Vágólapra másolva!
Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke mihamarabb szeretné bevezetni a fizetési sapkát, a drasztikus szabálymódosítás azonban komoly hatással lehet többek között az angol sztárcsapatok, melyek az európai klubok közül magasan a legtöbb pénzt fordítják játékosfizetésekre.

A héten Ceferin azt javasolta, hogy korlátozzák a játékosok bérzését Európában egy fizetési sapka bevezetésével, elmondása szerint erről már beszélt az Európai Bizottsággal is, és már a tárgyalások is folynak az ügyben.

Nem a tulajdonosokról, hanem a verseny értékéről van szó elsősorban, mert ha mindig ugyanaz az öt klub fog nyerni, akkor az egésznek már semmi értelme. De ennek kollektív szerződésnek kell lennie, amelyben az UEFA mellett minden liga partner. Anélkül nincs értelme" – mondta áprilisban újraválasztott szlovén sportvezető.

Aleksander Ceferin nem szeretné, ha mindig ugyanaz az öt klub nyerne Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

A fizetési sapka bevetése különösen a Premier League-csapatokat érintheti, leginkább a Chelseat, a Manchester Cityt, a Manchester Unitedet és a Liverpoolt.

A spotrac.com adatai szerint a Manchester United az idei szezonban nagyságrendileg 212 millió fontot költ fizetésekre, ami a Chelsea mögött a második legmagasabb szám a Premier League-ben. A Liverpool a bérezés tekintve a negyedik helyen áll, a Vörösök 159 millió fontot költenek a futballisták fizetésére.

A Premier League-ben a 2010-es évektől kezdődően magasan a legtöbbet költötték a csapatok játékosigazolásokra a másik négy topbajnoksággal szemben, ám ha az UEFA bevezeti a fizetési sapkát, akkor egyes klubok már nem fognak tudni olyan vonzó ajánlatot tenni egy játékosnak, mint jelenleg.