Nagy áttörés jöhet az elektronikában

Vágólapra másolva!
Forradalmat hozhat az új típusú nyomtatott áramköri lap.
Vágólapra másolva!

Évtizedek óta várt szenzáció van kilátásban az elektronikai hulladék újrahasznosításában. A Washingtoni Egyetem kutatói olyan áramköri lapot mutattak be, amely a legtöbb elektronikai termékben tökéletesen megállja a helyét, de az életciklusának végén oldószerben feloldható, ezzel lehetővé téve a rajta lévő komponensek és fém vezetősínek maradéktalan visszanyerését.

vitrimer nyomtatott áramköri lap újrahasznosítás nyák pcb
Balra a tesztelésre használt áramköri lap, jobb pedig ami marad belőle a feloldást követően
Fotó: Washingtoni Egyetem

A jelenleg használatos nyomtatott áramköri lapok jellemzően üveggyapot rétegekből és epoxigyantából készülnek. Ugyan a rajtuk lévő chipek és egyéb alkatrészek kiforraszthatóak, de a vezetősínek kinyerése veszett ügynek mondható, pedig pont ezek visszaszerzése lenne ténylegesen fontos, a NYÁK-ok leginkább újrahasznosítható részeiről beszélünk. Ezen az áldatlan állapoton változtat a most feltalált új áramköri lap, üvegszálas hálóval megerősített vitrimerből van, az utóbbi egy viszonylag új típusú műanyag.

A kutatók szerint az oldószerbe tett új áramköri lap rövid idő alatt feloldódik, így teljes mértékben visszanyerhetőek a rajta lévő komponensek és vezetősínek, továbbá az üvegszálas megerősítés. Mindennek tetejébe a feloldás után a vitrimerből hátramaradt, zselészerű anyag is újrahasznosítható újabb áramköri lapok gyártására.

A laborban végzett tesztelések során a kutatók a vitrimer 98%-át, az üvegszál 100%-át, továbbá az oldószer 91%-át tudták visszanyerni.

Az új típusú áramköri lap a tartósságát és ellenállóságát tekintve nagyon hasonlít a megszokott típusokra, ráadásul többé-kevésbé ugyanúgy gyártható, így nem igényel óriási befektetést a gyártócégek részéről a technológiával készülő lapok előállításának megkezdése.

Egyelőre nem tudni, hogy mikor tűnhet fel a vitrimer-alapú nyomtatott áramköri lap az elektronikai termékekben, azonban a Washingtoni Egyetem kutatóinak beszámolója alapján elméletileg nem hátráltatják műszaki vagy gazdasági nehézségek a technológia bevezetését.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!