Isten kezét egy nyomorult angol védő dühítette fel

Square SPORT-ACTION GRANDSTAND WORLD CUP MATCH FOOTBALL HORIZONTAL QUARTER-FINAL
(FILES) In this file photo taken on June 22, 1986 Argentinian forward Diego Armando Maradona runs past English defenders Terry Butcher (L) and Terry Fenwick (2nd L) on his way to scoring his second goal during the World Cup quarterfinal soccer match between Argentina and England.Argentina advanced to the semifinals with a 2-1 victory. AFP PHOTO - Argentinian football legend Diego Maradona passed away on November 25, 2020 (Photo by STAFF / AFP)
Vágólapra másolva!
A november 25-én 60 éves korában meghalt argentin futball-legenda, Diego Maradona minden kétséget kizáróan 1986. június 22-én a mexikóvárosi Azték Stadionban játszotta élete mérkőzését, amikor a világbajnokság negyeddöntőjében az ő két góljával győzték le Angliát. A futballrajongók pontosan tudják, hogy az apró termetű géniusz öt percen belül szerezte a vb-k történetének két legemlékezetesebb gólját. Na, de mit csinált a fennmaradó 85 percben?

Ezt a kérdést teszi fel a The Athletic című oldalon még júniusban megjelent cikkében a számos könyvet jegyző, kiváló angol újságíró, Michael Cox. De emellett még arra is veszi a bátorságot, hogy feltegyen még egy, talán ennél is provokatívabb kérdést: valóban olyan jól játszott azon a meccsen Maradona, mint ahogy az emlékeinkben él? Röviden: igen.

Egy háború a meccs hátterében

Mint a legtöbb foci-vb-n, úgy az 1986-os tornán is összejött jó néhány presztízscsata. Már a csoportkörben volt egy olasz-argentin és egy nyugatnémet-uruguayi mérkőzés, majd az egyenes kieséses szakaszban egy Argentína-Uruguay és egy német-francia mérkőzés is. De valamennyinek a jelentősége eltörpült a negyeddöntőben sorra kerülő Argentína–Anglia összecsapás mellett. Ahol az „összecsapás" szónak bátran adhatunk egy kis harctéri ízt, hiszen a mérkőzésre csupán négy évvel a két ország közötti Falkland-szigeteki háború után került sor.

A déli Atlanti-óceánon, az argentin partoktól 500 kilométerre fekvő, 1822 óta brit fennhatóság alatt álló Falkland-szigeteket (összesen két nagy és több száz kis sziget) 1982. április 2-án foglalták el az argentin hadsereg egységei. Az ellencsapást indító britek május 21-én szálltak partra, és gyorsan megtörték az argentin erőket, akik június 14-én be is jelentették a kapitulációt. A status quo helyre állt, de ettől függetlenül az argentinok azóta is jogot formálnak a spanyolul Malvinasnak hívott szigetcsoportra.

„A meccs előtti interjúkban mindannyian azt mondtuk, hogy nem keverjük a sportot a politikával. De ez hazugság volt! Másra sem gondoltunk, csakis erre.

Minden rosszért, ami szenvedést okozott az argentin népnek, az angolokat tettük felelőssé" – mondta később a dél-amerikai válogatott csapatkapitánya, Maradona.

Jól játszott Maradona? De még mennyire jól!

A találkozóról mindenki Maradona két góljára emlékszik, és az „Isten keze", valamint a káprázatos szólója olyan mértékben beleégett a futballagyba, hogy el is felejtettük, hogy a találkozó nem csupán öt percig tartott az 51. és az 55. perc között. Diego gyakorlatilag végig isteni volt.

Például tudott szórakoztatni: még gól nélküli állásnál ott volt – az első találat után egy csapásra világhírűvé váló – chilei partjelző, Berny Ulloa és Maradona szilveszteri műsorokba illő, egy szöglet elvégzése körül bonyolódó különszáma.

Maradona, mint egy fáradhatatlan örökmozgó, mindenhol ott volt. Rendszeresen visszalépett a labdákért mélyen a védelem elé, hogy begyűjtse a kevésbé labdabiztos társak rövid biztonsági passzait. Másodpercekkel később már az angol védők vonalában várta a hosszú passzok terén legmegbízhatóbb csapattársa, Sergio Batista indítását.

Az angol védőket nemcsak társakkal bemutatott kényszerítőkkel, hanem teljesen kiszámíthatatlan, de rendre pontos passzaival is az őrületbe kergette

– sosem tudhatták, hogy a folyton sprintben lévő Maradona éppen mikor fog sarokkal továbbtenni egy más számára szinte megjátszhatatlannak tűnő labdát.

Ugyanez volt igaz a lövéseire, legyen szó szabadrúgásról, egy kiugratásról, egy mélységi indításról, vagy egy, a védők számára elérhetetlen keresztlabdáról.

– összegzi egy mondatban a fentieket Michael Cox.

Maradona passzainak két kedvenc célpontja a balszélső (a később a vb-döntő győztes gólját szerző) Jorge Burruchaga, valamint a csatár, Jorge Valdano volt. Utóbbi felé ment az a kemény, lőtt passz is, amiből az első gól, az „Isten keze" találat született az 51. percben. Cox felhívja rá a figyelmet, hogy Valdano a mérkőzésen már a negyedik alkalommal próbálta meg úgy átvenni Maradona passzát, hogy külsővel átpörgeti a mögötte álló angol védő fölött. Ezúttal csak félig sikerült neki, de balszerencséjére Steve Hodge pont középre húzta a labdát, Maradona pedig Peter Shilton megelőzve, kicsit túl is ugorva az angol kapust, bal kézzel a kapuba ütötte a labdát.

