Vágólapra másolva!
A Fradi már szombaton a Kisvárda elllen bebiztosíthatja újabb bajnoki címét a labdarúgó NB I-ben, ugyanis 28 kör után 14 pontos előnnyel vezet a második Paks előtt. A Ferencváros tavaly beállította korábbi rekordját azzal, hogy sorozatban ötször végzett az élen az élvonalban, idén pedig már csak idő kérdése, mikor dönt klubtörténeti csúcsot zsinórban hatodik bajnoki győzelmével. Az elmúlt öt idényben magabiztos teljesítménnyel, több fordulóval a szezon vége előtt már bajnokok voltak a zöld-fehérek, és minden jel arra utal, hogy ez a tendencia a 2023/2024-es évad végén is folytatódik.

Legutóbb a 2017/2018-as szezonban fordult elő, hogy nem a Ferencváros nyerte a labdarúgó NB I-et. Az akkor még Videoton néven szereplő Fehérvár két ponttal előzte meg a zöld-fehéreket, ám azóta esélye sem volt arra - ahogyan egyetlen más klubnak sem -, hogy elvegye a bajnoki címet a rekordgyőztestől. A Fradi idén sorozatban hatodszor végezhet az élen az NB I-ben, erre a klub történetében még nem volt példa, ráadásul már a következő fordulóban összejöhet a rekord, amennyiben legyőzi a Kisvárdát, vagy ha a második helyen álló Paks pontot veszít. A Ferencváros tehát már négy körrel a bajnokság vége előtt bebiztosíthatja elsőségét, és az elmúlt öt szezonban is mindig magabiztos teljesítménnyel hódította el a bajnoki trófeát.

Kenan Kodro, Ferencváros
Sorozatban hatodik bajnoki címe felé robog a Ferencváros
Fotó: fradi.hu

Szergej Rebrov érkezésével kezdődött a Fradi sikersorozata

A Fradi szenzációs sorozata a 2018/2019-as szezonban kezdődőtt, a zöld-fehérek végül 74 ponttal lettek bajnokok, 13 ponttal megelőzve a második helyezett fehérváriakat. 

A bajnoki cím már a 30. fordulóban eldőlt, ráadásul még azelőtt, hogy a Ferencváros lejátszotta volna a Budapest Honvéd elleni, idegenbeli mérkőzését.

A találkozót megelőzően a csapat első számú üldözője, a Vidi csupán 1-1-es döntetlent ért el a Puskás Akadémiával szemben, így Lovrencsics Gergőék abszolút felszabadultan léphettek pályára. A meccset 3-2-re a kispestiek nyerték, így a fennállása 30. bajnoki elsőségét ünneplő Fradi másodszor lett vereséggel aranyérmes - 2016-ban a Debrecentől kapott ki, de akkor az első számú üldözője, az MTK is vereséget szevedett, így behozhatalanná vált a rekordbajnok előnye.

Szergej Rebrov már az első szezonjában bajnok lett a Fradi edzőjeként, csapata 33 forduló alatt 25-ször nyert, emellett 5-ször játszott döntetlent és szintén 5-ször szenvedett vereséget, továbbá +45-ös gólkülönbséggel zárta az idényt. 

Kemény munka volt, de nagy örömmel látom, hogy a játékosok egy új szintre léptek. A legfontosabb számomra, hogy minden futballistám fejlődni tudott, ezáltal pedig csapatként is jobbak lettünk" -

mondta a bajnoki győzelem után Rebrov, akinek az Újpest ellen hazai pályán 1-0-ra megnyert derbi volt a kedvenc meccse a szezonban. Az örökrangadót Davide Lanzafame csodás gólja döntötte el, az olasz csatár az idény végén 16 találattal holtversenyben a gólkirályi címet is elhódította.

