Vágólapra másolva!
A magyar sportban a nagy sikerek és a világraszóló diadalok mellett több botrányos eset is történt, amivel akár hetekig is foglalkozott a sajtó. Ide tartozik az olimpiai bajnok Liu testvérek országváltása vagy éppen a zalaegerszegi focisták pályáról való levonulása, de Szalai Ádám eltiltása és a Debrecen Üllői úti fellépése is. A nagy magyar sportbotrányokat szedtük egy csokorba 2022-ből.

Liuék taroltak, majd jött a hidegzuhany

A pekingi téli olimpián egy arany és két bronzérmet szerzett Liu Shaoang, míg testvére Liu Shaolin Sándor egy bronzéremmel tért haza, de az ő legemlékezetesebb pillanat az volt, amikor botrányos körülmények között kizárták, miközben az 1000 méteres döntőben elsőként haladt át a célon, így öccse bronzérmet nyert. A testvérek a vegyesváltóval közösen nyertek egy bronzot, míg Shaoang 500 méteren a magyar sport első egyéni olimpiai bajnoka lett.

Már a sikeres olimpiai szereplés után sem volt minden rendben, ugyanis Shaoang kritizálta a magyar sportvezetést.

„Nem kaptunk rendes felszerelést, azt pedig később tudtam meg a MOB egyik alkalmazottjától, hogy tavaly decemberben lejárt a szerződésük a sportszergyártó céggel. Ha így van, miért kellett abban a ruhában felállnunk a dobogóra? Nincsenek nagy elvárásaim, de azért azt nem jó érezni, hogy mi vagyunk a MOB-ért, s nem ők értünk. Pekingben is nekünk kellett dolgoznunk azért, hogy ők jól érezzék magukat" - mondta el Liu Shaoang a játékok után a Nemzeti Sportnak.

„Kaptunk három zoknit, három Adidas és három Magyarock márkájú pólót, meg két nadrágot – az én egyik pólóm lyukas volt...

Mivel nem volt ennek a sportszergyártónak télikabátja, vett a MOB máshonnan, arra rávasalták a magyarockos logót, de a Hungary felirat nem szerepelt rajta. Nem téli olimpiára való ruhákat kaptunk, ezért a saját szponzorunk által biztosított Li-Ning ruhákból jócskán vittünk Pekingbe, s mikor ez volt rajtunk, a csapatvezető szóvá tette, reméli, a versenynapon majd az általuk biztosított melegítőt viseljük – abból mindössze kettőt kaptunk, s a felvetésünkre, hogy ennyivel átvészelni a három hetet nem egyszerű, az a válasz érkezett tőle, hogy ki kell mosni" - nyilatkozta Liu Shaoang.

Igazi érzelmi hullámvasútra ültettek minket idén a Liu testvérek Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A magyar sportoló szerint csak a csapat kommunikációs vezetője volt az egyetlen, aki gratulált a vegyes váltóval szerzett bronzérmükhöz. Sőt, az ezer méteren szerzett újabb bronzéremhez sem gratuláltak, talán már szót sem érdemel, de ugye ez volt az az ominózus döntő, amelyik után kizárták Shaolint. Bánhidi Ákos megkérdezte a csapatvezetőt, kinek a dolga az óvás, s mivel azt a választ kapta, hogy az övé, az edzőnk cselekedett is – az óvást a válogatottunk orvosa finanszírozta" - mondta Liu Shaoang.

Az aranyérem után sem kapott elismerő szavakat senkitől a magyar gyorskorcsolyázó, ezt mondja,

„Nem az a típusú ember vagyok, aki elvárja, hogy elébe tegyenek mindent, hogy kinyissák előtte az ajtót, de ha tudod, hogy van, akinek az a feladata egy olimpián, hogy minket segítsen mindenben, és mégsem teszi ezt, az azért elkeserítő. Nem csak Peking mondatja ezt velem, hiszen ott voltam már 2016-ban Lillehammerben az ifjúsági téli olimpián, 2018-ban Pjongcsangban, s mindig ugyanez volt a helyzet" - zárta le mondandóját Liu Shaoang, aki bízik benne, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság új elnöke változtat a helyzeten, és jó irányba tereli a szervezetet.

Ezt követően, júliusban jött a hír, hogy a magyarokat felkészítő sikeredző, a kínai Csang Csing Lina a kínai csapathoz igazol, majd augusztusban a fiúk jelentették be, hogy a korábbi mesterükkel szeretnének készülni,

ezért ők is Kínában folytatják. Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség újraválasztott elnöke még ekkor is azt mondta, hogy az olimpiai bajnok Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor esetében szó sincs arról, hogy a jövőben ne magyar színekben versenyezzenek.

