Szenzációs magyar győzelem, kivert fogak, zokogó Afrika - minden idők 5 legjobb vébémeccse

FOOT-SEVILLE-FRANCE-ALLEMAGNE Square Horizontal EVACUATION WORLD CUP SEMIFINAL MATCH FOOTBALL STRETCHER SOCCER PLAYER CASUALTY
Photo prise le 08 juillet 1982 ŕ Séville, lors de la demi-finale de la Coupe du monde de football France/Allemagne, du défenseur Patrick Battiston emmené sur une civičre aprčs un choc violent avec le gardien allemand Harald Schumacher, et réconforté par capitaine de l'équipe de France Michel Platini (C). La demi-finale a été remportée par l'Allemagne, pour la premičre fois dans l'histoire du football, a marqué ŕ jamais les esprits des deux côtés du Rhin. A droite Maxime Bossis. La France et l'Allemage disputeront le 12 novembre 2005 au Stade de France un match de préparation au Mondial-2006 de football. AFP PHOTO (Photo by AFP)
Vágólapra másolva!
November 20-án kezdőik a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság. A minden szempontból rendhagyó torna kapcsán új sorozatot indítunk, amiben bemutatjuk az eddigi világbajnokságok legjobb, legrosszabb, legemlékezetesebb, legbotrányosabb vagy éppen legfurcsább meccseit. Kezdésként az öt, általunk legjobbnak ítélt világbajnoki mérkőzéssel foglalkozunk. A szubjektív listából az olvasók is kiválaszthatják, szerintük melyik volt az öt közül az eddigi legjobb vb-meccs.

1966: Magyarország-Brazília 3-1

Magyarország és Brazília is nagy reményekkel érkezett az angliai világbajnokságra, de olyan, mai szemmel halálcsoportba került a két csapat, ahol még Portugália és Bulgária is szerepelt. A meccseket Liverpoolban és Manchesterben rendezték, a kultikussá vált összecsapást pedig az Everton stadionjában játszották 1966. július 15-én. Ez volt a csoportban a harmadik meccs, a mieink az első körben kikaptak Portugáliától, a brazilok pedig legyőzték Bulgáriát. Bulgária ellen Pelé és Garrincha is szabadrúgásból volt eredményes, tőlünk Bene Ferenc szerzett gólt a portugálok ellen, 3-1-re kaptunk ki.

Ellenünk nem játszhatott a sérült Pelé, aki már kétszeres világbajnok volt, ahogyan Brazília is. Félreértés ne essék, ez a brazil csapat Pelé nélkül is bivalyerős volt. Olyan sztárok szerepeltek ellenünk, mint Gilmar, Djalma Santos, Paulo Henrique, Gerson, Garrincha, Jairzinho vagy éppen Tostao.

Farkas János csodálatos gólt lőtt a brazilok ellen Forrás: AFP/Staff

Baróti Lajos csapata a Gelei - Káposzta, Mátrai, Mészöly, Szepesi - Sipos, Albert, Farkas, Rákosi, Mathesz - Bene tizenegyyel kezdett és már a 3. percben vezetést is szerzett Bene Ferenc révén. A brazilok Tostao góljával még az első félidőben egyenlítettek, majd a második félidőben Farkas János lőtt fantasztikus kapásgólt, majd Mészöly Kálmán, aki sérülten szerepelt a meccsen, tizenegyesből álította be a 3-1-es végeredményt.

A meccs hajrájában a vállsérüléssel bajlódó Mészöly Kálmán felkötött karral játszott, az öltözőből tért vissza a gyepre és később Baróti azt mondta, ha Mészöly életben van, akkor pályára lép az utolsó csoportmeccsen is. Pályára is lépett, gólt is szerzett a Bulgária elleni megnyert meccsen is, így végül mi jutottunk tovább a portugálokkal a csoportból, de a Szovjetunió ellen már nem sikerült továbbjutni.

A brazilok elleni siker után a magyar és a nemzetközi sajtó is ódákat zengett a magyar csapatról, Baróti azt mondta, az 1954-es vb óta nem játszott ilyen jól a magyar válogatott, nem véletlen, hogy a Goodison Parkban zengett a „Hungary, Hungary" az angol nézők részéről, akik egy negyedik gólt is követeltek volna a magyar csapattól.

Magyarországon e meccs ideje alatt gyakorlatilag megállt az élet. Bár a mérkőzést a Magyar Televízió is közvetítette, az emberek nagy többsége a rádiót és Szepesi György legendás közvetítését hallgatta a Goodison Parkból.

