Leselejtezett férfidresszben fociztak a zimbabwei munkásnők

Marjory Nyaumwe, Zimbabwe, foci, női foci
Christine Sinclair (L) of Canada, vies for the ball with Marjory Nyaumwe of Zimbabwe, during their Rio 2016 Olympic Games First Round Group F women's football match Canada vs Zimbabwe at the Corinthians Arena, in Sao Paulo, Brazil, on August 6, 2016. / AFP PHOTO / Miguel SCHINCARIOL
Vágólapra másolva!
Nyomorúságos körülmények közül jutott ki a riói olimpiára a zimbabwei női labdarúgó-válogatott.
Vágólapra másolva!

A csapatkapitány Felistas Muzongondi korábban takarítónőként dolgozott, a brazíliai játékok előtt pedig irodai munkás volt egy cukorgyárban. A 30 éves csatár rendkívül büszke a riói részvételre, mondván, ezzel megmutatták, a nők is elérhetnek komoly sikereket a délkelet-afrikai országban, amelynek férfi csapata még sosem szerepelt olimpián.

A zimbabweiek az edzőtáborokban 20 dollárt (kb. 5600 forint) kapnak naponta, egy mérkőzésért pedig 50 dollár (kb. 14 ezer forint) a jutalmuk, így valamennyiüknek dolgozni kell a sport mellett.

A kanadai Christine Sinclair és a zimbabwei Marjory Nyaumwe fejpárbaja Forrás: AFP/Miguel Schincariol

A női válogatottnak a közelmúltig saját meze sem volt, a játékosok a férfi együttes leselejtezett mezeit, nadrágjait kapták meg. Az olimpiai felkészítő edzőtábort egy egyetemen tartották, ahol kollégiumi szobákban aludtak. Még a selejtezőkkel is gondok adódtak, mivel eleinte nem kaptak elegendő pénzt ahhoz, hogy kiutazzanak az idegenbeli meccsekre.

Forrás: AFP/Miguel Schincariol

Rióban a zimbabweiek 6-1-re kikaptak Németországtól és 3-1-re Kanadától, kedden pedig Ausztrália ellen lépnek pályára.