Döbbenetes fordulat: megtalálhatják a Loch Ness-i szörnyet

Loch Ness monster, illustration
Fotó: Science Photo Library via AFP
Vágólapra másolva!
A skót Loch Ness Centre a NASA és más tudományos szervezetek segítségét kérte, hogy felkutassák a legendás Loch Ness-i szörnyet. Tavaly egy furcsa zajt rögzítettek a tó mélyén, ennek járnának alaposabban utána.
Vágólapra másolva!

Tavaly zajlott a Loch Ness-i tó eddigi legátfogóbb vizsgálata, amely során hidrofonnal rejtélyes víz alatti zajokat rögzítettek – írja az Independent. Idén az első megfigyelés 90. évfordulója alkalmából újabb kutatási expedíciót szerveznek, amely május 30-tól június 2-ig tart majd.

Kutatóhajóval fésülik át a Loch Ness-i tó mélyét
Kutatóhajóval fésülik át a Loch Ness-i tó mélyét
Fotó: AFP

A Loch Ness-i szörnnyel kapcsolatban 1934 óta több mint 1156 alkalommal észlelést dokumentáltak. Tavaly az újjáalakult Loch Ness Centre a Loch Ness Exploration (LNE) független kutatócsoporttal, valamint több száz önkéntessel együttműködve kutatta át a tó vizét. Az idei kutatómunkába virtuálisan is be lehet csatlakozni a Visit Inverness Loch Ness weboldalán található élő közvetítés segítségével.

Tavaly a világ figyelmét a valaha volt egyik legnagyobb Nessie-keresésünkkel keltettük fel, amelynek résztvevői többek között Amerikából, Kanadából, Franciaországból, Olaszországból, Japánból érkeztek hozzánk

 – mondta Paul Nixon, a Loch Ness Centre vezetője.

A 2023-as expedíció rendkívüli volt abból a szempontból, hogy 

a víz alatt egyelőre megmagyarázhatatlan hangokat detektáltak.

A tavalyi felfedezés miatt idén minden eddiginél átfogóbb vizsgálat indul, amelybe neves szakértőket és szervezeteket, köztük a NASA-t is bevonják. A szervezők a közösségi média erejében is bíznak, amely segítheti a kutatók toborzását.

Az amerikai űrkutatási hivatal elsősorban fejlett képalkotó eszközökkel segítheti Nessie keresését, vélik a Loch Ness Centre munkatársai.