1970: Olaszország-NSZK 4-3

Az 1970-es mexikói világbajnokságot sokan a történelem egyik legjobb világbajnokságának tartják, és az sem véletlen, hogy az Olaszország-NSZK találkozót nem kevesen az évszázad meccseként emlegették. Olaszországban a Partita del Secoloként, Németországban pedig a Jahrhundertspielként ismert a Mexikóvárosban rendezett találkozó, amely a legjobb négy között zajlott, tehát az egyik elődöntő volt.

Roberto Boninsegna 8. percben lőtt góljával vezetett az olasz együttes, de a szokásos bekkelés nem tartott ki, Nyugat-Németország a söprögető Karl-Heinz Schnellinger a rendes játékidő hosszabbításában szerzett találatával egyenlített – a védőnek ez volt az egyetlen gólja a német válogatottban.

Franz Beckenbauer Mészöly Kálmánt másolva szintén hatalmasat küzdött, felkötött karral szerepelt az olaszok elleni meccs utolsó szakaszában Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Stf

Ami pedig a hosszabbításban következett, azt nem lehet szavakba foglalni. Gerd Müller a 94. percben megszerezte a vezetést is az NSZK-nak, majd az olasz védő Tarcisio Burgnich egyenlített ki. A 104. percben Riva már újra vezetéshez juttatta az olaszokat, ám hat perccel később megint Müller volt eredményes, és egyenlített. Amíg a televízió még ismételte ezt a találatot, az olasz középpályás Gianni Rivera a 111. percben a döntőbe lőtte az olasz válogatottat.

A hét perc alatt szerzett öt gól igazi futballdrámát jelentett, de ezúttal nem a németek örülhettek, ahogyan az olaszok sem sokáig, mert a döntőben aztán simán kikaptak a braziloktól.

1982: NSZK-Franciaország 3-3

A gépek ledózerolták a művészeket. Így emlékszik a világ az NSZK-Franciaország világbajnoki elődöntőre, a sevillai drámai éjszakára az 1982-es labdarúgó-világbajnokságról. Ez a meccs a labdarúgás történetének egyik legtöbbet emlegetett mérkőzése lett. Még ma is mindenki sajnálja a szimpatikus vesztest, a franciákat, és pokolra kívánja az arrogáns, brutális győztest, a németeket.

Meggyőző játékkal és korai Littbarski-góllal kezdett az NSZK, majd Platini kissé vitatható tizenegyesből történő egyenlítése után remek meccs kerekedett. A legtöbben mégis elsősorban a 60. perc eseményeire emlékeznek, amikor Schumacher kapus letarolta Battistont. Hiába a francia játékos agyrázkódása és a három fog elvesztése, Schumacher nem kapott pirosat, a franciák pedig tizenegyest, ráadásul a kapus még elnézést sem kért ellenfelétől. A vb után egy francia újság provokatív közvélemény-kutatása során Hitler után minden idők leggyűlöltebb német emberének választották Schumachert.

Schumacher később menedzserével Metzbe utazott, ahol elképesztő médiafelhajtás közepette közös sajtótájékoztatót tartott Battistonnal. Előtte még egy csendes szobában váltott néhány szót a németül egészen jól értő Battiston és vendége. A francia elmondta a németnek, hogy nem haragszik rá. Majd együtt kimentek az újságírókkal teli terembe, ahol a fotósok kedvéért kezet fogtak, és a kibékülésükről feltett kérdésekre válaszoltak.

Patrick Battiston sérülése miatt is örökre emlékezetes marad ez a meccs Forrás: AFP/-

Battistont természetesen le kellett cserélni, de gól már nem született a 90 perc során, jöhetett a hosszabbítás. A franciák elhúztak 3-1-re, Tresor és Giresse góljaival, ám a németek előbb a sérülten beszálló Rummenigge perdítésével szépítettek, majd Fischer ollózásával egyenlítettek. A tizenegyes-párbajban pedig Stielike hibája után Schumacher Six és Bossis büntetőjét is kivédte. Feledhetetlen kép, ahogy az NSZK hibázó játékosa, Stielike a gyepen zokogott. Még akkor is így tett, amikor az NSZK bejutott a döntőbe. A német csapat néhány perc alatt ki tudta egyenlíteni kétgólos hátrányát, majd a 11-es rúgásoknál vesztett helyzetből ismét felül tud kerekedni, de a lendület a döntőben már elfogyott, az olaszok 3-1-re nyertek.