Európa-liga-csoportkör és magabiztos ferencvárosi címvédés

Rebrov érkezése szenzációs sikerkorszakot indított a Fradinál, a zöld-fehérek a 2019/2020-as szezonban bejutottak az Európa-liga csoportkörébe. A csapat bravúrosan teljesített a nemzetközi kupasorozatban, kis híján a kupatavaszt is megélte, ugyanis a CSZKA Moszkvát megelőzte, a csoportelső Espanyol mögött továbbjutó Ludogorecnél pedig csak egy ponttal gyűjtött kevesebbet. Az NB I-ben ezúttal sem volt képes senki sem megszorongatni az FTC-t, amely a 10. fordulóban vette át a vezetést a Fehérvártól, és onnantól kezdve már nem is adta át az első helyet. 

A Fradi végül 76 ponttal lett ismét bajnok, újfent 13 ponttal megelőzve az ezüstérmes Vidit.

CSZKA Moszkva, Ferencváros
A Ferencváros a nemzetközi kupaszereplés mellett is magabiztosan védte meg címét az NB I-ben 
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A koronavírus-járvány miatt megszakított, majd újraindított szezonban ismét a 30. fordulóig kellett csak várni arra, hogy a Fradi bebiztosítsa bajnoki címét. Ezúttal is a Budapest Honvéd volt az ellenfél, amelyet felforgatott összeállításban is felettébb magabiztosan, 2-0-ra győzött le idegenben Rebrov együttese. 

Újabb sikerükkel a zöld-fehérek tízéves sorozatot szakítottak meg, ugyanis ezt megelőzően legutóbb tíz éve fordult elő, hogy egy csapat megvédje bajnoki címét az NB I-ben.

Az ukrán edző lett az első Herczeg András (Debrecen) duplázása óta, akinek sikerült ez a bravúr.

Szergej Rebrov
Szergej Rebrov kinevezése telitalálatnak bizonyult a Fradi számára
Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Két bajnoki címet itt ünnepeltünk, szeretünk idejönni, ismét bajnokként megyünk a derbire. Egy játékos sem panaszkodott arra, hogy kevesebbet játszik, vagy többet, fáradt-e vagy sem. Együtt értük ezt el, nagyon boldog vagyok" - mondta Lovrencsics Gergő, utalva arra, hogy 2019-ben és 2020-ban is az Új Hidegkuti Nándor Stadionban biztosították be a bajnoki címet.

"Kicsit revans volt, hogy pont itt tudtunk bajnokok lenni. 

Megvan a 31. bajnoki cím és úgy mehetünk erre az utolsó három mérkőzésre, hogy nyugodtak vagyunk és nincs már rajtunk stressz. Nagyon fáradt voltam, de amikor rámtették a csapatkapitányi karszalagot, új erőre kaptam és azt éreztem, hogy nem tudok innentől kezdve megállni" -

mondta mosolyogva Botka Endre.

BL-csoportkör sztárcsapatokkal, sorozatban harmadik bajnoki cím - tovább menetel a Ferencváros

Rebrov irányításával tovább folytatódott a Fradi szenzációs menetelése, a magyar bajnok elképesztő bravúrt ért el, ugyanis 25 év után újra bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe.

A selejtezők során a svéd Djurgardenst, a skót Celticet és a horvát Dinamo Zagrebet ejtette ki a Ferencváros, a playoff-körben pedig a norvég Moldét búcsúztatta, így főtáblára jutott. A csoportkörben hihetetlenül erős négyesbe, a Juventus, a Barcelona és a Dinamo Kijev mellé került a Fradi, amely remekül helytállt, végül egy döntetlennel és öt vereséggel végzett az utolsó helyen és abszolút emelt fővel távozhatott a legrangosabb európai kupasorozattól.