Ehhez képest novemberben bombaként robbant a hír, hogy a két sportoló a MOKSZ hozzájárulását kérték az országváltásukhoz vezető folyamat megindításához. A MOKSZ hhez később hozzájárult, de egyelőre a folyamat nem záródott le teljesen.

„Amikor megtudtuk, hogy a Magyar Országos Korcsolyázószövetség nem tartja együtt az edzői stábot, aggódni kezdtünk. Egyre bizonytalanabbá vált a helyzetünk, és ennek nem örültünk. Megingott a bizalmunk a szövetségben, bizonytalanná vált a jövőnk, okkal vetődött fel bennünk, miként tudjuk így hozni az újabb sikereket, hogyan tervezzünk így Milánóig" - mondta az esetről később Liu Shaloin Sándor, aki szerint még nem tudják, hol folytatják pályafutásukat, vagyis nincs olyan ország, amelyik rendezné azokat a költségeket, a több száz millió forintot, amiket a szövetség kér vissza tőlük.

Román színekre váltott a nagymester

Egy másik országváltás is megrázta a magyar sportot 2022-ben, ugyanis a sakkozó Rapport Richárd román színekben versenyez tovább. Tavasszal jelentek meg az első hírek, hogy olyan ajánlatot kapott a románoktól, amit nem lehetett visszautasítani.

Szabó László, a szövetség elnöke szerint hibás a nemzetközi szövetség, a FIDE eljárása, mivel még állampolgárnak sem kell lenni ahhoz, hogy valaki zászlót váltosn, ehhez elég egy ejelentett lakcím.

„Rapport Richárd magyar ember, magyar állampolgár, magyar sakkbajnok, sakkolimpiai ezüstérmes. Büszkék vagyunk az eredményeire, magyarként tekintünk rá, ha román zászló alatt játszik is, ő magyar marad" - mondta el Szabó László az országváltás hivatalossá válása után.

Buta f.sz! Vak g..ik gyülekezete!

Véber György, az Újpest FC U19-es csapatának vezetőedzője így szídta a saját játékosait. Október 1-én az MTK U19-es csapata ellen játszott találkozón (1–1) a saját futballistáit szapulta.

"K..va életbe, ereszd már el, kerüld ki körbe, b..d meg! Beleül az öledbe! Ez nem igaz, hogy nem mész rá, egy hónapja ugatom! Egyszerűbb, ha rúgsz egy öngólt minden meccsen. Buta f..sz! B... szájba az összes a k..va anyját! Neked eszed annyi van b... meg, mint annak a bábúnak ott, vitted ki a raktárba, b..d meg... A f...omba kerültök ti ide, b...d meg, Újpestre, ilyen tudással. Vak g..ik gyülekezete, ... meg. Goldballba, meg ott kéne a f...om tudja, hol lennetek. Falutokba... Senkiháziak..."

Véber György újra hallatott magáról Forrás: MTI

A közvéleményt hiába háborította fel Véber viselkedése, az Újpest nem rúgta ki az edzőt, az MLSZ pedig ugyan vizsgálta az ügyet, de Vébert csak február végéig tiltotta el, ami azért is érdekes, mert a téli időszakban így nem túl sok meccsről kell majd hiányoznia.

Videó az esteről ITT.

Meccsen rántott pisztolyt a magyar focista

Fegyvernek látszó tárgyat, egy pisztolyt fogott a játékvezető-asszisztensre mérkőzés közben egy tényői futballista november elején Péren. A pisztolyt tartó játékos ellen rendőrségi eljárás indult. Nem mindennapi történet szemtanúi lehettek a Pér-Tényő tartalékbajnoki nézői, amikor is a meccs közben egy melegítőben, kabátban lévő tényői futballista fegyvernek tűnő pisztolyt fogott az egyik asszisztensre.

A tartalékmérkőzésen a vendégcsapat egyik játékosa, aki egyébként nem is tartózkodhatott volna a kispadon, mivel csak a felnőttmeccsre nevezték, fegyverrel hadonászott, amit rátartott az egyik asszisztensre.

Maguk a játékvezetők nem is észlelték a fenyegetést, mivel abban a pillanatban nem történt olyan esemény a pályán, ami azt előidézhette volna, ám később, az ominózus meccs utáni felnőtt bajnoki hivatalos jegyzőkönyvében már jelezték a felháborító rendbontást.

Az MLSZ megyei igazgatósága azzal együtt, hogy értesítette az országos szövetséget, feljelentést tett a rendőrségen. Fotó az esetről ITT.

További, főleg NB I-es balhékért lapozzon