„Ez volt pályafutásom legcsodálatosabb mérkőzése. Ami abban a két órában történt, az magába foglalta az életben előforduló összes érzelmet. Egyetlen film, vagy regény nem produkálhat ilyen eseményeket. Komplett volt. Érzelemdús! Mesébe illő" – mondta a meccs után a vesztes oldalról Platini.

1990: Anglia-Kamerun 3-2

Az 1990-es világbajnokság közönségkedvence egyértelműen az afrikai csapat volt. A 38 éves csatárfenomén, Roger Milla repítette csapat egyszerűen varázslatos volt, ráadásul első afrikai csapatként jutott el a negyeddöntőig, éppen Anglia volt ott az ellenfele. Annyit még el kell mondani, hogy Kamerun az első olaszországi meccsén éppen a címvédő, Diego Maradonával felálló Argentínát győzte le és a csoportját is megnyerte a Románia, Argentína és a Szovjetunó előtt.

Milla két gólt szerzett Kolumbia és René Higuíta ellen (a 106. és a 109. percben), majd jöhetett a futball feltalálói elleni negyeddöntő.

A szokás szerint nagy terveket szövögető angolok David Platt góljával a 25. percben megszerezték a vezetést. Nepomnjacsi mester, a kameruniak szövetségi kapitánya a szünetben beküldte Roger Millát, aki előbb kiharcolt egy tizenegyest, majd adott egy pazar gólpasszt, Kamerun pedig egészen a 82. percig vezetett.

A jó szemű mexikói játékvezető, a döntőt később botrányosan levezető Codesal Mendez ekkor befújt egy büntetőt az angoloknak, amit Gary Lineker bevágott, majd a 105. percben megismétlődött a jelenetsor, Kamerun pedig kiesett. Maradjunk annyiban, hogy a mindent eldöntő büntető nagyon véleményes volt.

A játékvezető is sokat segített az angoloknak Forrás: AFP/Patrick Hertzog

Az afrikai és a semleges szívek megszakadtak, Anglia pedig bejutott a legjobb négy közé, 1966 óta először, de a németekbe és a tizenegyesekbe megint beletört Bobby Robson csapatának bicskája, negyedik hely lett a vége, a németek pedig világbajnokok lettek.

2014: Brazília-Németország 1-7

Ki gondola volna, hogy a hazai világbajnokságon következik be a brazil fociválogatott történetének legnagyobb drámája? A braziloknak a németek elleni elődöntőig gyakorlatilag nem volt igazán nagy, mindent elsöprő veresége. Az 1998-as vb-döntő, és a franciák elleni 0-3 közelített ehhez, de Ronaldo drámája miatt és a négy évvel későbbi javítás miatt ez nem így maradt meg az emberek emlékezetében. Ennél is fájdalmasabb volt, mikor szintén hazai pályán, minden előzetes várakozás ellenére kikaptak Uruguaytól 2-1-re az 1950-es vb-döntőben. Két szurkoló már a helyszínen öngyilkosságot követett el, leugrottak a lelátóról, de az öngyilkossági hullám az egész országra kiterjedt.

Azt már a torna előtt tudta mindenki, hogy ez a brazil garnitúra nem a legtehetségesebb, de 7-1-es vereségre senki sem számított. A németek egyetlen meccs alatt mindent elvettek a braziloktól: a hazai vb-döntő lehetőségét, Ronaldo vb-gólrekordját – 16 góllal ekkor lett Miroslav Klose a tornák történetének legeredményesebb góllövője – és a hét szerzett góllal Németország lett akkor a világbajnokságok leggólerősebb csapata.

A brazilok azóta sem heverték ki igazán ezt a meccset Forrás: AFP/Adrian Dennis

Az összeomlás okait keresve nem lehet nem észrevenni a párhuzamot az 1998-as eseményekkel. Ronaldo szinte annyira meghatározta azt a csapatot, mint Neymar a 2014-est, ráadásul most a brazilok elveszítették csapatkapitányukat, Thiago Silvát is, és utólag egyértelműen kiderült, hogy ezt nem tudták feldolgozni.

A németek félidőben már 5-0-ra vezettek, a brazilok 7-0-nál szépítettek és még olyan nyilatkozatok is elhangzottak német részről, hogy a második félidőt már nem vették annyira komolyan, ennél nagyobb megalázás pedig nem is érkezhetett volna a brazilok felé.

Szavazzon!

Ön szerint melyik volt a világbajnokságok legjobb meccse a fentiek közül?