Vágólapra másolva!
A következő két évben a Sport Televízió közvetíti a magyar labdarúgó-válogatott mérkőzéseit - a holland-magyar találkozó sorsa még bizonytalan. A jövő heti, győri Magyarország-Oroszország barátságos találkozó a Sport1 csatornán lesz látható.

A tíz Eb-selejtező közül kilencet már biztosan élőben ad a Sport1 vagy a Sport2, a 2011. március 29-ei Hollandia-Magyarország mérkőzés sugárzásáról azonban még folynak a tárgyalások.

Máté Pál, a sportcsatorna főszerkesztője elmondta, ezzel a megállapodással a magyar futball minden fontos eseménye a Sport TV-hez került, miután korábban már megszerezték a Soproni Liga, a Magyar Kupa, a Ligakupa és a korosztályos válogatottak találkozóinak közvetítési jogát.

"Az idén június 5-én megrendezendő holland-magyar barátságos mérkőzést a Duna TV-vel együtt közvetítjük, párhuzamos élő adásban. A többi összecsapással kapcsolatban fontos elmondani, hogy mindegyik előtt egyórás felvezető műsort fogunk sugározni" - tette hozzá Máté.

Az [origo] kérdésére a főszerkesztő kérdésre elmondta, nincsenek pontos információik arról, hogy mely csatornák próbálták még megszerezni a közvetítési jogot, az ár pedig üzleti titok. "A nyári, dél-afrikai világbajnoksággal kapcsolatban természetesen tervezünk elemző stúdióműsorokat, az ismétlésekről pedig egyelőre azért nem nyilatkoznék, mert jelenleg nem ismerjük a Magyar Televízió szándékait a másodlagos közvetítési jogok értékesítéséről" - reagált lapunk kérdésre Máté.

A Sport TV főszerkesztője bánja, hogy nem a sporttévé adja a nyári futballvébét az RTL Klubbal közösösen, de kérdésünkre elmondta, hogy a válogatott selejtezőinek jogának megvásárlása független attól, hogy milyen döntést hozott az EBU (Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége) vagy az MTV a világbajnoksággal kapcsolatban. Máté Pál szerint a kuratórium döntése (miszerint nem adhatja tovább a jogokat az MTV a Digi tévének) annyiban mindenképp jogos, hogy nehezen lehetett volna elmagyarázni a tévézőknek, miért egy 20 százalékos lefedettséggel rendelkező társaság adja a találkozókat.

Az UTE-Fradi érdekesebb, mint a Barca-Real

Nyilasi Tibor, a Sport TV szakkommentátora a csatorna sajtóeseményén jelezte, hogy bízik abban, hogy két szép év vár a magyar futballrajongókra, ő maga pedig örül, hogy a stúdióból értékelheti a mérkőzéseket. Puhl Sándor szerint fontos, hogy az utolsó pillanatig versenyben legyen a válogatott, hasonlóan fontos végre túllépni a mumusként emlegetett svédeken. "A magyar futball a miénk, szeretni kell!" - tette hozzá. Kisteleki István, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke elmondta, az eddigi együttműködés során mindvégig elégedettek voltak a Sport Televízió tevékenységével, s hozzátette: véleménye szerint a legjobb kezekbe került a válogatott találkozók sugárzása.

A sporttévé eddig legnézettebb műsora egy válogatott találkozó volt, a Magyarország-Málta meccsre egymilliónál is többen kapcsoltak legalább egy rövid időre. A főszerkesztő szerint minden magyar esemény fontos, példaképp az UTE - Ferencváros bajnokit említette: a mérkőzésre 650 ezer tévéző kapcsolt, nagyobb érdeklődés mellett ment, mint a Barcelona - Real Madrid.

Az Eb-selejtező jogait a 65 százalékos lefedettséggel rendelkező Sport Tv a SportFive-tól vásárolta. A Sport1 2,35, a Sport2 2,2 millió magyar háztartásban fogható.