Vágólapra másolva!
A magyar élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (OTP Bank Liga) szereplő Ferencváros erőnléti edzője, Kovács Bence beszélt az edzőtáborban elvégzett munkáról, na meg a sérültek állpotáról is.

A Fradi gőzerővel készül a 2023/24-es szezonra. A szakmai stáb a második ausztriai edzőtáborban is összehangolt, alapos munkával készíti fel a játékosokat napról napra az új idény kihívásaira. Ennek a munkának fontos láncszeme az erőnléti felkészítés is, erről árult el részleteket a fradi.hu-nak Kovács Bence.

"A felkészülés idején mindig próbáljuk a posztoknak és egyéni kívánalmaknak megfelelően terhelni a játékosokat. Az egyre sűrűsödő versenynaptár miatt a szezon során ritkán van lehetőségünk a teljes csapattal együtt edzeni, hiszen a keret egy része mérkőzést játszik, majd regenerál, egy kisebb csoport pedig a mérkőzésnapokat követően pótolja a kimaradt terhelést. Éppen ezért

- mondta az FTC erőnléti edzője, aki hozzátette, természetesen a felkészülés fizikális szempontból alkalmas arra is, hogy a fundamentális képességeket is fejlesszék, ilyenkor több idő marad dolgozni az edzőteremben vagy kondicionáló feladatok segítségével kiegészíteni a terhelést a pályán.

"A felkészülés célja egyértelműen az, hogy az egészséges játékosok az első tétmérkőzésre a lehető legjobb formában legyenek. Rendkívül fontos, hogy a vezetőedző számára minden játékos elérhető legyen már a szezon legelején, és a fizikális felkészültség ilyen szempontból ne jelentsen akadályt. Az elmúlt években

egyre több válogatott játékos érkezett hozzánk, ami egyrészt nagyszerű, másrészt komoly kihívás is, hiszen a válogatottak programja sokszor eltér egy normál edzésritmustól, a viszonylag sűrű menetrend miatt"

- tette hozzá Kovács Bence.

A ferencvárosi Pászka Lóránd is hamarosan százszázalékos állapotba kerül Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

Azt is elárulta, hogy azon játékosok esetében, akik elegendő mérkőzésperccel rendelkeznek, egyszerű a dolguk. Náluk talán a mentális fáradtság lehet kérdés. Vannak viszont olyanok, akik nem jutnak annyi játéklehetőséghez. Az ő esetükben viszonylag gyorsan kell reagálniuk, ha valamilyen hiányosságot tapasztalunk. A rendelkezésre álló teljesítményelemző rendszerek segítségével könnyedén be tudnak avatkozni és a válogatottak és a klub közötti kommunikáció is jól működik.

Az újonnan igazolt játékosok esete egy újabb, másik kihívás. Itt a legtöbb esetben a közös munka alatt kell felállítaniuk a játékosok profilját, hiszen korábbi adatok ritkán vannak róluk.

Arra a kérdésre, hogy milyen feladatai vannak itt az edzőtáborban azoknak a játékosoknak, akik a rehabilitációjukat töltik, mint például Tokmac Nguen, Muhamed Besic vagy Cebrail Macreckis, a következőt válaszolta:

"Az edzőtábor alatt lehetőség van arra, hogy akik a szezon során megsérültek, azok nyugodt körülmények között dolgozhassanak, nem kell siettetni a visszatérésüket. Komplexebb munkát lehet végezni velük,

hiszen a folyamatos mérkőzések miatt szükség van a keret mélységére" - mondta az erőnéti edző, aki arról is beszélt, hol tartanak jelenleg a játékosok.

"A hétfői, Botosani elleni felkészülési meccsre egy frissebb kerettel szeretnénk felállni. Emellett az elsődleges cél az, hogy az elvégzett munka után a KÍ Klaksvík elleni BL-selejtezőre a keret kipihenten, jó állapotba utazhasson.

Az újaknál kiemelném Mohammed Abu Fanit, az ő kondíciója remek, érezhető, hogy a válogatottjában is szerepelt nemrég. Ám a fizikális frissesség mellett a mentális állapot is nagyon fontos. Sigér Dávid és Pászka Lóri is közel van a 100%-hoz.

A tétmeccsekre az apró sérülésekkel küzdő játékosok rendben lesznek. Ilyen terhelés mellett előfordul, hogy elfárad egy-egy izom, de ezeket az egészségügyi stáb igyekszik maradéktalanul menedzselni."