Nem legenda a kötélmászás közbeni orgazmus

Vágólapra másolva!
Amerikai kutatók egy felméréssel igazolták azt a régi feltételezést, hogy bizonyos testgyakorlatok és sportok űzése orgazmust vagy nemi izgalmat válthat ki nőkből akkor is, ha közben egyáltalán nem fantáziálnak a szexről.
Vágólapra másolva!

Debby Herbenick, az Indianai Egyetem szexuális egészséget segítő központjának (Center for Sexual Health Promotion) társigazgatója elmondta, hogy bizonyos, hasizmokat megmozgató gyakorlatok nemi örömöt okozó voltáról már régóta keringenek hírek a médiában, de eddig ezt nem sikerült tudományos alapon igazolni.

A Sexual and Relationship Therapy című szakfolyóiratban most megjelent tanulmány szerint azonban valóban léteznek ilyen nemi örömöt, sőt akár orgazmust kiváltó gyakorlatok. Ezek közé tartoznak a hasizomgyakorlatok, a rúd- és a kötélmászás, a kerékpározás és a súlyemelés.

A kutatók online kerestek olyan nőket, akik testgyakorlás során átéltek már orgazmust vagy nemi örömöt. Öt hét alatt 370 olyan nő küldte vissza a kérdőívet, aki ilyen élményekről számolt be. 124 írta, hogy orgazmusa volt testedzés közben, és 246, hogy nemi örömöt érzett. A válaszoló nők kora 18-63 év között volt. Többségük kapcsolatban vagy házasságban élt, és 69 százalékuk mondta magát heteroszexuálisnak.

Orgazmust az esetek több mint 50 százalékában a hasizomgyakorlatok váltottak ki. Ez után következett a súlyemelés (26,5 százalék), a jóga (20 százalék), a kerékpározás (15,8 százalék), a futás (13,2 százalék) és a gyaloglás/túrázás (9,6 százalék).

"Lehetséges, hogy a testedzés - amelyről már köztudott, hogy jelentős pozitív hatással van az egészségre és a jó közérzetre - potenciálisan javítja a nők szexuális életét is" - mondta Herbenick.

A tanulmány nem határozta meg, mennyire gyakori a nőknél a testgyakorlás kiváltotta orgazmus vagy nemi öröm. A tanulmány szerzői azonban úgy vélik, hogy elég gyakori lehet, mivel alig öt hét alatt majdnem négyszáz olyan nőt sikerült találniuk, aki átélte már ezt az élményt.