Vágólapra másolva!
Sokszor előfordult már, hogy egy-egy topliga tabelláján két-három fordulón át egy meglepetéscsapat állt az élen, azonban amit a Girona művel idén a spanyol bajnokságban, az több mint figyelemre méltó. A katalán kiscsapat hetek óta olyan teljesítménnyel tartja a lépést a Real Madriddal és a Barcelonával, ami nemzetközi szinten is kimagasló. A második legkisebb költségvetéssel rendelkező klub csodája azonban nem a véletlen műve.

Őrület, amit a Girona csinál a spanyol bajnokságban

Alighanem még a Girona szurkolói is értetlenül állnak saját csapatuk idei teljesítménye előtt, és minden alkalommal hüledezve figyelik, ahogy a liga legkisebb befogadóképességű stadionjában, a 13 500 fős Estadi Montiliviben megzörren az ellenfelek hálója. Ez idén már 18-szor fordult elő, összességében pedig 15 meccs alatt 34 gólt lőtt eddig a Girona, ami az egy meccsel többet játszó Real Madriddal holtversenyben a legtöbb. Ezáltal

a katalán együttes szurkolói úgy érezhetik magukat, mintha csak egy őrült tündérmesébe csöppentek volna;

ami bizonyos mértékig az is, hiszen a Girona jelenleg mindössze egy ponttal lemaradva második helyen áll a Real Madrid mögött, és néggyel előzi a Barcelonát - márpedig a két óriás nemcsak Spanyolország, hanem a világ legjobb és legeredményesebb klubjai közé tartozik.

A Girona 7. és a 13. forduló között háromszor is vezette a tabellát, összesen eddig 12 mérkőzést nyert, két döntetlen mellett pedig csupán a címvédő madridiaktól kapott ki.

Idén csupán a Real Madrid tudta megállítani az év meglepetéscsapatát a La Ligában Forrás: NurPhoto via AFP/Urbanandsport/NurPhoto/Urbanandsport

A szenzációval felérő szezonkezdet inkább a támadásnak, mint a védekezésnek köszönhető, hiszen 18 gólt kaptak, ami az Athletic Bilbaóval és a Real Sociedaddal holtversenyben csak a hatodik legjobb mutató, de ez is azt tükrözi, hogy a Girona bátran mer kockáztatni.

Eddig 38 pontot gyűjtött a csapat, ami nemzetközi szinten is kimagasló, ugyanis a topligákat tekintve egészen novemberig a Girona állt a legjobban, amire előzetesen kevesen mertek volna fogadni.

Bár az elmúlt évek tapasztalatai nem adnak túl sok okot a bizakodásra a szurkolóknak, hiszen 2000 óta mindössze a Valenciának és az Atlético Madridnak sikerült két-két alkalommal megtörnie a Barcelona és a Real Madrid dominanciáját. A két sztárcsapatnál minden adott, és pontosan tudják a receptet, hogyan kell megnyerni egy bajnokságot, ami közhelyesen szólva egy maraton, nem pedig egy sprint. Vagyis olyan összetevők is kulcsfontosságúak lehetnek, mint a sérülések elkerülése és a szerencse.

Az álomszerű menetelést némiképp árnyalja, hogy az élmezőny csapai közül a Barcelonával és az Atlético Madriddal sem játszottak még, ugyanakkor számos kis csapat legyőzésén túl megverték az Európa-ligában szereplő Villarrealt, és döntetlent játszottak a BL-nyolcaddöntős Real Sociedaddal, valamint a remek formában lévő Athletic Bilbaóval.

Mindez azért is meglepő, mert a katalán együttes a bajnokság ezen szakaszában tavaly 21 ponttal kevesebbet gyűjtve csupán a 14. helyen szerénykedett.

Többször is hátrányból fordított a csapat, vagyis akkor is folyamatosan jöttek a győzelmek, amikor már úgy tűnt, hogy nem fognak. Ez a töretlen lendület pedig azt mutatja, hogy egykönnyen nem fog kipukkadni a katalán lufi. Ebben tehát nem reménykedhetnek a riválisok, amit jól mutat, hogy a Barcelona olykor hevesen reklamáló edzőjét, Xavit sem lepte meg a Girona lenyűgöző szezonkezdete.

– mondta Xavi.

A 37 éves Cristhian Stuani három gólnál jár az idényben Forrás: AFP/Pau Barrena

Katalán rangadó, ami a bajnoki címről is dönthet

Az FC Barcelona katalán riválisával, a Gironával találkozik vasárnap a La Liga 16. fordulójában. Bár a meccs egyértelmű esélyese a gránátvörös-kék alakulat, de az idegenben még veretlen Girona az eddig eltelt időszakban bebizonyította, hogy felnőtt a feladathoz, és igenis beleszólhat a bajnoki címért folyó küzdelembe. Ugyan nem könnyű feladat Barcelonában nyerni, hiszen eddig ez csak a Real Madridnak sikerült, ám Xavi együttese a vártnál sebezhetőbb idén, és sérülések is sújtották a csapatot, így benne van a meglepetés is a pakliban. Ráadásul a Girona már egy döntetlennel utolérné a Betis ellen botló Real Madridot, egy esetleges győzelemmel pedig meg is előzné, vagyis újra az élre állhatna.

