Szemétből készülnek a könyvek

Vágólapra másolva!
Vannak még idealisták - olyan művészek, bölcsészek, akiknek az a küldetésük, hogy eljuttassák az irodalmat a szegényekhez. Az argentin válogatott posztere mellett egy Eva Perón-fotó a falon, szanaszét heverő temperástubusok, egy régi fénymásoló és szétvágott kartonpapírok közt készülnek a könyvek egy elhagyott bódéban, mely egy zöldségesé volt. Szemétből lesz irodalom.
Vágólapra másolva!

Az Eloísa Cartonera egy argentin kis közösség, mely arra szakosodott, hogy latin-amerikai irodalmat, meséket és verseket juttasson el az olvasókhoz - írja a Reuters. Nem rendelkeznek komoly kiadók költségvetésével, nincs olyan bevételük, mint a csillogó-villogó, modern könyvesboltoknak: ők fénymásolják a lapokat, egybefűzik ezeket, a borító pedig olyan kartonpapírból készül, melyet gyűjtögető hajléktalanoktól vásárolnak meg. Több fiatalember illeszti össze a könyveket, festegeti ezek borítóját - egy 30 négyzetméteres bódéban, mely nemrég még zöldségeskalyiba volt.

"Az elképzelés az, hogy a kartont valami olyanná tegyük, aminek van értéke. Megpróbáljuk kihasználni azt, ami rendelkezésünkre áll" - magyarázza a trió egyik tagja, a nem éppen latinos keresztnevű Washington Cocurto. A terv 2003 elején született meg, akkor kezdett kilábalni Argentína a súlyos gazdasági krízisből. Abban az évben húszszázalékos volt a munkanélküliség, és a lakosság fele hivatalosan is szegénynek számított. Akkoriban a papír ára is jelentősen emelkedett, így egyre fontosabb lett ennek újrahasznosítása. Egyes becslések szerint manapság is legalább tízezer ember gyűjtöget üveget, fémet, kartont, papírt és műanyagot a többmilliós városban, hogy felvevőhelyeken értékesítse vagy valami hasznosat eszkábáljon össze belőle.

Cocurto képzőművész, Javier Bailaro barátja viszont írónak tartja magát: eleinte ők maguk állították össze a könyveket, majd másokat is bevontak. A kicsiny kiadó eddig hatvan különböző könyvet adott ki. A legnépszerűbb regényből száz példányt készítettek, de akadt olyan anyag, amiből csak húsz darabot állítottak össze. A karton kilójáért 1,5 pesót (100 forintot) fizetnek.

Olyan szerzők műveit jelentetik meg, mint a brazil Haroldo de Campos, a chilei Enrique Lihn vagy a mexikói Julián Herbert. E-mailben vagy telefonon lehet tőlük rendelni színes, temperával festett borítójú, egyedi könyvet, de több Buenos Aires-i vagy Santiago de Chile-i könyvesbolttal is kapcsolatban állnak. A könyvkötők persze nem ebből élnek, van rendes, fizető állásuk a szerkesztés mellett.

"Mi kicsi, szép és szórakoztató könyveket készítünk, szemben a nagy kiadókkal, amelyek nagy, kövér és unalmas köteteket adnak ki" - közölték a lelkes irodalmárok.