Vágólapra másolva!
Interneten csatangolva olykor érdekes hírekbe lehet botlani. Sok magyar labdarúgóedző dolgozik külföldön, de amikor hazánkfia nevére bukkanunk a zimbabwei pontvadászatban, mégiscsak felkapjuk a fejünket. A dél-afrikai ország egyik kiesőjelölt csapatánál ugyanis Posta Sándor a tréner. Pontosabban a tanácsadó.

Nyáron érkezett Zimbabwébe Posta Sándor, aki a fővárosi Motor Action Football Club irányítását vette át június közepén. A klub hétéves fennállása leggyengébb szezonját produkálva a kiesőzónában szerénykedik, ráadásul új edzője sem tudott segíteni.

A hararei The Herald augusztus 29-i írásában arról számolt be, hogy Posta nem kapta meg időben a munkavállalási engedélyt, így félve attól, hogy kitoloncolják, a hónap közepén hazautazott Magyarországra.

A lap szerint a 49 esztendős szakember hazájában több élcsapatnál is dolgozott, többek között a Debrecennél, amelyet 2003-ban és 2005-ben is bajnoki címhez segített. Az igazság viszont az, hogy Posta Sándor nevű szakember nem dolgozott az élvonalban, 2003-ban ráadásul nem is a Loki volt a magyar bajnok...

Érdeklődésünkre a Zimbabwei Labdarúgó Szövetségtől nem kaptunk választ, az Independent című hetilap sportszerkesztője, Darlington Majonga viszont megerősítette, valóban dolgozik egy Posta Sándor nevű edző a Motor Action együttesénél. Többet viszont ő sem tudott róla mondani.

(Információnk szerint Posta a debreceni Kinizsi csapatában futballozott egykoron, s kisebb hajdúsági kluboknál dolgozott vezetőedzőként.)

Lényeg a lényeg, Posta távozott a Motor Action csapatától, ahol helyét ideiglenesen a csapatkapitány Prince Matore és helyettese, Clement Matawu vette át. "Reméljük, visszatér, s segíti a csapatot" - nyilatkozta a klub protokollfőnöke, Simeon Jamanda.

Az ügy szeptemberre elintéződött, a magyar tréner végre leülhetett a kispadra, irányításával a Motor Action a 21. fordulóban 3-2-re kikapott hazai pályán a Lancashire Steel ellen, majd 2-1-re a Black Rhinos, 1-0-ra pedig a Njube Sundowns otthonában.

A klub vezetősége lépett, Postát technikai tanácsadónak nevezte ki, a csapat élére pedig Jostein Mathuthu került. Érdeklődésünkre, Eric Rosen, a klub tulajdonosa megerősítette, nem ismeri a magyar edző szakmai múltját, de nem is elégedett vele. Nem csoda, hiszen a Posta-időszak alatt mindössze egy győzelmet ért el a csapat...

A váltás után mindenkit sokkolt a 24. forduló eredménye, a Motor ugyanis a hétvégén, 6-0-ra verte a Lengthens gárdáját, s hosszú idő után elmozdult az utolsó helyről. A New Zimbabwe Sport címlapján bundavádakkal illették a csapatot, hiszen Mathuthu korábban éppen a Lengthens kispadján ült.

A bajnokság állása:

Forrás: [origo]