Hihetetlen rajtaütés: több országon átívelő, hatalmas csalóhálózatot számoltak fel

telefonálás telefonhívás phone call gondterhelt
Fotó: Sarah B / Unsplash
Vágólapra másolva!
Ígéretekkel és fenyegetésekkel csalták ki a pénzt az áldozatokból.
Vágólapra másolva!

Április közepén tizenkét telefonos csalásban utazó hívóközpontot kapcsoltak le egy nemzetközi rendőri akció során, tájékoztatta a nyilvánosságot az Europol. A Pandora művelet keretében végrehajtott rajtaütés során Németországban, Albániában, Bosznia-Hercegovinában, Koszovóban, továbbá Libanonban csaptak le szimultán a rendfenntartók, harminckilenc gyanúsítottak azonosítottak, huszonegy főt pedig pedig őrizetbe is vettek.

A rendőri művelet gyökerei 2023 decemberére nyúlnak vissza, egy német bank alkalmazottja megdöbbent, hogy az egyik áldozat 100 ezer euró készpénzt próbált sürgősen felvenni. Ennek okára rákérdezve kiderült, hogy magukat rendőröknek mondott telefonos csalók próbálták kirabolni az ügyfelet, így értesítette a valódi rendőrséget

A nyomozás során a német rendőrség egy ipari méretekben dolgozó, telefonos csalásra szakosodott hálózatra bukkant. A hívásaik egy részét lehallgatva pár hónap alatt 10 millió euró összértékben akadályoztak meg csalásokat, most pedig nemzetközi együttműködéssel sikerült elérni a bűnözői hálózat lekapcsolását.

A tájékoztatás szerint a Németországon kívülről üzemeltetett telefonközpontok dolgozói többek közt rokonoknak, banki dolgozóknak, terméktámogatásos dolgozóknak, továbbá rendőröknek adták ki magukat, hogy aztán állítólagos nyereményekkel, nem létező befektetésekkel, vagy éppen kitalált adósságokkal csalják tőrbe az áldozatokat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!