorok mutatják, mit tesz a kevés alvás az arcunkkal

szomorú, fiatal nő, álmatlanság
Vágólapra másolva!
Mesterséges intelligencia segítségével rajzolták meg, miként károsodik az arcunk, ha 7 óránál kevesebbet alszunk.
Vágólapra másolva!

Már eddig is ismert volt, hogy a kevés alvás növelheti a magas vérnyomás, és egy sor másik betegség kialakulásának kockázatát. Bár az egyéni különbségek miatt nincsenek hivatalos irányelvek, egészségügyi szakemberek szerint egy egészséges felnőttnek általában körülbelül hét-kilenc óra alvásra van szüksége.

A férfiak és a nők közötti különbségek nem csak az alvás és az alvásproblémák tekintetében állnak fenn
Egy egészséges felnőttnek általában körülbelül hét-kilenc óra alvásra van szüksége.
Fotó: Getty Images

Az alvás ugyanakkor nemcsak az energiaszintünkre és az egészségünkre van hatással, hanem az arcunk állapotára is. Egy alváskutatással foglalkozó cég, a Simba Sleep a gépi intelligenciát segítségül hívva megnézte, milyen módon hat alvási szokásunk az arcunkra - írja a LAD Bible.

A rosszul alvó 55 éves legalább 70-nek néz ki

Az AI összesen 2000 felnőtt adatait elemezte, majd a kapott eredmények alapján felrajzolta a 7 óránál kevesebbet és többet alvó emberek arcának változásait a különböző életszakaszokban.

A rossz alvás negatív hatásai 55 év fölött válnak a legszembetűnőbbé; a keveset alvók sokkal ráncosabbak lesznek, és öregebbnek néznek ki, mint azonos korú kipihentebb társaik. A fiatalabbak sem nyugodhatnak ugyanakkor meg, a kevés alvás miatt bőrük rosszabb állapotú lesz, kiszáradhat és hámlóssá válhat.

Ahogy a képeken is látható, a rossz alvás gyakori jelei közé tartoznak a szemek körül megjelenő klasszikus sötét karikák, finom vonalak, a pattanások, a foltok, a puffadt szemek.

Fotó: Simba Sleep

Éjszaka a bőr fontos munkát végez, például megújul, és új sejteket hoz létre. Ennek a természetes regenerációs ciklusnak a megzavarása azt eredményezi, hogy a szervezet nem kap elég időt arra, hogy helyreállítsa a bőrben jelentkező károkat”

 – magyarázta Lisa Artis alváskutató.

Artis hozzátette, hogy a rossz éjszakai alvás a kortizolszint emelkedését váltja ki. Ez egy stresszválasz, amely során a szervezet elvonja a tápanyagokat és a vért a bőrtől, majd azokat a létfontosságú szervek felé szállítja. Ez az elvonás nagyban rontja bőrünk állapotát.