Ferencváros, Barcelona
A Barcelona ellen is remekül helytállt a Fradi a Bajnokok Ligájában
Fotó: Csudai Sándor - Origo

A kettős terhelés az NB I-es szereplésre egyáltalán nem nyomta rá a bélyegét: a Fradi a 6. fordulóban a tabella élére állt és egészen a bajnokság végéig ott is maradt. A második helyezett Puskás Akadémiára 20 pontot vert rá címvédő, amely 78 ponttal lett sorozatban harmadszor is magyar bajnok

2021-ben is a 30. fordulóban bizosította be elsőségét az együttes, ráadásul úgy, hogy a Groupama Arénában 3-0-ra legyőzte az ősi rivális Újpestet.

"Ma végre megcsináltuk, bár tudom, mennyire nehéz volt az egész szezon. Megcsináluk és ezért lehetünk itt. A legfontosabb, hogy egy csapatot láttam. Az előző meccsen volt több hibánk is, de kielemeztük ezeket, ma pedig mindenki keményen dolgozott. Sok sikert, és kérlek, ünnepeljetek egy jót. Hány szabadnapot kértek?" - mondta öltözői beszédében a játékosainak Rebrov, miután megszerezék a Ferencváros történetének 32. bajnoki címét.

Edzőváltás a szezon közben és újabb bajnoki cím

Szergej Rebrov 2018 augusztusa és 2021 májusa között összesen 161 alkalommal ült a Ferencváros kispadján, majd sorozatban három bajnoki cím megszerzése után a nyáron úgy döntött, elhagyja a csapatot. Az ukrán edző által fémjelzett korszak zsinórban elért három bajnoki elsőségének jelentőségét nagyszerűen szemlélteti, hogy a klub ezt megelőzően 93 évvel korábban, 1926 és 1928 között tudott egymást követő három évben is bajnokságot nyerni. 

Rebrov utódja a Borussia Dortmund egykori edzője, Peter Stöger lett,

az osztrák szakember irányításával az újabb BL-csoportkör kapujában vérzett el a csapat a Young Boys ellen, így az Európa-liga főtábájára került. A Bayer Leverkusen, a Real Betis és Celtic mögött három pontot gyűjtve, csoportja utolsó helyén végzett a Fradi, amely az NB I-ben sem dominált a megszokott módon, ezért Stögert még karácsony előtt kirúgta a vezetőség.

Peter Stöger, Ferencváros
Peter Stöger mindössze öt és fél hónapot töltött a Ferencváros élén
Fotó: Koncz Márton - Origo

A menesztett Stöger utódja az orosz válogatott korábbi szövetségi kapitánya, Sztanyiszlav Csercseszov lett, aki ugyan vereséggel mutatkozott be a kispadon, ám ezt követően szárnyalni kezdett a csapat, amely ismét tetemes előnyel végzett az élen és sorozatban negyedszer is bajnok lett. Ezúttal a 29. fordulóban dőlt el a trófea sorsa, a Fradi megint hazai pályán, egy Újpest elleni győzelemmel biztosította be végső sikerét. A mérkőzés elején ugyan a lila-fehérek vezettek, ám a címvédő gyorsan válaszolt, a 39. percben pedig meg is fordította a derbit. 

Csercseszov az első fél szezonjában bajnoki címmel debütált, ráadásul még a Magyar Kupát is megnyerte az együttessel, a Fradi a döntőben 3-0-ra ütötte ki a Bognár György vezette Paksot.

Menetelés az Európa-ligában, klubrekord beállítása az NB I-ben

A 2022/2023-as szezonban a magyar bajnok nem tudta elérni a BL-csoportkört, az Európa-liga rájátszásában azonban könnyedén, 4-1-es összesítéssel ejtette ki az ír Shamrock Roverst, így ismét európai kupasorozat főtáblájára került. 

A H csoportban aztán fantasztikus menetelést mutatott be a Fradi, a Monacót, a Trabsonsport és a Crvena zvezdát megelőzve, csoportelsőként jutott tovább az egyenes kieséses szakaszba.

A zöld-fehérek elképesztő szenzációt okoztak azzal, hogy megélték a kupatavaszt, ugyanis ez a bravúr legutóbb 2004-ben a Debrecennek sikerült, amely magyar csapatként versenyben tudott lenni nemzetközi kupasorozat tavaszi idényében.

