Vágólapra másolva!
A Bayern München jutott be a katari labdarúgó-klubvilágbajnokság fináléjába, mivel hétfőn 2-0-ra legyőzte az afrikai Bajnokok Ligája-győztes al-Ahli csapatát. A német együttesre a mexikói Tigres UANL vár a csütörtöki döntőben.

Nem indult zökkenőmentesen a bajorok útja a közel-keleti országba, ugyanis a Dárdai Pál edzette Hertha Berlin legyőzése után még péntek éjszaka szerettek volna elindulni a klubvilágbajnokság helyszínére, de megcsúsztak az idővel, és csak hétórás késéssel sikerült felszállniuk.

Nem tarthatott a Bayern München 22 tagú utazó keretével Leon Goretzka és Javi Martínez, akik megfertőződtek a koronavírussal.

Flick nem pihentette a sztárjait az al-Ahli ellen sem Forrás: AFP/Karim Jaafar

Hans-Dieter Flick cseppet sem tartalékos összeállításban küldte pályára csapatát. A pénteki bajnokihoz képest felforgatott védelemmel állt fel a német gárda, ugyanis Jérome Boateng és Alphonso Davies is bekerült, azonban az egyetlen valamirevaló meglepetést a 22 éves spanyol védekező középpályás, Marc Roca kezdőbe jelölése szolgáltatta.

A Bayern München az elődöntőben csatlakozott a küzdelemhez, míg az egyiptomi al-Ahli a házigazda al-Duhail 1-0-s legyőzésével jutott a legjobb négy közé.

A Bayern jól kezdte a mézkőzést, és teljesen megérdemelten már a 17. percben megszerezte a vezetést Robert Lewandowski révén. A lengyel csatár ezzel egy újabb sorozatban tette le a névjegyét.

Az erőviszonyoknak megfelelően a folytatásban is a Bayern akarata érvényesült. A 38. percben Davies növelhette volna a müncheniek előnyét, de a bombája centikkel a bal kapufa mellett ment el, majd Kimmich megpattanós szabadrúgásánál kellett nagyot védenie El Shenawynak, így 1-0-val mehettek szünetre a felek.

Az eredmény nem tükrözte a játékképét és a két csapat közti különbséget, ugyanis Flick csapata szinte egykapuzott az első játékrészben. Lewandowskiék 13 alkalommal próbálkoztak kapurlövéssel és 68%-ban birtokolták a labdát.

Lewandowskinak mindössze 17 percre volt szüksége az al-Ahli ellen Forrás: AFP/Karim Jaafar

Ugyan a fordulás után is a Bayern dominálta a meccset, azonban igazán komoly helyzetet nem sikerült kidolgozni. Flick a 62. percben cserére szánta el magát, Gnabry és Müller helyett Leroy Sané és Jean-Eric Maxim Choupo-Moting érkezett, az U21-es Európa-bajnok Marc Rocát pedig Colentin Tolisso váltotta a középpályán.

A mérkőzés hajrájában ismét Lewandowski villant, Sané beadása után fejelhetett teljesen tisztán két méterről a kapuba, ezzel beállítva a 2-0-s végeredményt.

A gólparádé ugyan elmaradt, de a müncheniek győzelme egy percig sem forgott veszélyben, és teljesen megérdemelten jutottak tovább.

A Bajnokok Ligája-címvédő Bayern München a mexikói Tigres UANL együttesével találkozik a fináléban csütörtökön.

Sikere esetén a bajor csapat a német bajnokság és kupa, a Bajnokok Ligája, valamint az európai és német Szuperkupa megnyerése után a hatodik trófeáját gyűjtené be. Érdekesség, hogy ilyen bravúrra korábban csak az FC Barcelona volt képes 2009-ben.