A FIFA vizsgálatot indított a világbajnok játékost szájon csókoló focielnök ellen

fbl Horizontal WOMEN'S FOOTBALL FOOTBALL WORLD CUP
President of the Royal Spanish Football Federation Luis Rubiales (C) embraces Spain's forward #18 Salma Paralluelo on the podium after Spain beat England to win the Australia and New Zealand 2023 Women's World Cup final football match at Stadium Australia in Sydney on August 20, 2023. (Photo by DAVID GRAY / AFP)
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) fegyelmi vizsgálatot kezdeményezett a spanyol szövetség (RFEF) elnöke, Luis Rubiales ellen, amiért szájon csókolta az aranyérmes válogatott játékosát, Jenni Hermosót a női világbajnokság vasárnapi éremátadásán.

A spanyolok első világbajnoki címüket szerezték azzal, hogy 1-0-ra legyőzték az angolokat az Ausztráliában és Új-Zélandon rendezett torna fináléjában. A 33 éves Hermoso később úgy fogalmazott: nem tetszett neki a helyzet, míg az RFEF-et 2018 óta vezető 46 esztendős Rubiales előbb spontán gesztusnak titulálta az esetet, majd bocsánatot kért.

Az ügy nagy visszahangot váltott ki, felszólalt a többi között Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök is, aki "elfogadhatatlan gesztusnak" minősítette.

Az RFEF kedden közölte, hogy péntekre rendkívüli közgyűlést hív össze, a FIFA pedig csütörtöki bejelentése szerint azt vizsgálja, hogy Rubiales megsértette-e "a tisztességes magatartás alapvető szabályait" oly módon, hogy az "rontsa a labdarúgás és/vagy a FIFA hírnevét".

Percekkel a díjátadón történt esetet megelőzően Rubiales győzelmi mámorában megragadta az ágyékát a kiemelt vendégeknek helyet biztosító páholyban, miközben tőle néhány méterre ott állt Letícia spanyol királyné és a 16 esztendős Zsófia hercegnő.