Fiataloknak szóló kreatív pályázatot hirdet meg a Magyar Batthyány Alapítvány

Vágólapra másolva!
A Magyar Batthyány Alapítvány kreatív pályázatot hirdet meg középiskolás diákok és egyetemi hallgatók részére az 1848. április 11-én Batthyány Lajos gróf vezetésével megalakult első felelős magyar kormány 176. évfordulója, illetve az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, valamint Batthyány Lajos gróf halálának 175. évfordulója alkalmából. A pályázaton való részvétel lehetőséget teremt arra, hogy a fiatalok saját látásmódjukon keresztül dolgozzák föl a 19. századi magyar történelem emlékezetes eseményeit.
Vágólapra másolva!

A Magyar Batthyány Alapítvány az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, valamint Batthyány Lajos gróf halálának 175. évfordulójának tiszteletére pályázatot ír ki, melynek keretében középiskolások és egyetemi hallgatók egyaránt összemérhetik tudásukat. 

Az Alapítvány olyan kreatív és lelkes diákok munkáját várja, akiknek fontos az emlékezés és Magyarország történelmének bemutatása. Középiskolás diákok olyan rövid videófilmmel pályázhatnak, amelyek méltó módon mutatják be a Batthyány családot, az 1848-49-es forradalmat és szabadságharcot. Egyetemisták rövid esszé benyújtásával pályázhatnak, melyben Batthyány Lajos gróf történelmi szerepvállalását ábrázolják a forradalom és szabadságharc tekintetében, illetve az általa képviselt értékek és eszmék vonatkozásában. A pályázni kívánó joghallgatóknak lehetőségük van arra, hogy saját nézőpontjuk szerint feldolgozzák Batthyány Lajos gróf perét. 

A beküldött pályaműveket egy szakértőkből álló zsűri fogja értékelni, a legjobbnak ítélt alkotások értékes jutalomban és oklevélben részesülnek. Eredményhirdetésre a 2024. október 6-i díjátadóval egybekötött egész napos eseményen kerül sor.

KÖZÉPISKOLÁSOK:

Olyan 1-3 perces videókat várnak, amelyek méltó módon mutatják be az 1848-49-es forradalmat és szabadságharcot és a Batthyány családot „Batthyány Lajos gróf emlékezete mai szemmel” címmel. Ezek a videók lehetnek színesebbnél színesebb dokumentumfilmek, kreatív animációk, drámai előadások vagy bármilyen más ötletes megközelítésben készült alkotások. 

EGYETEMI HALLGATÓK:

Egy elmélyült és részletes elemzés lehetőségét kínálják. Olyan 5-7 oldalas esszét várnak, melynek témája " Batthyány Lajos gróf öröksége egykor és most”. Az esszé írásakor olyan szempontokat érdemes figyelembe venni, mint Batthyány Lajos gróf szerepe a forradalom és szabadságharc eseményeiben, az általa képviselt értékek és eszmék, valamint ezek hatása a magyar történelem későbbi eseményeire.

EGYETEMI JOGI KAROK HALLGATÓI:

Mindezek mellett külön pályázatot hirdetnek a jogi egyetemi karok hallgatóinak, akiket arra buzdítanak, dolgozzák föl Batthyány Lajos gróf perét saját nézőpontjuk szerint.

A pályázatok beadásának határideje: 2024. június 30.

További információk az Alapítvány közösségi oldalain, illetve ide kattintva olvashatók.