Barcelona, Manchester United, Juventus: mutatjuk, kik jöhetnek tavasszal a Fradihoz

fbl Horizontal
Manchester United's Portuguese striker Cristiano Ronaldo (R) vies with West Ham United's English defender Craig Dawson (L) during the English Premier League football match between Manchester United and West Ham United at Old Trafford in Manchester, north-west England, on October 30, 2022. (Photo by Oli SCARFF / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
A Ferencváros történelmi tettet hajtott végre azzal, hogy óriási meglepetésre megnyerte a csoportját az Európa-ligában, így tavasszal is folytathatja a nemzetközi porondon. Annak ellenére, hogy a Fradi már az Európa-liga csoportkörének utolsó fordulója előtt bebiztosította a helyét az Európa-liga legjobb 16 csapata között, még messze nem tudni, ki lesz a zöld-fehérek következő ellenfele. A magyar bajnok igazi sztárcsapatot is fogadhat majd a Groupama Arénában tavasszal, de lássuk, kik jöhetnek majd Sztanyiszlav Csercseszov csapatának.

BL-kiesők vagy csoportmásodikok

A Ferencváros annak köszönhetően, hogy megnyerte a csoportját, páholyból figyelhet még egy kört a sorozatban. A Bajnokok Ligája csoportkörében harmadik helyen végzett csapatok és az Európa-liga csoportmásodikjai egy playoff-kört játszanak majd februárban, és az itt győztes csapatok közül kap majd ellenfelet a Fradi, tehát igazi nagycsapat is kerülhet a zöld-fehérek útjába.

A playoff-kört november 7-én sorsolják, a kétmeccses párharcot februárban rendezik, a győztes eljut addig, ahol már most van a Ferencváros, azaz az El nyolcaddöntőjébe, míg a vesztes számára véget ér a szezon Európában. A nyolcaddöntők párosításait február végén sorsolják, a meccseket pedig március 9-én és 16-án rendezik majd.

Lássuk, kik készülhetnek a playoffra és lehetnek Fradi a potenciális ellenfelei!

A Bajnokok Ligájában a harmadik helyen végzett csapatok:

Ajax, Barcelona, Juventus, Bayer Leverkusen, Salzburg, Sevilla, Sahtar Donyeck, Sporting Lisszabon.

Az biztos, hogy a sorsoláson az El-ből érkezett csapatok lesznek a kiemeltek és a BL-ből érkezettek a nem kiemeltek, azaz az El-csapatok mindenképp BL-ellenfeleket kapnak majd a playoffra, így az sem kizárt, hogy már itt összejön mondjuk egy Manchester United-Barcelona meccs.

Robert Lewandowski és a Barcelona megállítása egy igazán szép feladat lenne Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Miguel Fernandez/NurPhoto/Jose Miguel Fernandez

Éppen a legnagyobbak, a Barcelona és a Juventus csapataihoz köthető a legfrissebb élmény, hiszen a 2020-as BL-csoportkörben mindkét csapat a Ferencvárossal szerepelt egy négyesben. A Fradi akkor mindkét sztárcsapattól oda-vissza kikapott, de azóta sok víz lefolyt már a Dunán,

a mostani Juventus nem tűnik egy félelmetes együttesnek, a Barca viszont képes időnként régi önmagát idézni.

Az Ajaxszal az első, 1995-ös BL-szereplése során futott össze a Fradi, a kiírást az idény végén megnyerő sztárcsapat nem kegyelmezett a zöld-fehéreknek. A Leverkusen az Atlético Madridot előzte meg az egymás elleni jobb eredményének köszönhetően, míg a Sportingnak a D csoportot megnyerő Tottenham 95. percben lőtt marseille-i gólja kaparta ki az EL-gesztenyét. A csoportharmadikok közös tulajdonsága, hogy mindannyian 1 vagy 2 győzelemmel zárták a sorozatot.

Az Európa-liga másodikjai között is van sztárcsapat. A nyolc csoportmásodik névsora ugyanis így néz ki:

Manchester United, Midtjylland, Nantes, Monaco, PSV Eindhoven, Rennes, AS Roma és Union Berlin.

Ki kell emeljük a Manchester Unitedet, amelyik egyetlen gólra volt a csoportelsőségtől, de nem tudta megszerzni a második találatot a Real Sociedad otthnában, így a spanyolok jobb egymás elleni eredményükkel nyerték meg a csoportot. A csapat legnagyobb sztárja az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldóval, aki lehet, hogy tavasszal már nem lesz a MU focistája. A Fradi az 1965-ös VVK-győzelem felé vezető úton az elődöntőben három meccses ütközetben búcsúztatta az egy aktuális és két későbbi aranylabdással felálló angolokat.

Cristiano Ronaldo, ha tavasszal még a MU játékosa lehet, akár budapestre is visszatérhet Forrás: AFP/Oli Scarff

Az AS Roma José Mourinho személye miatt lehet érdekes, míg az Union Berlin a magyar válogatott középpályást, Schäfer Andrást hozhatná el Budapestre.

A playoff sorsolásán azonos bajnokságból érkező csapatok nem kerülhetnek össze (az UEFA a sorsolás előtt még hozhat további kizáró szabáyt), így jelen állás szerint csak a Juventus-AS Roma, az Ajax-PSV és a Leverkusen-Union Berlin csatát zárhatjuk ki.

Azaz több csapat is csak igazi presztízsharcok megnyerésével szerezhet helyet ott, ahol a Fradi már páholyban van.

Immár csak azt kellene eldöntenünk magunkban, hogy mi lenne a legjobb: fogadni egy igazi sztárcsapatot, mint a Barca, a MU, a Juve vagy az Ajax, vagy összekerülni egy verhetővel, és esetleg menni még egy fordulót.

Szavazzon!

Melyik csapatot látná legszívesebben a Fradi ellenfeleként?

A nyolcaddöntőbe jutásért sorra kerülő rájátszás sorsolását november 7-én 13 órakor tartják Nyonban. Az első mérkőzéseket február 16-án, a visszavágókat 23-án rendezik. Másnap, azaz február 24-én ki is sorsolják a nyolcaddöntők párosítását. Mindegy, hogy milyen sztárcsapatot kerül a Fradi útjába, az biztos, hogy a magyar bajnok játszhatja hazai pályán a visszavágót. Az első mérkőzésekre március 9-én, a visszavágókra pedig 16-án kerül sor.