Vágólapra másolva!
Egy nappal a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) beadványát követően a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) is a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordult Kamila Valijeva orosz műkorcsolyázó doppingügyében.

Az ISU a WADA-hoz hasonlóan azért fordult a CAS-hoz, mert az Orosz Doppingellenes Ügynökség január közepén azzal zárta le a 2021 végén pozitív doppingmintát adó sportoló ügyét, hogy "nem volt vétkes vagy gondatlan".

A WADA kedden azt kérte a CAS-tól, hogy négy évre tiltsa el a korcsolyázót, az ISU ugyanakkor fellebbezésében annyit írt, hogy a CAS "saját belátására" bízza az eltiltás mértékét. Azt ugyanakkor az ügynökséghez hasonlóan kéri, hogy az eltiltás mellett töröljék Valijeva valamennyi eredményét, amit 2021. december 25. után ért el.

- közölte szerdán a nemzetközi sportági szövetség.

A 16 éves Valijeva tavaly februárban aranyérmet nyert az orosz csapattal a pekingi olimpián Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Sefa Karacan

A 16 éves Valijeva tavaly februárban aranyérmet nyert az orosz csapattal a pekingi olimpián, majd egyéniben negyedik lett, miután a két verseny között kiderült, közel két hónappal korábbi doppingmintája pozitív eredményt hozott. A CAS - többek között a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ellenében - jóváhagyta az Európa-bajnok Valijeva szereplését,

ugyanakkor a NOB nem tartott éremátadó ceremóniát abban a számban, amelyben Valijeva is dobogóra állhatott.

A botrány következtében a nemzetközi sportági szövetség tavaly júniusban úgy határozott: fokozatosan 15-ről 17 évre emeli a minimum korhatárt a felnőtt versenyeken. A döntés szerint a 2023/24-es idényben 16, a 2024/25-ös szezonban pedig 17 év lesz az alsó korhatár. A következő, 2026-os téli olimpián így már csak a 17 évesnél idősebbek indulhatnak.