Melegregény kapott irodalmi díjat

Vágólapra másolva!
A thatcherizmus korát szatirikusan feldolgozó angol melegregény nyerte el idén az egyik legrangosabb nemzetközi irodalmi elismerést.
Vágólapra másolva!

Az angol nyelvű irodalom egyik legtekintélyesebb kitüntetésének számító, 50 ezer fonttal jutalmazott Booker-díjat az angol Alan Hollinghurst kapta The Line of Beauty című regényéért, amely az 1980-as évek Nagy-Britanniájában játszódik, és egy homoszexuális oxfordi egyetemista életkezdésének, szexuális eszmélésének történetét meséli el. A könyv egyben az AIDS felbukkanásának krónikája is.

Irodalomkritikusok szerint a Szépségvonal a Thatcher-korszak remekbe szabott ábrázolása. "Szörnyű idők voltak azok" - mondta a BBC-nek az író, aki nem tartozott a londoni bukmékerek által esélyesnek tartott szerzők közé. A regény öt favoritot utasított maga mögé, köztük David Mitchell Cloud Atlas című művét.

A Londonban élő 50 éves Hollinghurst regényeiben gyakran foglalkozik a homoszexualitás témájával. A The Times című lap volt kulturális újságírója 1988-ban publikálta a The Swimming-Pool Library című első regényét. Az 1994-ben kiadott The Folding Starral pedig már jelölték a Booker-díjra, amellyel Nagy-Britannia, Írország vagy a Brit Nemzetközösség egy-egy íróját jutalmazzák minden évben. A Booker-díjjal kitüntetett könyvből gyakran lesz bestseller.

A díjat 36 éves történetében első ízben adták egy melegregénynek. Chris Smith, a másságát nyíltan vállaló volt brit kulturális miniszter, a zsűri elnöke szerint azonban az odaítélésében nem játszott szerepet a témaválasztás. Smith szerint "ritkaság, hogy ilyen pompás módon ábrázolják a szerelem, a szex és a szépség keresését".