Xavi, a Barcelona edzője a hétvégi bajnoki előtti sajtótájékoztatón elárulta, nehéz meccsre számít, sőt azon sem lepődne meg, ha a katalán „kiscsapat" megnyerné a bajnokságot.

- szögezte le a spanyol szakember, aki korábban már kétszer is találkozott Míchel által irányított csapattal, egy döntetlen mellett egy győzelem a mérlege.

Xavi Hernandezt nem lepte meg Míchel csapata Forrás: NurPhoto via AFP/Urbanandsport/NurPhoto/Urbanandsport

Alacsony költségvetés, de brutális mentalitás

A Girona sikersztorija kapcsán nem lelet elmenni szó nélkül Miguel Ángel Sánchez Munoz, vagyis Míchel neve mellett, aki az eredményesség mellett látványos támadófutballra is törekszik. Ez a mentalitás aligha meglepő, hiszen játékosként a Rayo Vallecano történetének legeredményesebb játékosa volt 48 góllal. A 2021-ben kinevezett spanyol tréner eddig 107 mérkőzésen irányította a Gironát, 53 győzelem mellett 21 döntetlen és 33 vereség a mérlege, amivel máris a klub történetének legsikeresebb edzője. A spanyol szakember korábban a Rayo Vallecanóval és a Huescával is feljutott az élvonalba, de mindkét csapattal azonnal kiesett és már a szezon vége előtt kirúgták. A Gironával viszont más a helyzet, 10. helyen zárt a 2021/2022-es idényben, idén pedig akár a nemzetközi kupaszereplés kiharcolása is összejöhet. Ez különösen annak tükrében lenne nagy szó, hogy

a keret értéke a Transfermakt adatai szerint mindössze 160 millió euró, ezzel szemben a Realé 1 milliárd, míg a Barcáé 860 millió eurót kóstál.

A holland válogatott Daley Blind és a két ukrán légiós, Viktor Cigankov, illetve Artem Dovbik, valamint a már 37 éves uruguayi legenda, Christian Stuani mellett kevés a nemzetközi tapasztalattal rendelkező rutinos játékos a csapatban.

Már-már megszokott, hogy Míchel boldogan ünnepel a Girona bajnokija után Forrás: AFP/Cesar Manso

Miközben a szurkolók talán már elkezdtek álmodozni a nemzetközi szereplésről, a katalán klub edzői stábja továbbra is a bennmaradást tartja az elsődleges célnak.

– nyilatkozta Míchel az Osasuna legyőzését követően, ami után élre állt a Girona a spanyol bajnokságban.

Guardiolával kezdődött a látványos felemelkedés

Futballszerető emberek jobbára két katalán csapatot tartanak számon, az egyik az FC Barcelona, a másik pedig az Espanyol. Pedig van egy harmadik is. A Barcelonától 100 kilométerre fekvő Girona városában közel 100 éve, 1930-ban döntöttek úgy, hogy a város korábbi csapatának, az Unio Esportiva Girona maradványaiból létrehozzák a Girona Futbol Clubot. Kezdetben a katalán másodosztályban indult a csapat, majd később már az országos másodosztályban is szerepelhetett, de 1959 és 2008 között jobbára csak harmad- és negyedosztály között ingázott. 2010-ben komoly változások történtek a klub életében, miután helyi üzletemberek, Ramon Vilaró, Joaquim Boadas és Josep Slim többségi tulajdonrészt vásároltak fel a klubból. Ugyan a stadion és az utánpótlás korszerűsítésével egyre profibb körülmények valósultak meg, de gazdaságilag annyira nem voltak a topon, hogy 2013-ban csődvédelmet kértek.

Egy döntetlen és egy vereség mellett 11 alkalommal nyert eddig a Girona Forrás: AFP/Oscar Del Pozo

2015-ben aztán jött Pepe Guardiola testvére, Pere Guardiola, akinek a Media Base Sports nevezetű cége 80 százalékos részesedést vásárolt a klubban, amely akkoriban már folyamatosan ostromolta az első osztályt. A történelmi siker két évvel később következett be, amikor a másodosztály ezüstérmeseként kiharcolta a feljutást, így először szerepelhetett a világ egyik legerősebb bajnokságában.

A Manchester City titka a siker kulcsa

A szintlépés komoly változásokkal járt, mivel 2017 nyarán a City Football Group is tulajdonrészt szerzett, így a tulajdonosi jogokat megosztva gyakorolja a CFG és a Guardiola vezette konzorcium. Ez az a befektetői csoport, amely a Manchester Cityt is megvette 2008-ban, majd pénzt nem sajnálva a világ egyik legjobb csapatává fejlesztette. Óriási titok tehát nincs, jól átgondolt gazdasági stratégia és pénz azonban annál inkább. A kis spanyol csapat felemelkedésében kulcsszerepe van Ferran Sorianonak. Mielőtt a The City Futball Group létrejött 2013-ban, Soriano volt az FC Barcelona gazdasági vezetője volt, és az ő fejéből pattant ki az a koncepció, hogy olcsón vásároljanak futballcsapatokat, amelyeket aztán naggyá tesznek.