Ulloa partjelző (nagyon) távol állt az eseményektől, saját bevallása szerint még a másik térfélen volt, nem láthatott semmit, így őt aztán hiába figyelte a tunéziai Ali Bennaceur játékvezető, hogy int-e valamit a kolléga. Az angolok tomboltak, de nem tudták meggyőzni a bírót, aki hitelt adott Maradona önfeledt gólörömének, aki egy pillanatra sem tett úgy, mintha valami nem stimmelne.

A legnagyobb pillanat

Leírni is fölösleges, hiszen mindenki tudja. De azért leírjuk. Maradona az 55. percben még a saját térfelén kapott egy labdát, egy csellel bohócot csinált Peter Beardsley-ből és Peter Reidből, majd elindult az angol kapu felé. Az angolok, mintha lassított felvételen mozognának hozzá képest, Maradona labdával is sokkal gyorsabb volt mindegyiküknél. A tizenhatos előtt még kicselezte Terry Buthchert, elvitte a labdát a kétségbeesett Peter Shilton mellett, és mielőtt Terry Fenwick utolérhette volna, a kapuba passzolt.

Az ír RTÉ televízió legendás kommentátorának, az 1966 és 2010 között tucatnyi foci-vb-n dolgozó Jimmy Magee-nek a szállóigévé lett szavai tökéletesen adják vissza, mit láttak és mit érezhettek az angol szurkolók:

– kiáltotta világgá.

A gól után többen is megkérdezték tőle, hogy muszáj volt-e Shiltont is kicseleznie, nem csak afféle nagyképű mutatvány volt-e még az egyébként is káprázatos szóló végén? Maradona válasza erre határozott nem volt. Elmondta, hogy hat évvel korábban szintén egy angolok elleni meccsen egy hasonló cselsorozat végén csak elgurította a labdát a kirontó Ray Clemence mellett, és még kaput sem talált.

A meccs után felhívta a bátyja, Hugo, és leteremtette, hogy miért lőtt, mikor Clemence gyakorlatilag felkínálta neki a helyet, hogy kicselezze. Akkor nem tette meg, hat évvel később igen, és azzal a plusz egy csellel feltette a koronát a teljesítményére, attól is lett az a gól AZ a gól.

Valamiről azonban mindenki hajlamos megfeledkezni

Mégpedig arról, hogy Maradona milyen elképesztő, 2020-ban szinte már hihetetlen mértékű agressziónak volt kitéve. Ahogy a Guardian egyik szerzője fogalmazott Diego halála után egy cikkben:

Maradona egy olyan korban tudott minden idők legnagyobbjává válni, amikor a súlyos testi sértés a legtöbb esetben még egy ócska sárga lapot sem érdemelt.

A mexikói vb meccseinek összefoglalóját, vagy akár a FIFA hivatalos dokumentumfilmjét látva az az elképesztő, hogy Maradona ép bőrrel megúszta a tornát, sőt annak a legjobbja tudott lenni.

Egy egész vb-re is elég lett volna, amit kapott:

Maradona faragását már a második percben megkezdték az angolok. Ebben Terry Fenwick járt az élen, aki a nyolcadik percben már nem az első kemény belépő után kapott is egy sárgát, így játszotta végig a hátralévő 82 percet, amely során legalább kétszer kellett volna kiállítania a bírónak – ha nem túl szigorú.

Nem állítjuk, hogy direkt utaztak rá, azt meg pláne nem, hogy sérülést okozzanak az argentin zseninek, egyszerűen csak képtelenek voltak követni a náluk sokkal gyorsabb Diegót, és talán valahol irritálta is őket, hogy Maradona rengeteget cselezett, minden helyzetben megpróbált bevetni egy trükköt.

A vb hét meccsén 53-szor cselezett, ami 37-tel(!) több, mint a második számú „cselgép"-é.

Visszatérve Fenwickre: az angol védő percekkel az első, kézzel ütött Maradona-gól előtt, a középpályán hasonlóan, a kezét a labda felé nyújtva ment egy felé szálló átadásra, az nem derült ki, hogy valóban a labdát akarta-e elütni Maradona elől, vagy csak egy újabb könyököst akart kiosztani, ahogy tette azt nem sokkal korábban. Michael Cox szerint akár ez a mozdulat is inspirálhatta Maradonát, amikor felugrott: majd ő megmutatja, hogy kell ezt csinálni, vagy csak igyekezett megelőzni egy újabb méretes pofont, ami ezúttal Shiltontól volt várható. Aztán lett belőle, ami lett, ugye.

A pillanat, miután Maradona beleütött a labdába Peter Shilton mellett Forrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Sven Simon

Ha Maradona nem lett volna olyan kemény, amilyennek a Buenos Aires-i szegénynegyed utcái nevelték, aligha lépett volna pályára a belgák elleni elődöntőben, amit az ő két pompás góljával nyertek meg 2-0-ra az argentinok, de talán még az NSZK elleni vb-döntőben sem, ahol ő adta a győztes találat előtt a gólpasszt Jorge Burruchagának.

Maradona a vb-k történetében egyedüliként zárt öt-öt góllal és gólpasszal, hogy négy év múlva újra vb-döntőbe segítse Argentínát, miközben szférikus magasságokba emelkedve két bajnoki címhez segítette a Napolit. Az angolok meg lassan majd túlteszik magukat a történteken.