Faképnél hagyhatja az Egyesült Államokat a TikTok

Vágólapra másolva!
A hírek szerint nem lesz hajlandó eladni a szolgáltatást a Bytedance.
Vágólapra másolva!

Évek óta politikai téma az Egyesült Államokban a kínai Bytedance által fejlesztett és üzemeltetett TikTok. Egyes honatyák véleménye szerint a videós közösségi oldal az amerikai polgárok utáni kémkedésre és külföldi propaganda terjesztésére használható, ezáltal pedig nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

mobilozás mobil okostelefon közösségi média böngészés smartphone browsing
Nem ér annyit az amerikai piac a Bytedance számára, hogy eladja a TikTokot
Fotó: Laura Chouette / Unsplash

A napokban döntő fordulat történt az ügyben, elfogadtak az USA-ban egy törvényt, amely egy évet ad a Bytedance számára a szolgáltatás eladására, különben blokkolni fogják az elérését az országban. A TikTok anyacége jelenleg egyrészt az amerikai felhasználóinak saját oldalára állításával, másrészt pedig a törvény jogi úton való támadásával próbál védekezni, azonban nyitott kérdés, hogy célravezetőnek bizonyulnak-e a módszerek.

Az Egyesült Államok a TikTok legnagyobb piaca, durván 150 millió aktív felhasználója van az országban.

A törvény elfogadásával létrejött állapotra volt ideje felkészülnie a Bytedance-nek, a Reuters szerint gyakorlatilag döntés született az ügyben: ha nem sikerül jogi úton kihúzni a jogszabály méregfogát, akkor kivonul az amerikai piacról.

A Bytedance nem kíván lemondani a TikTok hétpecsétes üzleti titoknak minősülő tartalomrendező és tartalomajánló algoritmusáról, inkább vállalja a száműzetést és a világ többi országában való további működést.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!