Vágólapra másolva!
A futball és a politika állandó kapcsolatát a magyar drukkereknek nem nagyon kell bemutatni, hiszen az elmúlt években, évtizedekben sok tapasztalatot szerezhettek róla. Pár évvel ezelőtt Magyarország miniszterelnöke aktívan futballozott egy alacsonyabb osztályú gárdában, az észteknél azonban nemcsak a kormányfő mondhatja magát igazolt labdarúgónak.

A balti államban 2003-ban került a miniszterelnöki székbe Juhan Parts, aki akkor már öt esztendeje a negyedik vonalban szereplő Toompera FC-ben futballozott. Ne gondoljuk azonban, hogy ő valamiféle unikumnak számított a csapatnál, hiszen a klubot 1994-ben Riigikogu SK néven alapították, ami Parlament SC-t jelent. Mint a névből is látszik, az együttesben elsősorban politikusok szerepeltek, és manapság is ők adják a csapat nagy részét. Az együttes játékos-edzője nem más, mint Indrek Kannik, aki a mellett, hogy az Észt Labdarúgó-szövetség alelnöke, tagja az UEFA ifjúsági és amatőrbizottságának, és nem mellékesen a honvédelmi minisztérium államtitkára. A csapat 2000-ben közel állt a feljutáshoz, de végül maradt a negyedik vonalban, ahol azóta is szerepel.

Parts szerint a politika és a labdarúgás között rengeteg párhuzam van. "A kormány tagjainak is csapatként kell dolgozniuk, és ha jól végzik a munkájukat, akkor az ország polgárainak közérzete javulhat, akárcsak a szurkolóké a stadionokban" - fejtette ki. A bajnokság első fordulója előtt mindenesetre a miniszterelnök az igazságügy-miniszterrel, Ken-Martti Vaherrel küzdött a csapatba kerülésért, ám arról nincs információnk, hogy ez miként befolyásolta a kabinet működését.