A német rendőrök eddig elégedettek a szurkolókkal

Vágólapra másolva!
A német rendőrség eddig nagyon elégedett a labdarúgó-világbajnokságra érkezett szurkolók viselkedésével, külön dicséretben részesültek az angol és lengyel drukkerek, akiktől előzetesen tartottak a vendéglátók.
Vágólapra másolva!

"Példásan viselkedtek a szurkolók, maximálisan együttműködtek velünk, eddig semmilyen komolyabb rendbontás nem történt" - mondta Wolfgang Sommerer, a vb biztosításával megbízott speciális rendőri csoport szóvivője.

"Külön készültünk az angol és lengyel futballrajongók fogadására, de velük sem volt semmi probléma. A lengyelek rendkívül fegyelmezetten vették tudomásul csapatuk vereségét, sokan bánatukban a nemzeti színű sáljukat, zászlóikat széttépték vagy az utcán elszórták, de őszintén kívánjuk, hogy a világbajnokság végéig ez legyen a legnagyobb problémánk."

Sommerer hozzátette: eddig a legtöbb gondot a városok lakói okozták. Több helyen is konfliktusokat okozott, hogy a drukkerek a győztes meccsek után éjszakába nyúlóan ünnepeltek. Rengeteg feljelentés érkezett a rendőrségre csendháborítás miatt, a harciasabbak lakásuk ablakából különböző tárgyakkal dobálták meg az ünneplőket. A rendőrség a hangos ünneplést addig nem tiltja, amíg nem párosul hozzá rendbontás.

"Ha szigorúan ragaszkodnánk a törvényi előírásokhoz és a csapatukat éjszaka énekelve ünneplőket előállítanánk, azzal indokolatlanul felkorbácsolnánk az indulatokat és csak még nagyobb botrányt idéznénk elő, ezért inkább a helyi lakosságot igyekszünk megnyugtatni" - jelentette ki Sommerer. A rendőrök eddig 500 személyt vettek őrizetbe a vb-helyszíneken, többségüket lopási kísérlet, jegyüzérkedés és ittas vezetés miatt.