NGUEN, Tokmac
Szenzációsan menetelt a Fradi az Európa-ligában
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A nyolcaddöntőben a német sztárcsapat, a Bayer Leverkusen ellen már nem sikerült az újabb földöntúli bravúr, de a fantasztikus kupamenetelés örökre emlékezetes marad a játékosok és a szurkolók számára. 

Az NB I-ben ezúttal szokatlan riválisa volt a Fradinak, az újonc Kecskemét meglepően sokáig tartotta a lépést a címvédővel,

ám végül csak megszorongatni tudta a fennállása 34. bajnoki címét megszerző Ferencvárost. A bajnokság a 30. fordulóban dőlt el annak köszönhetően, hogy a KTE 2-0-ra kikapott a végül kieső Budapest Honvéd otthonában. Az idény meglepetéscsapata legfeljebb pontszámban érhette volna utol a Fradit, megelőzni azonban már semmiképpen sem, mert a zöld-fehéreknek ekkor öttel több győzelmük volt, a magyar bajnokságban pedig pontegyenlőség esetén ez a mutató dönt a helyezésről. 

A 30. fordulóban a már bajnokként pályára lépő Ferencváros 3-0-ra legyőzte a Kisvárdát, az NB I-et végül 63 pontot gyűjtve nyerte meg, hat ponttal megelőzve a Kecskemétet.

Rekorddöntésre készül a Ferencváros

A Ferencváros a 2023/2024-es szezon elején, a Bajnokok Ligája-selejtező első fordulójában alulmaradt a feröeri KÍ Klaksvík csapatával szemben, ezt követően pedig Sztanyiszlav Csercseszovot kirúgták. Az orosz edző után ideiglenesen Máté Csabát nevezték ki, majd a játékosként BL-győztes Dejan Sztankovics került a kispadra, akinek a vezetésével remek idényt fut a klub. A Fradi ezúttal a Konferencia-liga csoportkörében szerepelt, amelyből továbbjutott, majd tavasszal a görög Olimpiakosz két szoros meccsen megállította. 

A zöld-fehérek a Magyar Kupában már az elődöntőnél járnak, az NB I-et pedig 14 pontos előnnyel vezetik a Paks előtt, így már a 29. fordulóban összejöhet az újabb címvédés.

Ferencvárosi TC - Olimpiakosz Pireusz, FTC, Fradi, Ferencváros, FradiOlimpiakosz, rájátszás a nyolcaddöntőért, UEFA Európa Konferencia Liga, Groupama Aréna, Budapest, 2024.02.22.
Dejan Sztankovics irányításával idén bajnok és kupagyőztes is lehet a Fradi
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo / Ladóczki Balázs - Origo

A Ferencváros 1908 és 1913 között sorozatban ötször lett magyar bajnok, így tavaly ezt a klubrekordot beállította, idén viszont megdöntheti, hiszen korábban még nem fordult elő, hogy zsinórban hatszor végzett volna az élen az NB I-ben. A Fradi tehát karnyújtásnyira van a csúcsdöntéstől, újabb nagyszerű szezonját ráadásul még egy kupagyőzelemmel is megkoronázhatja.

A Ferencváros hátralévő mérkőzései az NB I-ben:

  • 29. forduló: Kisvárda (hazai)
  • 30. forduló: MTK (idegenbeli)
  • 31. forduló: Debrecen (hazai)
  • 32. forduló: Diósgyőr (idegenbeli)
  • 33. forduló: Újpest (hazai)
Ferencvárosi TC - Paksi FC, foci,  labdarúgás, FTC-Paks, FTCPaks, 2024.05.07. Groupama Aréna, Traorégólszerző, BognárGyörgy, Paks edző
Karnyújtásnyira az újabb bajnoki címtől a Ferencváros
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Kapcsolódó cikkek