Ez a diéta csodákra képes az ízületi gyulladás kezelésében

Vágólapra másolva!
Az ízületi gyulladás egy gyakori és fajdalmas betegség, amire habár nincs gyógymód, bizonyos élelmiszerek segíthetnek a tünetek csökkentésében és az ebben szenvedők életminőségének javításában.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Királyságan - ahogy egyébként Magyarországon is - több szézezer, sőt akár milliónyi ember él ízületi gyulladással és egyéb ízületi problémákkal. Ez amellett, hogy nagyon fájdalmas, merevséget és mozgási nehézséget is okozhat. Az ízületi gyulladásra nincs gyógymód, azonban vannak módszerek a fájdalom csökkentésére és a tüneteinek enyhítésére. 

Mint sok más betegség esetében, az ízületi gyulladás hatásainak minimalizálására is az egyik ilyen módszer az, hogy jobban átgondoljuk, hogy mit eszünk meg, tehát egyfajta diéta követése. 

Az Arthritis Alapítvány szerint a mediterrán étrend követése a legjobb megoldás a tünetek kezelésére - írja az Express. "Bár az ízületi gyulladásra nincs csodadiéta, számos élelmiszer segíthet a gyulladás leküzdésében, valamint az ízületi fájdalom és más tünetek csökkentésében."

IzületiGyulladás, Izületi, gyulladás
A képcsak illusztráció
Fotó: Dragana Gordic / Shutterstock/occupation,human bone,physical injury,biomechanics,doctor's offi

A teljes értékű élelmiszerekben - többek között gyümölcsökben, zöldségekben, halakban, diófélékben és babban - gazdag étrend nemcsak az általános egészségnek tesz jót, hanem segíthet a betegség aktivitásának kezelésében is. Fontos az is, hogy minél kevesebb feldolgozott élelmiszert és telített zsírt tartalmazó ételt vigyünk be a szervezetünkbe. Ha ez a tanács ismerősen hangzik, az azért van, mert ezek a mediterrán étrend alapelvei, amelyet gyakran emlegetnek gyulladáscsökkentő és betegségelűző ereje miatt. 

Több tanulmány is rámutatott arra, hogy a mediterrán étrendnek számos más jótékony hatása is van. Ezek közé tartozik:

  • az alacsonyabb vérnyomás,
  • védelmet nyújt az olyan krónikus betegségekkel szemben, mint a rák és a stroke,
  • segít az ízületi gyulladás megfékezésében, illetve annak mérséklésében,
  • jótékonyan hat az ízületekre és a szívre is,
  • segít a fogyásban is, ami pedig csökkentheti az ízületi fájdalmakat.

Ahhoz, hogy ebből a diétából a lehető legtöbb eredményt hozhassuk ki, vannak bizonyos élelmiszerek, amikből nagyon sokat kellene fogyasztani, ezek az alábbiak:

Hal: az olajos halak bővelkednek omega-3 zsírsavakban, amik leküzdik a gyulladást. A lazac, a tonhal, a szardínia, a hering, a szardella, a fésűkagyló és más hidegvízi halak a legjobbak erre a célra. Heti kétszer három-négy uncia hal fogyasztása ajánlott. Ha valaki nem kedveli a halat, a halolaj-kiegészítők jelenthetnek alternatívát. 

Diófélék és magvak: a szakemberek napi egy marék dióféle elfogyasztását javasolják, a leghasznosabbnak a diót, a fenyőmagot, a pisztáciát és a mandulát tartják. Egy tanulmány felfedezte, hogy 15 év alatt a legtöbb diófélét fogyasztó férfiak és nők esetében 51 százalékkal kisebb volt a gyulladásos betegségben (például reumás ízületi gyulladásban) való elhalálozás kockázata. 

Gyümölcsök és zöldségek: az Arthritis Alapítvány szerint naponta kilenc vagy akár több adag gyümölcsöt és zöldséget kellene fogyasztani az izületi gyulladások elkerülése érdekében. Ezek ugyanis tele vannak antioxidánsokkal, amik a szervezet természetes védelmi rendszereként működnek, segítik a sejteket károsító, szabad gyököknek nevezett instabil molekulák semlegesítését. Kutatások kimutatták, hogy a cseresznyében és más piros és lila gyümölcsökben, például az eperben, málnában, áfonyában és szederben található antocianinok gyulladáscsökkentő hatásúak.

Olívaolaj: Az alapítvány szerint az olívaolaj tele van szívbarát zsírokkal, valamint oleokantállal, amely a nem szteroid gyulladáscsökkentőkhöz (NSAID) hasonló tulajdonságokkal rendelkezik. Javasolják, hogy lehetőség szerint naponta két-három evőkanál extra szűz olívaolajat fogyasszunk.

Babok: Ez tele van rostokkal és fitonutriensekkel, amelyek segítenek csökkenteni a CRP-t, a vérben található gyulladásjelzőt. 

Teljes kiőrlésű gabonafélék: ezek a zabpehely, a bulgur, és a quinoá, amik sok laktató rostot tartalmaznak - ami segíthet az egészséges testsúly megtartásában, és csökkenthetik a CRP, egy gyulladásos marker vérszintjét.

Forrás: Mirror