Vágólapra másolva!
Kite-szánnak hívják az a nagy sebességű, ülve vezethető, széllel hajtott sporteszközt, amely forradalmasíthatja az antarktiszi expedíciók közlekedését. Idén télen két csapat is nagy útra indul velük.

Két csapat is útnak indul az idei antarktiszi szezonban, hogy egy új sporteszközzel szeljék át a fehér kontinenst. Az eszköz neve kite-sled, azaz kite-szán, ami a kite-surf téliesített és kényelmesített verziója. A delikvens kényelmesen elhelyezkedik a szánon, a lábát a lábkormányra helyezi, azzal irányítja a szán mozgását, a kezével pedig a kite-ernyőt fogja, amely egy trapézzal a derekára van erősítve, csakúgy, mint a kite-surfösöknél.

Az egyik - három tagú - antarktiszi csapatot a spanyol Ramón Larramendi vezeti, aki 2001 óta Grönlandon tesztelte járművét. Ők 4500 km megtételére készülnek a kite-szánnal, az Antarktisz keleti felét fogják átszelni. A három spanyol kalandor 85 napra elegendő élelmiszert, kommunikációs és filmes berendezéseket, valamint nyolc - 10-60 négyzetméter nagyságú - kite-ot visz magával.

A másik egy ausztrál csapat, akik mind jó síelők, de sarkköri tapasztalatuk még egyáltalán nincs. Az útitervük olyan titkos, mintha FBI-ügynökök lennének, viszont terveik igen hangzatosak. "Az Antarktisz tengerpartjáról elkite-ozunk a Déli-sarkra és vissza, légi segítség nélkül. Ha újévre visszaérünk a Patriot Hills bázisra, akkor utána még elmegyünk megmászni a Mount Vinsont, ami 250 km-re van." Napi ötszáz kilométert szeretnének megtenni, 100 km/h órás csúcssebességgel.

Forrás: Sportpiac


Persze senki se gondolja, hogy kite-ernyőt még senki nem használt a jég birodalmában. A kontinensre sível merészkedők már évek óta használnak kite-okat, mivel azzal sokkal gyorsabban tudják a sík terepen szelni a havat. A kite-szán abban a tekintetben jelent igazán újítást, hogy ülve tudják elérni a 100 km/h-s sebességet, így sokkal kevésbé fáradnak el.