Sváby, Árpa, Herendi - egyben

Vágólapra másolva!
Lóránth Zoltán interjúkönyvében tíz magyar producert szólaltat meg, ők pedig titkolózás nélkül mesélnek is szakmájukról, a kockázatról, az ötletek születéséről, a kellemes - vagy épp dermesztő - munkahelyi légkörről, a trendekről, a műsortervekről.
Vágólapra másolva!

Sík Endre számos filmen dolgozott az HBO-val, Gát György tucatnyi ismert tévés produkciót jegyez (Linda, Angyalbőrben, Família Kft., Sztárvár), megszólal Kántor László (Szezon, Bolygótűz, Tiszta lap, Torzók), Sváby András, a TV2 legnagyobb műsorkészítője, az Interaktív főnöke, Kovács Kristóf (Szulák show, Activity, Esti Showder Fábry Sándorral). Mesél Herendi Gábor (Valami Amerika, Magyar Vándor), megszólal Árpa Attila (az Argó mozifilm mellett, ő volt a Heti hetes, a Való Világ, a Kész átverés indítója), de az olvasó megtudhat többet Pataki Ágiról, Kovács Gáborról, vagy épp Muhi Andrásról.

A Producerek érdekes könyv lehet azoknak, akiknek nem elég a felszín, nem elég a tévében vagy épp mozivásznon látott alkotás, nem elég a heti magazinokból és bulvárlapokból kimazsolázott, színészekről, szereplőkről kapott információ - ami néhol ráadásul torz képet fest egy-egy médiaszemélyiségről. A megszólaltatott producerek hol nosztalgikus érzéssel, hol száraz tényszerűséggel mesélnek a régmúltról és közelmúltról. Igazi nagy titkokat nyilván nem fecsegnek ki, de "titkocskák", színes sztorik, vidám adomák fel-felbukkannak a könyvben, így egyes sorozatok, filmek rajongói többet is megtudhatnak az adott produkció keletkezési körülményeiről.

Gát György - az újabb tervek mellett - elmeséli, hogy Görbe Nóra kezdetben egyáltalán nem értett semmiféle harcművészethez, szót ejt arról, hogy a nemrég a Viasaton ismételt Lindá-t vetítették Kínában is, helyi szinkronnal. A harcias rendőrlányról készült sorozat után, rendelt a Magyar Honvédség is egy sorozatot, imázsa javítása végett - ez lett az Angyalbőrben. Persze a Família Kft. keletkezési körülményire is élesen emlékszik, így szóba kerül a casting is, mikor felbukkantak az ikrek.

Sváby András az RTL Klub és a TV2, az IKO produkció és az Interaktív kapcsolatáról is mesél, azaz, aki kíváncsi a felszín alatti dolgokra, itt talál némi csemegét. Árpa Attila a mozis projektjei mellett elmélkedik a kereskedelmi tévécsatornák jelenlegi helyzetéről, összehasonlítja a két döntéshozatali mechanizmust, de nem végig derülátó, kesereg az irigység láttán. A végére nem kövér, szuszogó, óraláncos, szivarozó pénzemberek képe rajzolódik ki, hanem olyan kreatív, kockáztatni szerető, tehetséges embereké, akik merészebbek az átlagnál, szívósan építették ki kapcsolataikat - és jókor voltak jó helyen.

Nyerj könyvet!

Küldd be a helyes megfejtést, bízz szerencsédben, és vidd haza a három elnyerhető könyv egyikét. A kérdés:

Melyik évben készült el az Európa expressz, és ki volt a co-producer?

A megfejtéseket a [email protected] címre várjuk, "Producerek" tárggyal, 2005. december 6-án, 14 óráig. A nyerteseket az [origo] e-mail útján értesíti, és közli a nyeremények átvételének pontos menetét. A nyertesek teljes listája legkésőbb 2005. december 7-én 16 órától, 24 órán át elérhető lesz az [origo] Szórakozás rovatából.

A játékban a T-Online Hungary munkatársai nem vehetnek részt.