A Manchester City megvásárlásával kezdődött minden Forrás: NurPhoto via AFP/Stefanos Kyriazis/NurPhoto/Stefanos Kyriazis

A közel-keleti befektetőcsoport a Manchester City megvétele után 2013-ban megvásárolta a korábban Cosmosként ismert New York-i csapatot, amiből New York City FC lett, és 2021-ben megnyerte a legmagasabban jegyzett Egyesült Államok-beli focibajnokságot, az MLS-t. A The City Futball Group már 13 csapatot birtokol összesen, többek között az olasz másodosztályban szereplő Palermo, a magyar válogatott Vancsa Zalánt is foglalkoztató belga Lommel, a francia másodosztályú Troyes és a holland másodosztályban játszó NAC Breda is az övéké, de az ötszörös japán bajnok Yokohama Marinos, és az indiai Szuperligában szereplő Mumbai City FC is hozzájuk tartozik.

Az ukrán Viktor Cigankov a csapat karmestere a középpályán Forrás: AFP/Cesar Manso

Ettől függetlenül

a Gironára nem feltétlenül kell úgy tekinteni, mint az új Manchester Cityre, ugyanis ahelyett, hogy szupersztárokkal teletűzdelt kirakatcsapatot csinálnának a spanyol együttesből, inkább az infrastruktúrában keresendő a megoldás.

Az előző szezonban triplázó Citynél Pep Guardiola személyében a világ egyik legjobb edzője dolgozik, ám az együttműködésnek köszönhetően az ő edzői filozófiája átterjed a szerényebb körülmények között működő Gironára is, ráadásul a tulajdonosi körbe tartozó klubok a kapcsolati háló megteremtésével egymás között is tudják cserélgetni a már szerződtetett futballistákat. Ez Vancsa Zalán előtt is teremthet majd esélyt, ha kiemelkedik aktuális csapatából, akkor könnyen lehetősége nyílhat előre lépni egy magasabban jegyzett csapatba.

Vancsa Zalán, a The City Futball Group tulajdonában álló Lommel magyar játékosa Forrás: Belga via AFP/David Pintens

Kifizetődő olcsón venni tehetségeket

A Girona nem a véletlennek, hanem a tudatos építkezésnek köszönheti jó szereplését. A stratégia roppant egyszerű, olcsón vesznek alulértékelt, ám tehetséges játékosokat, vagy a kapcsolati háló által ingyen szerzik meg őket, aztán később többszörös áron adnak tovább rajtuk. A Girona keretében jelenleg két olyan futballista szerepel, akit a hálózaton keresztül vettek kölcsön: Couto a Manchester Citytől, és Savio a Troyes csapatától jött. Taty Castellanos, aki áprilisban 76 év után lőtt négy gólt lőtt a Real Madridnak a spanyol élvonalban, a New York City legjobbjaként került át a Gironához ingyen. A katalán klubban tavaly kiváló évet zárt, és 15 millió euróért eladták a Lazionak.

Az argentin támadó mellett több fontos játékosát is elveszítette a nyáron a Girona, többek között Oriol Romeu és Rodrigo Riquelme is távozott, de őket sikerült jól helyettesíteni, ráadásul jelentősebb kiadás nélkül, hiszen 22 millió euróért vettek öt játékost, vagyis egy fél kezdőcsapatot. Artem Dovbikot a klubrekordot jelentő 7,5 millió euróért igazolták, az ukrán válogatott csatár pedig szenzációs igazolásnak tűnik, már öt gólnál jár. Ugyanakkor

a Girona sikere nem egy játékoson múlik, jól mutatja ezt, hogy eddig 11 különböző játékos lőtt legalább egy gólt, és tízen adtak legalább egy gólpasszt.

A globális focibirodalom kiépítése egyébként már egy ideje jelen van a futballban, hiszen a Red Bull számos csapatot birtokol világszerte, míg az amerikai milliárdos Todd Boehly vezette befektetési csoport azután, hogy a Chelsea és a Strasbourg tulajdonosa lett, jó úton halad, hogy a portugál Sportingot is megvásárolja.

Nagy dologra készül a kis katalán csapat a spanyol óriások között Forrás: AFP/Pau Barrena

Úgy tűnik tehát, az efféle tulajdonosi modellek szép lassan behálózzák a futballvilágot, ahol már eddig is a gazdagabb, tehetősebb klubok domináltak. Viszont éppen emiatt, ha a szezon végén esetleg bajnoki címmel, vagy a nemzetközi kupaszereplés kiharcolásával párosulna a Girona meredeken ívelő felemelkedése, az nem biztos, hogy akkora meglepetés; és olyan klasszikus tündérmese lenne, mint amilyen például a Leicester City 2016-os diadala volt a Premier League-ben. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a Manchester City is csupán a tavalyi szezonban tudta végre megnyerni az évek óta hőn áhított Bajnokok Ligáját, vagyis reálisan nézve időbe fog telni, mire megtörik a Real Madrid és a Barcelona egyeduralma a spanyol bajnokságban.