Vágólapra másolva!
11 éves korában, egy kajakos balesetben meghalt a kétszeres Tour de France-győztes Tadej Pogacar csapatában is kerékpározó Urban Prevc.

A kétszeres Tour de France-győztes, világ legjobb jelenlegi kerékpárosának tartott Tadej Pogacar által 2022-ben alapított és az őt foglalkoztató UAE Team Emirates által támogatott Pogi Team nevű kerékpárcsapat abból a KD Rog nevű csapatból alakult, ahol a szlovén klasszis utánpótláskorában kerékpározott. Ennek a fiatal csapatnak a tagja volt Urban Prevc, aki mellette a ljubljanai kajak-kenu egyesületnek is tagja volt, és éppen egy kajakedzés közben érte őt a tragédia.

Giro d'Italia, Tadej Pogacar
Tadej Pogacar is gyászolja a 11 éves tehetséget
Fotó: Luca Bettini / AFP

A Szlovén Kajak-Kenu Szövetség tájékoztatása szerint

miközben a 11 éves Urban Prevc a bledi Sava Dolinka patakban kajakozott, ráaszakadt egy faág. 

A víz alá került sportolót búvárok és tűzoltók húzták ki a vízből, és a mentők kiérkezéséig próbálták újraéleszteni, de végül nem sikerült megmenteni az életét.

A ljubljanai kajak-kenu klub a nyomozó hatóságokkal együttműködve vizsgálatot indított a körülmények tisztázása érdekében, egyúttal pszichológiai segítséget is felajánl minden érintettnek.

Tadej Pogacar miatta viselt gyászkarszalagot

A jelenleg éppen a Giro d'Italia országúti kerékpáros körversenyen versenyző, és ott az összetett első helyén álló Tadej Pogacar csapata, a Pogi Team szombaton jelentette be a halálhírt, és beszámolt arról, hogy 

Pogacar az első szakaszon ezért viselt gyászkarszalagot.

„Tegnap megdöbbentett minket a tragikus hír, hogy örökre elveszítettük a Pogi Team egyik kedves tagját. A gyász jeleként Tadej Pogacar ma gyászszalagot viselt az karján a Giro első szakaszán. Nagyon hiányozni fog a sorainkból a fiatal kerékpáros, most még egy csillag fog ragyogni az égen” – írta a Pogi Team Facebook-oldala.

A csapat szerdán egy hosszú közleményt tett közzé a közösségi oldalán, amelyben leírta, csütörtökön búcsúztatja a fiatalon meghalt sportolót, továbbá egy hosszabb jellemzést is írt róla.

„Urbán kiskora óta szeretett segíteni másokon. Kitakarította a port a radiátor réseiből, átadta a helyét az időseknek a buszon, tartotta az ajtót, segített az idős szomszédjának táskát cipelni, tűzifát vágott, segített a nagyszüleinek a kerti munkákban, kitakarítani az édesapja autóját, bekenni a bátyja bicikliláncát, édesanyjának reggeli kávét főzni, osztálytársainak segíteni a tanulásban, és szívből szurkolt a kerékpáros és kajakos társaknak is – áll a Pogi Team bejegyzésében. – Sajnos egy halálos baleset megállította különleges útján."

Kapcsolódó cikkek