Rendkívüli konferencia az olimpiák biztonságáért

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A NOB általános igazgatója, Francois Carrard a szervezet keddi ülésén megerősítette: a müncheni terrortámadás óta nem készült ilyen komoly elhárítási rendszer, mint most: "A katasztrófa-forgatókönyvünkben szerepelt hasonló feltételezés, sőt szerepel is. Felkészültünk arra, hogy a nyitóünnepségen egy üzemanyaggal töltött repülőgép csapódik be a stadionba, és az egészet élőben közvetíti a televízió." Carrard elmondta, a NOB felkészül arra is, hogy ne ismétlődjön meg egy münchenihez hasonló terrortámadás.

A NOB egyébként háromnapos rendkívüli ülést tart Lausanne-ban, ahol a fő témát a jövő évi, Salt Lake City-i téli olimpia jelenti. A február 8-24. között lebonyolításra kerülő esemény biztonságáról Jacques Rogge, a NOB elnöke úgy vélekedett, mindent újra kell értékelni: "Amikor a biztonságról beszélünk, tudni kell, hogy a múlt keddi nap mindent gyökeresen megváltoztatott. De nem állunk meg, a játékokat biztonságban megrendezzük."

Salt Lake City szervezőbizottságának vezetője, Mitt Romney már lobbizott Washingtonban, hogy a kongresszus egy biztonsági tartalékalapot hozzon létre az olimpia javára. A támadás óta egyébként a szövetségi törvényhozás már megszavazott 200 millió dollárt (!) a téli játékok biztonsága érdekében. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyébként külön ülést szentel majd a 2004-es athéni játékoknak is, amelyet a hírek szerint a November 17. nevű terrorcsoport fenyeget.

A terrortámadás hatására London hat hónappal elhalasztotta a 2012-es játékok pályázatának kidolgozását. A döntés értelmében a Brit Olimpiai Bizottság megvárja a manchesteri Nemzetközösségi Játékok végét, és utána dönt arról, belevág-e a pályázat megalkotásába. A szervezőbizottság kommünikéje szerint egyelőre a Wembley sorsa és a körülötte lévő huzavona aggasztja a közvéleményt, így nem biztos, hogy van értelme pályázni egy olyan eseményre, amely mögött nem áll komoly támogatottság.

Pincési László

Korábban: