Vágólapra másolva!
A labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjének visszavágóján a Manchester City a rendes játékidőben 1-1-es döntetlent ért el hazai pályán a Real Madrid ellen, majd büntetőpárbajra került sor, amelyben Carlo Ancelotti csapata volt jobb, így továbbjutott, a címvédő pedig meglepetésre kiesett. A szerdai játéknap másik csúcsrangadóján a Bayern München 1-0-ra nyert az Allianz Arénában a gyengén futballozó Arsenal ellen, így 2-1-es összesítéssel jutott be a legjobb négy közé, ahol a Real Madriddal találkozik majd.

Manchester City-Real Madrid

Az előző két kiírás győztese egy héttel ezelőtt az idei BL-szezon egyik, ha nem a legjobb meccsét játszotta egymással Madridban, a gyönyörű gólokat hozó csúcsrangadó elképesztő fordulatok után 3-3-as eredménnyel ért véget. A visszavágóra mindkét sztárcsapat győzelemmel hangolt a hétvégén. A Manchester City kiütötte az újonc Lutont, és a riválisok botlásai miatt az élre ugrott a Premier League-ben, a Real Madrid pedig a Mallorca otthonában szerezte meg a három pontot, és magabiztosan vezeti a La Ligát.

Pep Guardiola együttese a Real elleni 2022-es elődöntő visszavágóján kapott ki legutóbb a BL-ben, azóta angol rekordot jelentő 22 meccsen nem talált legyőzőre.

Hazai pályán pedig még ennél is hosszabb sorozata van: az Etihad Stadionból leutóbb a 2018/2019-es szezon csoportkörének első fordulójában az Olympique Lyon tudott győzelemmel távozni. Az azóta lejátszott 30 mérkőzésből csak a Sahtar Donyeck és a Sporting Lisszabon volt képes döntetlenre a City otthonában.

Guardiola a lehető legerősebb csapatát küldhette pályára, ezúttal az előző meccset rosszullét miatt kihagyó Kevin De Bruyne is bekerült a kezdőbe. Carlo Ancelotti a szezon elején súlyosan megsérült Thibaut Courtois kapusra és David Alabára továbbra sem számíthatott, mellettük a Mallorca ellen győztes gólt szerző Aurelien Tchouameni sem játszhatott sárga lapos eltiltása miatt.

A párharc első meccséhez képest, amikor már a 2. percben vezetett a City, jóval óvatosabban kezdtek a csapatok, bár a 8. percben Andrij Lunyin kapusnak De Bruyne élesen középre tett labdájánál résen kellett lennie. A 11. percben lőtt először kapura a Real, Eduardo Camavinga távoli kísérletét azonban könnyedén fogta Ederson. 

Egy perccel később aztán vezetést szerzett a madridi gigász, a jobb oldalon Federico Valverde ugratta ki Vinícius Juniort, aki Rodrygóhoz passzolt - a brazil támadó első lövését még védte a City kapusa, az ismétlés azonban már a hálóban landolt. 

Manchester City, Real Madrid, Bajnokok Ligája
Rodrygo Madridban is gólt lőtt és Manchesterben is vezetést szerzett a Realnak
Fotó: AFP (Photo by Paul ELLIS / AFP)

Azonnal ritmust váltott a hazai együttes, De Bruyne szögletből lepte meg majdnem Lunyint, majd Erling Haaland fejese szállt kevéssel kapu fölé. 

A 19. percben nem sok kellett az egyenlítéshez, Haaland fejese a felsőlécről pattant vissza, aztán Bernardo Silva combjáról éppenhogy a bal alsó mellé pattogott a labda.

A 27. percben megint De Bruyne veszélyeztetett, de Lunyin ismét résen volt és oldalra ütötte a jobb alsó sarok felé tartó labdát. A Real játékosai a labdaszerzések után indított gyors támadásokkal próbáltak érvényesülni, néhány alkalommal meg is lepték a City védelmét, de nagyobb helyzetet a gól óta nem alakítottak ki. Sorra rúgta egymás után a szögleteket Guardiola együttese, a Real azonban jól védekezett és Lunyin is remek formában védett.

Manchester City, Real Madrid, Bajnokok Ligája
Haaland a felsőlécre fejelt az első félidőben
Fotó: AFP (Photo by Darren Staples / AFP)

A 45. percben De Bruyne megint kapura tekert szögletből, Lunyin azonban ismét az alapvonalon túlra tudta ütni a labdát. A hosszabbításban az első meccsen bombagólt szerző Phil Foden lövése okozott még veszélyt, de újabb gól már nem esett a szünetig, így egy félidő után a Real állt továbbjutásra.

Ott folytatódott a meccs, ahol abbamaradt, a második játékrész elején már a 10. szögletét rúghatta a City, amely végén Jack Grealish kapáslövését kellett kiütnie Lunyinnak. Az 51. percben centiméterekre volt az egyenlítő góltól a manchesteri sztárcsapat, 

Lunyin és Nacho nem értették meg egymást és kis híján összehoztak egy öngólt, ám végül sikerült a gólvonal előtt mentenie a madridi csapatkapitánynak.

Manchester City, Real Madrid, Bajnokok Ligája
Óriási nyomás alá helyezte a City a Realt
Fotó: AFP (Photo by Darren Staples / AFP)

A 64. percben Daniele Orsato játékvezető került a középpontba, az olasz bírót brutálisan gyomron rúgta a labdával az egyik felszabadítani igyekvő Real-játékos. A továbbiakban is hatalmas nyomás alá helyezte a spanyolok védelmét a címvédő, ám Ancelotti együttese nagyon szervezetten védekezett és a 16-oson belül nem adott teret az ellenfél sztárjainak. 

A 76. percben aztán megtört a jég, Antonio Rüdiger egy beadás után rosszul ért bele a labdába, amely De Brunye elé pattant, a belga világsztár pedig közelről a léc alá bombázott.

A City klasszisa nem sokkal később majdnem egymaga megfordította a párharcot, ám ballábas lövése éppenhogy a kapu fölé ment.

Manchester City, Real Madrid, Bajnokok Ligája
De Bruyne egyenlített a második félidőben
Fotó: AFP (Photo by Paul ELLIS / AFP)

A 82. percben megint De Bruyne lőhetett volna gólt, ám a kapuval szemben tőle ritkán látható módon méterekkel fölé vágta az óriási ziccert. A rendes játékidőben már nem esett újabb gól, következhetett a kétszer 15 perces hosszabbítás.

A ráadás első perceiben Jude Bellinghamet kellett ápolni, miután Ruben Diassal ütközött, de folytatni tudta a játékot a Real angol válogatott sztárja. Ami a játék képét illeti, továbbra is a City dominált, rendre a kapuja elé beszorítva a spanyol csapatot. 

A hosszabbítás első félidejében az előrehúzódó Rüdiger okozhatott volna döbbenetet, de a Brahim Díaztól kapott labdát közelről, éles szögből a léc fölé vágta.

A folytatásban kevésbé volt passzív a Real, de nem esett újabb gól, így jöhettek a tizenegyesrúgások.

Manchester City, Real Madrid, Bajnokok Ligája
A Real középhátvédje, Rüdiger hagyta ki a legnagyobb helyzetet a hosszabbításban 
Fotó: AFP (Photo by Paul ELLIS / AFP)

A Manchester City kezdte a büntetőpárbajt, Julian Alvarez magabiztosan lőtt a kapuba, a Real részéről Luka Modric azonban hibázott. Bernardo Silva nagyon gyenge emelését megfogta Lunyin, Bellingham viszont belőtte, így két kör után 1-1 volt az állás. A Real ukrán kapusa Mateo Kovacic 11-esét is kivédte, Lucas Vazquez viszont belőtte, így előnybe került Ancelotti csapata. A Citynél Foden magabiztosan lőtt a kapuba, a Realnál a csapatkapitány, Nacho sem hibázott. 

Az ötödik körben a City kapusa, Ederson vállalta el sikeresen a büntetőt, de a túloldalon Rüdiger is berúgta, így a Real Madrid 11-esekkel továbbjutott, a címvédő Manchester City pedig kiesett.

Bayern München-Arsenal

A másik szerdai összecsapáson is kiélezett küzdelemre lehetett számítani, ugyanis Londonban 2-2-es döntetlent játszott egymással a két sztárcsapat. Az Arsenal a hétvégén hazai pályán kikapott az Aston Villától, így lépéshátrányba került a bajnoki címért folyó harcban, a Bayern pedig hiába győzte le a Kölnt, sorozatban 11 év után le kellett mondania az újabb Bundesliga-győzelemről, amelyet a veretlen Bayer Leverkusen biztosított be vasárnap a Bundesligában. A két együttes legutóbb a 2016/2017-es idényben játszott egyenes kieséses párharcot egymással, akkor mindkét találkozót a bajor rekordbajnok nyerte meg 5-1-re. 

Ami a hiányzókat illeti, a Bayern volt rosszabb helyzetben, mert az alapemberei közül az egyaránt BL-győztes Kingsley Coman, Serge Gnabry és Alphonso Davies sem játszhatott

sérülés vagy sárga lapos eltiltás miatt.

Az első félidő rendkívül kiegyenlített és küzdelmes játékot hozott, igazán komoly helyzet egyik csapat előtt sem alakult ki, így továbbra is hosszabbításra állt a német-angol párharc. A 47. percben közel járt a vezetés megszerzéséhez a Bayern, Joshua Kimmich pontos beadása után Leon Goretzka fejese a felsőlécen csattant. 

A 63. percben aztán vezetést szerzett a Bayern, Raphael Guerreiro beadására elképesztő lendülettel robbant be középen Kimmich és védhetetlenül fejelt a jobb felső sarokba.

Bayern München, Arsenal, Bajnokok Ligája
Kimmich hatalmas gólt fejelt az Arsenal ellen
Fotó: AFP (Photo by Michaela STACHE / AFP)

Az Arsenal a bekapott gól után is szenvedett, a londoniak nem tudtak komolyabb helyzeteket kidolgozni, az idejük pedig vészesen fogyott. A folytatásban is görcsösen futballozott Mikel Arteta csapata, amely végül nem tudott kiegyenlíteni, így Thomas Tuchel és Lőw Zsolt együttese 1-0-ra nyert az Allianz Arénában, és 2-1-es összesítéssel bejutott az elődöntőbe.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Kapcsolódó cikkek