Vágólapra másolva!
Virth Balázs, az olimpiai bajnok Milák Kristóf edzője bízik benne, hogy tanítványának elegendő lesz az idő ahhoz, hogy sikeresen felkészüljön a párizsi olimpiára.

Virth Balázs csütörtökön, az M4 Sport műsorában, a Nemzeti Sporthíradóban beszélt arról, hogy Milák Kristóf nagyjából a múlt heti országos bajnokságot megelőző tenerifei edzőtábor előtt másfél-két hónappal kezdte el a edzéseket. Elsősorban Zala György irányításával tornatermi felkészülést végzett akkor, amikor nem volt medencében. Ezzel kapcsolatban Virth Balázs cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, melyek szerint Milák "titokban" Ausztráliában készült volna, mint mondta, végig az olimpiai bronzérmes kenus segítségével tréningezett.

Virth Balázs, az olimpiai bajnok Milák Kristóf edzője
Fotó: Polyák Attila - Origo

Milák a Duna Arénában rendezett országos bajnokságon egy év szünet után versenyzett újra, ezt megelőzően legutóbb tavaly, a Kaposváron rendezett ob-n indult. Ezúttal hat számot vállalt, 50, 100 és 200 méter gyorson, valamint 100 és 200 méter pillangón nyert, csak 50 méter pillangón lett második Szabó Szebasztián mögött.

A versenyeredményekből látszott, hogy 50 méteren az egyéni legjobbját meg tudta úszni, 100-on 1-1.5 másodperccel maradt el, míg 200-on 3, illetve 4 másodperccel a gyorson, illetve a pillangón, tehát főleg az állóképességet kell majd pótolni a következő időszakban

 - jegyezte meg Virth Balázs. Tanítványa ugyanebben a hat számban lehet ott júniusban a belgrádi Európa-bajnokságon, a tréner szerint az állóképesség alakulásának függvényében fognak dönteni arról, hogy a fő számai mellett hol fog ténylegesen is elindulni.

MILÁK Kristóf, úszó országos bajnokság, úszó ob
Milák Kristóf szenzációsan tért vissza
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A párizsi olimpián július 30-án és 31-én rendezik a 200 méter pillangó versenyeit, a mesteredző szerint az ob-n látott teljesítmény alapján abban bíznak, hogy elég lesz az idő az ötkarikás játékokig a felkészülésre. 

"Erősnek erős, gyorsnak gyors, az állóképességet kell pótolni és arra a szintre felhozni, ahol tavaly ilyenkor tartott.

 A magyar bajnokságon ennyi felkészüléssel nyújtott teljesítményéből kiindulva abban reménykedünk, hogy elég lesz az idő az olimpiáig, az Európa-bajnokságon pedig már látni fogjuk, hogy hol tart.

 - fogalmazott.