Ötvenegy éve nem látott versennyel csalogatnák vissza a NASCAR szerelmeseit Bristolba

NASCAR Gander Outdoor Truck Series Eldora Dirt Derby GettyImageRank2 motorsport Horizontal SPORT
ROSSBURG, OHIO - AUGUST 01: Chase Briscoe, driver of the #27 DiaEdge Ford, leads a pack of trucks during the NASCAR Gander Outdoor Truck Series Eldora Dirt Derby at Eldora Speedway on August 01, 2019 in Rossburg, Ohio. Matt Sullivan/Getty Images/AFP (Photo by Matt SULLIVAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
1970 után újra salakpályás futamot rendeznek a NASCAR Cup sorozatban a Tennessee állambeli Bristol versenypályáján ezen a hétvégén.

A Bristol Motor Speedway aszfaltját a pálya 150 mérföldes körzetéből beszerzett mintegy 17,5 ezer köbméter kiváló minőségű tennessee-i salakkal szórták fel a nagy eseményre.

A bristoli pályának szüksége is van az újításra, ugyanis míg 1982 és 2010 között összesen 55 versenyt rendeztek meg telt házzal – ami nem kevés, mintegy 160 ezer nézőt jelent –, addig az elmúlt évtizedben megkopott a verseny fénye. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a NASCAR-sorozat szervezői elmozdították a versenyt az évtizedeken át megszokott időpontról, és a magas hotel árakhoz társuló kiszámíthatatlan időjárás (volt, hogy havazott a verseny hétvégéjén) egyre többeket tántorított el Bristoltól.

NASCAR, Birstol, Tennessee, salakpálya Forrás: David Crigger/Bristol Herald Courier via AP

Most viszont minden részletre ügyelnek a szervezők, akik még arra is vették a fáradtságot, hogy a különböző helyszínekről hozatott salakok mintáját elküldjék Kaliforniába, egy Ed Davis nevű tudós, farmer, salakszakértőnek, akit csak Dr. Salak (Dr. Dirt) néven ismer a szakma, hogy áldását adja a vörös anyagra.