Valaki vett magának egy nyugdíjazott szuperszámítógépet

cheyenne szuperszámítógép
Ezen a képen csak a Cheyenne fő része látható, a vevőnek bő kétszer ennyi holmit kell majd elszállíttatnia
Fotó: Carlye Calvin / NCAR
Vágólapra másolva!
Nyolcezer processzort és 306 TB memóriát kapott a pénzéért.
Vágólapra másolva!

Sikeresen lezárult a régóta legérdekesebb nyilvános informatikai aukció, az Egyesült Államok kormányzati vagyonának egy részét kezelő Általános Szolgáltatási Igazgatóság sikeresen értékesítette valakinek az eredetileg 26 millió dollárba került Cheyenne szuperszámítógépet.

A Cheyenne 2016-ban állt szolgálatba az NCAR-Wyoming Supercomputing Centerben, az 5,34 petaflop teljesítményével akkoriban a világ 21. legerősebb szuperszámítógépe volt, de az idei év elején történt lekapcsolásakor még mindig elég volt a 160. helyre a tempója. A kutatási és oktatási célokra használt gép nyugdíjazásának oka, hogy nem érte meg üzemeltetni, plusz kínos gyakorisággal kezdtek meghibásodni a memóriamoduljai, és a vízhűtési rendszerének gyorscsatlakozói is megbízhatatlanná váltak.

A szuperszámítógépre 27 érvényes ajánlat érkezett, az aukciót megnyert ismeretlen 480 085 dollárt ajánlott a gépért, ami olyan 173,24 millió forintot jelent. Ezen túlmenően professzionális kötöztetőcéggel maga lesz kénytelen gondoskodni a 11,8 tonna súlyú hardver elszállításáról, ami biztosan komoly további költségnek bizonyul majd.

Talán örök rejtély marad, hogy ki és miért vette meg a Cheyenne-t, amit az eredeti formájában és céljára nem éri meg üzemeltetni. Hacsak nem egy kimagaslóan tehetős gyűjtőről beszélünk, akkor a vevő talán darabonként kívánhatja értékesíteni a hardvert, 8064 darab Intel Xeon E5-2697v4 processzor és 313 344 GB memória ütötte a markát, így nincs kizárva a komoly profit lehetősége. Háttértár és hálózati kábelek nem jártak a Cheyenne-hez, azokat megtartja magának az NCAR-Wyoming.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!