Mutatjuk, hová vezethet a túlzott csirkehúsfogyasztás

csirke, étel, sült csirke, hús, tál, illusztráció
Bár a csirke sokoldalú és könnyedén feldolgozható fehérjeforrás, ha étrendünk nem rendelkezik változatos fehérjeprofillal, elveszíthetünk néhány kulcsfontosságú tápanyagot.
Fotó: Shutterstock/Copyright (c) 2017 Jacek Chabraszewski/Shutterstock. No use without permission.
Vágólapra másolva!
A csirkehús igazán sokoldalú alapanyag, hiszen gyakorlatilag bármilyen típusú ételhez használható, legyen az saláta, leves, tortilla, vagy rakott tászta! A mindennapos csirkehús fogyasztás azonban a kiegyensúlyozott táplálkozás nevében számos kérdést felvet, ezért Mackenzie Burgess, a Cheerful Choices receptfejlesztője is megnyilvánult a témában, aki részletes kutatást végzett a mindennapi csirke ételek előnyeiről és hátrányairól. A neves szaktekintély górcső alá vette azt is, hogy vajon van-e olyan, hogy túlzott csirkehús fogyasztás és azt is, mit érdemes szem előtt tartanunk, ha ez a sokoldalú fehérjeforrás nap, mint nap megjelenik a tányérunkon.
Vágólapra másolva!

Mik lehetnek a túlzott csirkehús fogyasztás veszélyei? 

Bár sok diéta kifejezetten a csirkére esküszik, nem ajánlott kizárólag ezt a táplálékot választani fehérjeforrásnak, ugyanis a bőr nélküli csirkemell nagyon kevés zsírt tartalmaz, mindennapi fogyasztása ily módon az esszenciális zsírok hiányához vezethet, amelyet, ha nem pótolunk például olívaolajjal vagy olajos avokadóval, akkor akár gondot is okozhat. 

Ugyan az egész csirke igazán sokoldalú fehérjeforrás - hiszen olyan tápanyagokban gazdag, mint a szelén, a foszfor és niacin (B3-vitamin) - a csirkehús fogyasztás esetében mindig figyelembe kell venni, hogy a két legfőbb része teljesen eltérő táplálkozási profillal rendelkezik. 

Mutatjuk, mi a különbség a csirkemell és a csirkecomb között:
Csirkemell
Az USDA szerint egy 3 uncia (85 gramm) adag, bőr nélküli főtt csirkemell tartalmaz:

  • Kalória: 128
  • Fehérje: 26 g
  • Összes zsír: 3 g
  • Telített zsír: 1 g
  • Szénhidrát: 0 g
  • Szelén: 24 mcg
  • Kálium: 332 mg
  • Cink: <1 mg
  • B3-vitamin: 10 mg
  • Nátrium: 44 mg
  • Vas: <1 mg

Csirkecomb

Egy 3 uncia adag bőr nélküli főtt csirkecomb az USDA szerint :

  • Kalória: 164
  • Fehérje: 20 g
  • Összes zsír: 9 g
  • Telített zsír: 2,4 g
  • Szénhidrát: 0 g
  • Szelén: 20 mcg
  • Kálium: 223 mg
  • Cink: 2 mg
  • B3-vitamin: 5 mg
  • Nátrium: 285 mg
  • Vas: <1 mg
csirke, étel, sült csirke, hús, tál, illusztráció
Bár a csirke sokoldalú és könnyedén feldolgozható fehérjeforrás, ha étrendünk nem rendelkezik változatos fehérjeprofillal, elveszíthetünk néhány kulcsfontosságú tápanyagot.
Fotó: Shutterstock

"A csirke kiváló minőségű fehérjeforrás, amely tartalmazza az összes szükséges aminosavat, amelyekre a fontos fehérjék előállításához szükségünk van" - mondja Burgess, aki azt is kiemelte, hogy a fehérjéknek számos alapvető funkciójuk van a szervezetünkben, beleértve a hormonok és immunsejtek termelését, valamint az izomnövekedés elősegítését is.

