James Joyce levél árverésen

Vágólapra másolva!
Londonban csütörtökön 48 500 eurónak megfelelő több mint 32 000 font sterlingért kelt el egy árverésen az első levél, amelyben a híres ír író, James Joyce kiadásra felkínálta Dublini emberek című első művét.
Vágólapra másolva!

Az akkor 23 éves író 1905. szeptember 23-i keltezésű levelében megpróbálta a Heinemann Kiadót meggyőzni novellagyűjteményének jelentőségéről, ennek ellenére a kiadó elutasította a könyv megjelentetését.

Joyce korabeli beszámolói szerint a novelláskötet kiadását ezek után is sok nehézség kísérte. A Heinemann után más kiadóknál is próbálkozott az író, például a Manuel és Tsa. dublini kiadóvállalatnál. Mint arról az író a Dublini emberek függelékében is beszámol, a Manuel és Tsa-nál az gátolta meg a kötet megjelentetését, hogy az egyik novellában - melynek címe Borostyán-nap az ülésteremben - VII. Edwardról is szó esett, a kiadó állítása szerint nem épp megfelelő hangnemben.

Ennek ellenére a Manuel és Tsa. végül ezer példányban kinyomtatta a Dublini embereket - a nyomdai költségek hatvan százalékát Joyce fizette - de mivel végül mégsem tudtak egyezségre jutni a szerzővel, egy példány kivételével - melyet Joyce megtartott magának - az összeset bezúzatták még a nyomdában.

A novellagyűjtemény végül csaknem tíz évvel születése után, 1914 végén jelent meg első ízben, elindítva ezzel Joyce írói karrierjét, mely az Ulysses megírásával érte el csúcsát. Az Odüsszeusz utazásainak modern értelmezését megörökítő regény Joyce-t végül a huszadik század legnagyobb írói közé emelte.