Vágólapra másolva!
A labdarúgó Európa-liga negyeddöntőjének visszavágó mérkőzésén a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool 1-0-ra nyert az Atalanta vendégeként, az elődöntőbe jutást azonban nem sikerült kiharcolnia, mivel az olasz csapat egy héttel ezelőtt háromgólos győzelmet aratott az Anfielden.

A Liverpoolnak borzalmasan sikerült az elmúlt hete. Jürgen Klopp együttese előbb az Atalantától kapott ki 3-0-ra az Anfielden, majd a hétvégi bajnokin a jóval gyengébb Crystal Palace elleni is vereséget szenvedett hazai környezetben. A Liverpool a bajnokságban elszenvedett vereséggel lépéshátrányba került a címvédő Manchester Cityvel, valamint az Arsenallal szemben is. Az Atalanta múlt csütörtöki sikere pedig azért is volt meglepő, mert az Anfielden a mostani szezonban addig veretlen volt a Pool, és döntetlent is csak a két manchesteri sztárcsapat, a City és a United, illetve az Arsenal ért el az Anfielden.

Klopp és Szalah 2020 novemberében győztesen távoztak Bergamóból
Fotó: AFP/Miguel Medina

Az idény végén távozó Klopp a már megnyert Ligakupa mellett bizonyára még több trófeával szeretné emlékezetessé tenni utolsó liverpooli szezonját, ehhez viszont először csütörtök este kellett volna meglepnie az olasz riválist, amely az El csoportkörében és nyolcaddöntőjében is veretlen maradt otthon, a bajnokságban pedig 15 meccsből mindössze hármat veszített el saját közönsége előtt. Érdekesség, hogy a Serie A idei szezonjában a listavezető Internazionale, a címvédő Napoli, valamint a kiváló szezont futó Bologna egyformán 2-1-re diadalmaskodott Bergamóban. Egy ilyen arányú siker a Liverpoolnak kevés lett volna a továbbjutáshoz, abban ugyanakkor bízhatott az angol együttes, hogy a 2020/2021-es Bajnokok Ligája szezonban is találkozott a bergamói csapattal, akkor a csoportkörében 5-0-s győzelmet aratott vendégként.

Szoboszlai visszatért a kezdőbe

Klopp a meccs előtti sajtótájékoztatón felidézte az öt évvel ezelőtti Bajnokok Ligája-elődöntőt, ahol csapata 3-0-s hátrányból fordított a Barcelona elleni visszavágón, igaz akkor hazai pályán. „Emlékszem, azt mondtam, ha kudarcot vallunk, akkor a lehető legszebben bukjunk el, és ezt teszem most is” – mondta a német szakember, aki nem hazudtolta meg magát, ugyanis a bergamói találkozóra mindent feltett egy lapra. A Liverpool talán a legerősebbnek tartott 

Alisson - Alexander-Arnold, Konaté, Van Dijk, Robertson - Szoboszlai, Jones, Mac Allister - Szalah, Gakpo, Díaz

 összeállításban lépett pályára, ami azt sejtette, hogy Klopp komolyan gondolja a továbbjutás kiharcolását.

A találkozó eleje álomszerűen alakult a Liverpoolnak. Az ötödik percben Trent Alexander-Arnold jobb oldali beadásába Matteo Ruggeri ütött bele kézzel, a játékvezető pedig habozás nélkül a büntetőpontra mutatott. A tizenegyest Mohamed Szalah végezte el, aki a bal alsóba lőtt a jobbra vetődő Juan Musso mellett (0-1).

Szalah a kilencedik Európa-liga meccsén az ötödik gólját lőtte 
Fotó: AFP/Isabella Bonotto

A folytatásban támadásban maradt a Liverpool. A 12. percben Cody Gakpo remek átadása után Luis Díaz lépett ki ziccerben, de közeli lövésébe Musso belevetődött, majd néhány másodperccel később az argentin kapus Szoboszlai Dominik 18 méteres bombáját is védeni tudta. 

A folytatásban a Liverpool kontrollált a mérkőzést, de igazán komoly helyzetet nem tudott kialakítani. A 39. percben aztán az angol csapat majdnem közelebb került az újabb csodához. A holland válogatott Gakpo remek átadásával Szalah léphetett ki egy az egyben, Musso borzalmas ütemben jött ki a kapujából, az egyiptomi támadó pedig 25 méterről megpróbált az üres kapuba emelni, de rosszul találta el a labdát, ami elcsorgott a kapu mellett. 