A csirke húsz féle aminosavat tartalmaz, melyből ugyan a szervezetünk tizenegyet megtermel de a másik kilencet el kell fogyasztani (ezért nevezik a csirkehúst "esszenciálisnak"). Az állati eredetű fehérjeforrások, mint például a csirke, azért ismert teljes értékű fehérjeforrásként, mert mind a kilenc esszenciális aminosav tökéletes egyensúlyban található meg benne.

 - fogalmaz a Cheerful Choices receptfejlesztője.

Fókuszban a kiegyensúlyozott táplálkozás  

Ahogy közismert, a fehérje természetesen nélkülözhetetlen makrótápanyag, így a kiegyensúlyozott táplálkozás fontos része, hiszen ez segít a szervezetnek regenerálódni és új sejteket, például izmokat építeni. 

Az amerikaiaknak szóló 2020-2025-ös táplálkozást célzó irányelvek (húsfogyasztás) azt javasolják, hogy a felnőttek napi 46-56 gramm fehérjét, azaz teljes kalóriabevitelük 10-35%-át így fogyasszák el. 

A Nutrients -ben megjelent 2018-as cikk szerint a fehérje nemzetközi ajánlott bevitele általában 0,8 gramm testtömeg-kilogrammonként; tehát eszerint egy 70 kg-os embernek körülbelül 56 gramm fehérjére van szüksége naponta. Ez persze személyenként könnyen változhat – különösen a növekedés és fejlődés különböző szakaszaiban, mint a gyermekeknél, a tinédzsereknél, vagy a terhesség alatt.

Bár szükségleteink egyénenként eltérők, azt javaslom, hogy étkezésenként körülbelül 15-30 gramm fehérjét - grillezett csirkemell, rántott csirkefalatok, vagy egyéb laktató ételek ételek formájában - vigyünk be a szervezetünkbe, így biztosítva a megfelelő fehérjeszükségletünket

 - mondja Burgess. "Az elegendő fehérje bevitele elősegítheti a jóllakottságot is.

csirke, étel, sült csirke, hús, tál, illusztráció
Bár a legtöbb diéta a csirkére esküszik, nem jó csak ezt a táplálékot választani fehérjeforrsának. Nem feltétlen teszünk ezzel jót testünknek. 
Fotó: Shutterstock

A mindennapi csirkefogyasztás, miután egyszerűen elkészíthető húsétel, egyszerű módja lehet a megfelelő fehérjebevitelének; Burgess rámutat, hogy 4 uncia csirke 35 gramm sovány fehérjét biztosít, kalóriaszegény, ezért ez nagyszerű módja lehet a fehérjecélok elérésének”mondja” – tette hozzá. 

Bár a csirke sokoldalú és könnyedén feldolgozható fehérjeforrás, ha étrendünk nem rendelkezik változatos fehérjeprofillal, elveszíthetünk néhány kulcsfontosságú tápanyagot – beleértve az esszenciális zsírokat, például az omega-3-at is, ugyanis ha minden nap kizárólag csirkét fogyasztunk egyedüli fehérjeforrásként, komoly tápanyaghiányaink keletkezhetnek Burgess szerint, hiszen már tudjuk, mik a csirke fogyasztás potenciális veszélyei.

A neves szakember ezért azt javasolja, hogy "adjunk egészséges zsírforrást a csirkehúshoz: főzzük meg olívaolajban, vagy készítsük avokádó salátával, hiszen az egyéb fehérjeforrások számtalan tápanyagot biztosítanak az étrendben, ezért fontos a változatosságra törekedni! Azt javaslom, hogy egész héten fogyasszunk különféle állati és növényi eredetű fehérjéket!" - mondja Burgess, akinek a kedvenc állati forrásai közé tartozik a lazac, a garnélarák, a fűvel táplált marhahús, a joghurt és a tojás, növényi fehérjeforrásai pedig a tofu, az edamame, a diófélék, a magvak és a hüvelyesek. A hüvelyesek közé tartozik a bab, a lencse és a borsó, és tele vannak olyan fontos tápanyagokkal, mint a fehérje, a rost, a kálium és a vas.