Élő:

Különös sportbotrány robbant ki Angliában II. Erzsébet temetése kapcsán

Second Wave Of Coronavirus In London Outbreaks UK london coronavirus lockdown Second Wave Coronavirus In London wave of Coronavirus hits London riddding Vaxhall protective face mask bycicle path Dominika Zarzycka NurPhoto England Two People Lane Urban are
A man in protective face mask is seen riddding on a bycicle path at Vaxhall as the second wave of Coronavirus hits London on October 3, 2020, London, England. (Photo by Dominika Zarzycka/NurPhoto) (Photo by Dominika Zarzycka / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
A Brit Kerékpáros Szövetség kiadott egy igencsak meggondolatlan nyilatkozatot II. Erzsébet hétfői temetése kapcsán. A szövetség tisztviselői azt írták, hogy szeptember 19-én, hétfőn senki se üljön kerékpárra az országban - így tisztelegve a meghalt királynő emléke előtt. Ez a nyilatkozat nem várt és óriási botrányt robbantott ki Angliában.

A Brit Kerékpáros Szövetség képviselője azzal védekezett, hogy ők csak a kerékpáros sporteseményket nem javasloták a temetés napjára. Csakhogy a nyilatkozatban nem ez volt.

Nem gondoltak ugyanis arra a sokezer emberre, akik nap mint nap kerékpárral mennek dolgozni.

A reakciók egészen elképesztőek voltak. Valaki ezt írta: „Sajnos a munkaidőm egybeesik a temetéssel. Mit csináljak, hogy kövessem az iránymutatásodat? Menjek gyalog munkába?

írta egy kommentelő.

Szintén nagy felháborodást okozott az amatőr kerékpárosok körében a nyilatkozat. Mivel a temetés napja egyben munkaszüneti nap is lesz Nagy-Britanniában, nagyon sokan terveztek kerékpáros túrákat. Ám a nyilatkozat szerint ezt is kerülni kell.

áll a közleményben. „Ebbe beletartoznak a kerékpáros sportesemények is."

Sokan azért borultak ki, mert a szigetországban amúgy is rettenetes gyűlöletet táplálnak az autósok a kerékpárosokkal szemben. Szerintük ez a nyilatkozat csak olaj volt a már amúgy is lobogó tűzre.

A botrány akkora lett, hogy a Brit Kerékpár Szövetség kénytelen volt visszavonni a nyilatkozatot. "A szövetség nevében elnézést kell kérnünk mindazoktól, akiket esetleg megbántottunk. Nem állt szándékunkban mindez.