Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott magabiztosan szállította a kötelező győzelmet szerdán este San Marino ellen, miután a két gólt szerző, egy kapufát rúgó és a többi találat előkészítésében is hatalmas részt vállaló Lisztes Krisztián vezérletével 5-0-ra kiütötte a házigazdákat a serravalle-i stadionban. Gellei Imre szövetségi kapitány szerint a magyar válogatottnak mostantól a csoport második helyéért kell küzdenie.

A sikernek köszönhetően a magyar válogatott a második helyen várhatja az Európa-bajnoki selejtező őszi folytatását. Gellei Imre szövetségi kapitány úgy véli: a mérkőzést megelőző felkészülés alatt tapasztalt felszabadult hangulat tükröződött a találkozón is.

"Mindenki tudta, hogy a miniállamban csak a három pont megszerzése lehet az elfogadható, s ez akár görcsös játékot is eredményezhetett volna, szerencsére nem így történt" - mondta a szakvezető. "Külön szeretném megköszönni azoknak a szurkolóknak a biztatását, akik elkísértek bennünket. Fantasztikus hangulatot teremtettek, valószínűleg ez is közrejátszott abban, hogy a csapat helyenként látványosan futballozva nyert."

Körülbelül 300 magyar drukker foglalt helyet San Marino egyetlen UEFA által hitelesített stadionjának lelátóján, s a mérkőzés folyamán szinte csak a vendégtábor buzdítását lehetett hallani. A meccs hajrájában aztán az is megtörtént, ami a magyar válogatottal kapcsolatban évek óta nem: a szövetségi kapitány nevét skandálták a rendkívül lelkes nézők.

A 4. csoport másik szerdai mérkőzésén Svédország 3-0-ra legyőzte Lengyelországot Stockholmban, s így - a magyarokhoz viszonyított jobb gólkülönbsége miatt - az élre állt. A skandinávok eddig 5, míg Gellei csapata 6 mérkőzést játszott a kvalifikációs sorozatban.

"A rajt előtt úgy számítottam, hogy 11 helyett már 12 pontunk lesz ebben a szakaszban, hiszen a svédek elleni két, valamint a lengyelek elleni egy összecsapásból eggyel több pontot kellett volna szereznünk" - válaszolta a szakember arra a kérdésre: gondolta volna-e, hogy 6 találkozót követően ilyen jól áll majd együttese. "Mostantól reálisan a pótselejtezőt érő második helyet kell megcéloznunk, amelyért a lengyel, illetve a lett válogatottal fogunk megharcolni. Úgy vélem: a svédek már nem engedik ki a kezükből az egyenes továbbjutást érő első pozíciót."

A magyarok legközelebb augusztus 20-án, Szlovéniában lépnek pályára barátságos mérkőzésen, majd szeptember 10-én következik a Lettország elleni, idegenbeli Eb-selejtező.