EDERSON; SZOBOSZLAI Dominik
Szoboszlai Dominik rengeteget dolgozott az első félidőben
Fotó: Antonio Calanni/MTI/AP

A második félidőt az Atalanta sokkal bátrabb taktikával kezdte, az olasz csapat magasra feltolva emberezett, ezzel pedig elkerülte, hogy magára húzza a Liverpoolt. 

Az 55. percben aztán újabb hatalmas helyzetet hagyott ki a Liverpool. 

A leshatáron kilépő Gakpo kapott egy hosszú indítást, levette a labdát majd a jobbján érkező Szoboszlainak passzolt, aki 11 méterről visszatette a labdát a hollandnak, aki azonban lövés helyett sarokkal Szalah elé tette azt, az egyiptomi támadó viszont a kivetődő Mussóba lőtte a labdát – ezt követően pedig a játékvezető is jelzett neki, hogy lesen volt. 

A második félidőben hiába volt többet a labda a Liverpoolnál, az angol csapatból hiányzott az átütőerő, így Jürgen Klopp a 67. percben hármat is cserélt. A gólszerző Szalah mellett lehozta a kolumbiai Luis Díazt és Szoboszlai Dominiket is, a helyükre Darwin Núnez, Diogo Jota és Harvey Elliot érkeztek. 

Mohamed Szalah sokat tehetett volna a Liverpool továbbjutásáért
Fotó: AFP/Isabella Bonotto

A cseréktől azonban nem lett veszélyesebb a Liverpool, a 80. perc körül pedig mintha már az angol csapat játékosai is beletörődtek volna a kiesésbe. 

A hajrá így viszonylag eseménytelenül lepörgött, az Atalanta pedig teljesen megérdemelten, 3-1-es összesítésben megnyerte a párharcot és bejutott a legjobb négy közé. 

A Roma a múlt heti 1-0-s siker után álomszerűen kezdett, ugyanis már a 12. percben megszerezte a vezetést a Milan ellen a Stadio Olimpicóban, miután Pellegrini távoli tekerése kipattant a kapufáról, Gianluca Mancini pedig az üres kapuba passzolta a labdát. Érdekesség, hogy Edin Dzeko óta Mancini az eső Roma-játékos, aki oda-és visszavágón is betalált egy európai kupasorozat kieséses szakaszában. Majd a félidő derekára Dybala gyönyörű góljával tovább növelte előnyét Daniele De Rossi csapata, amely a 31. percben Celik kiállítása miatt emberhátrányba került. Azonban hiába játszott hatalmas fölényben a Milan, a fővárosi együttes tíz emberrel is stabilan védekezett. Ugyan Stefano Pioli együttese a hajrában szépített, de végül a Roma kettős győzelemmel bejutott az Európa-liga elődöntőjébe.

776125042
Jeremie Frimpong góljának köszönhetően tovább tart a Leverkusen veretlen menetelése
Fotó: AFP

 Rekorddöntésre készült a friss német bajnok Bayer Leverkusen, amely minden sorozatot figyelembe véve 43 meccses veretlenségi sorozatot állított fel, ilyet pedig az öt európai topliga klubjai közül csak a Juventus ért el még a 2011/2012-es szezonban. Xabi Alonso csapata kétgólos előnyben utazott a Konferencia-liga tavalyi győztesének, a West Ham Unitednek az otthonába. A londoniak már a 13. percben megszerezték a vezetést Michail Antonio révén, és ugyan több helyzetet dogoztak ki mint a története első Bundesliga-címét múlt hétvégén megszerző Leverkusen, azonban Frimpong megpattanós lövésével egyenlített a német csapat a 89. percben, ezzel 3-1-es összesítéssel bejutott a négy közé, valamint megdöntötte a Juve rekordját, ugyanis immáron 44 tétmérkőzés óta veretlen.

Európa-liga, negyeddöntő, visszavágók:
Atalanta (olasz)-Liverpool (angol) 0-1 (0-1)
továbbjutott: az Atalanta 3-1-es összesítéssel

AS Roma (olasz)-AC Milan (olasz) 2-1 (2-0)
továbbjutott: az AS Roma 3-1-es összesítéssel

West Ham United (angol)-Bayer Leverkusen (német) 1-1 (1-0)
továbbjutott: a Bayer Leverkusen 3-1-es összesítéssel

Olympique Marseille (francia)-Benfica (portugál) 1-0 (0-0) - tizenegyesekkel: 4-2
továbbjutott: az Olympique Marseille, 2-2-es összesítéssel, tizenegyesekkel

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.