Vágólapra másolva!
A Liverpool FC az elmúlt három szezonban kétszer is eljutott a Bajnokok Ligája döntőjéig, egyszer meg is nyerte a sorozatot, de a bajnokságban immár 17 éve nem tudott az élen végezni. A Vörösök a jelenlegi idényt jól kezdték, de a legutóbbi mérkőzések gyengébb eredményei nyomán többen is kritizálták Rafa Benítez rotációs rendszerét. A mester azonban úgy véli, hogy csak ez vezethet a sikerhez.

- Mi a véleménye a jelenlegi játékoskeretéről?
- Azt hiszem, ez a legerősebb keret, amely valaha is a rendelkezésemre állt a Liverpoolnál. Nagyon elégedett vagyok vele.

- A csapat most jobban áll, mint az előző szezonban ugyanekkor, de ön is elismerte, hogy az utóbbi hetekben csökkent a gárda önbizalma. Ezen miként szeretne változatni?
- A fociban ez nagyon egyszerű: meccseket kell nyerni. Tudjuk, hogy vissza kell szereznünk az önbizalmunkat, amihez jól kell játszanunk, és meg kell nyernünk a mérkőzéseinket. Ez a legfontosabb.

- A válogatott találkozók miatti szünet nem a legjobban jött az ön számára: a játékosai megsérülhetnek, ráadásul éppen a városi derbi előtt...
- Nem könnyű helyzet, az biztos. Tény, hogy bizonyos szempontból problémát jelent, ha ilyen sok válogatott focista van a csapatban: nem is annyira a sérülésveszély miatt, hanem azért, mert ebben az időszakban az edzéseken alig van valaki. Volt olyan foglalkozás, amin mindössze két focista volt jelen.

- Ebben az időszakban ön mit csinál?
- Rengeteg videofelvételt nézek, elemzem a csapat játékát, emellett rendszeresen találkozom a szakmai stábbal, és persze az ittmaradt focistáknak azért edzést kell tartani. Most éppen négy-öt labdarúgóról beszélünk.

- Hogy érzi, Fernando Torres jól beilleszkedett a csapatba?
- Az idény előtt mindenki arra volt kíváncsi, hogy miként boldogul majd az angol bajnokságban, és szerencsére remekül elkapta a fonalat, mire egyből mindenki azt mondta, hogy 20 gólig meg sem áll az idényben. Azt gondoltam, hogy több időre lesz szüksége, de a mentalitása nagyon jó, és ha nem is megy neki úgy a játék, akkor is próbálkozik, szóval nem panaszkodhatom rá. Igaz, azért is akartam leigazolni, mert tudtam, hogy képes lesz felvenni a Premier League kicsit agresszívabb játékstílusát.

Forrás: EPA

- A Liverpool remekül kezdte a bajnokságot, de az utóbbi meccseken már nem ment olyan jól a játék. Ennek mi lehet az oka?
- A kiváló start miatt nagyon sokan úgy vélték, hogy ez a szezon végre a miénk lesz, aztán amikor elkezdtünk pontokat veszíteni, rögtön az ellenkezőjét állították. Megvoltak a lehetőségeink, de képtelenek voltunk betalálni, és ez egy kicsit frusztrálta a csapatot. Néha azt gondolom, hogy jobb egy kicsit gyengébben rajtolni, és folyamatosan fejlődni, egyre feljebb lépni. Ezzel együtt úgy vélem, hogy még mindig remek pozícióban vagyunk, de tény, hogy van miben fejlődnünk.

- Néhány játékosának visszaesett a teljesítménye, ezt mivel magyarázza?
- Nagyon sok válogatott focistánk van, és nem könnyű állandóan hazautaznia a nemzeti csapathoz, aztán meg vissza. Főleg, hogy több meccsünk is szombaton, kora délután volt, amit nem nagyon kedvelek - teszem hozzá, az Everton ellen is ilyen időpontban kell játszanunk. A lényeg az, hogy a csapatból két-három kulcsember jól futballozzon, és ez magával ragadja az egész együttest. Most ez nem volt mindig így, ráadásul sérültjeink is akadtak, így aztán előfordult, hogy nem a megfelelő színvonalon játszottunk.

- Önnel kapcsolatban rendre szóba kerül a rotációs szisztéma. A játékosok szoktak emiatt panaszkodni?
- Nem igazán. Természetesen a focisták mindig játszani akarnak, de ez nem jelenti, hogy odajönnek hozzám, és azt mondják: "Mester, ezen a meccsen benne akarok lenni a kezdő csapatban". Megértik a helyzetet, már csak azért is, mert már három éve ezt alkalmazom a Liverpoolnál. Lehet, hogy egy-egy alkalommal nem tetszik nekik a dolog, de összességében tudják, hogy a rotáció jót tesz a csapatnak.

- Mit gondol, miért lett ez most ilyen nagy beszédtéma? Hiszen korábban is így állította össze a csapatot...
- Nagyon egyszerű: mert bizonyos meccseken kikaptunk, vagy csak döntetlent értünk el. Győzelem esetén senkit nem érdekel a dolog.

- A rotációs szisztéma az oka, hogy a csapat három év alatt kétszer is bejutott a BL-döntőbe?
- Az embereknek rövid a memóriájuk, mert a pályafutásom során nem csak két BL-döntőt vívhattam, hanem volt még ligakupa-döntő, klubvilágbajnokság, FA-kupa, valamint két spanyol bajnoki cím és egy UEFA-kupa a Valenciával. Ez nem kevés eredmény, és ahhoz, hogy adott esetben három döntőig is eljussunk egy szezonban, a megfelelő tudású játékosok mellett arra is szükség volt, hogy különböző meccseken különböző focistákat vessek be.

- Az idény elején a bajnokságot vagy a Bajnokok Ligáját tartotta fontosabbnak?
- Nem hiszem, hogy a rajtnál ilyen szempontból különbséget tettünk volna a trófeák között. Ha azt kérdezik, hogy melyiket szeretném jobban megnyerni, akkor alighanem a Premier League-et választanám, de a Bajnokok Ligája, az FA-kupa vagy a ligakupa is nagyon fontos a klub számára.

- Elégedett azzal, hogy októberben még mindig veretlen a csapata a bajnokságban?
- Igen, ez nagyon fontos. A legutóbbi bajnoki eredménye (2-2-es döntetlent a Tottenham Hotspur ellen - a szerk.) csalódást okozott, mert két elkerülhető gólt kaptunk, de a veretlenség megmaradt, és ez jó dolog.

- Nem zavarja, hogy máris hat pont a lemaradásuk az Arsenaltól?
- A lényeg az, hogy jobban állunk, mint egy évvel korábban a bajnokság ezen szakaszában. Ha továbbra is ott maradunk az élcsoportban, akkor két-három hónapon belül közelebb kerülhetünk a listavezetőhöz, és a szezon végén lesz esélyünk a győzelemre.

- Tehát akkor mik az elvárásai erre az idényre?
- Mindenképpen szeretnék valamilyen trófeát nyerni. Jelenleg az a legfontosabb, hogy fejlődjön a játékunk, és ismét elkezdjünk meccseket nyerni, és így a szezon végére elérhetjük a célunkat.

Forrás: ESPNsoccernet